Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Profily podhledů - sundat nebo řešit jinak?

Od: david* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, někteří lidi na stavbě předehnali ostatní a já navíc teprve před týdnem zjistil, že existuje něco jako strojní omítaní. Chci tedy pro lepší výsledek sundat všechny staré omítky, ale ejhle, nahoře jsou už profily... Řešil už někdo něco podobného? Popsat je fixou a sundat a pak znovu přidělat nebo řešit jinak? Nová omítka bude o polovinu tenčí než ta stará. Děkuji za tipy!

Profily podhledů - sundat nebo řešit jinak?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Osobně bych vzal flexu s diamantem a odřízl omítku centimetr od profilu. Sundat obvodové profily znamená rozkopat všechny závěsy cd profilů.

olinl
hodnocení

2x

Záleží jestli chceš ty omítky udělat komplet až do stropu a srovnat roviny/úhly(důvod např. špatná, opadavá omítka, výměna špatných cihel, zápach staroby, staré bývalé plísně, případně ohledně sádrok. rastru že ho chceš níž nebo výš). Pokud nic z toho není překážkou, osekej to jen tak jak radí honzas1-centimetr pod UD profil, ušetříš si práci s demontáží i montáží profilů, vrtání nových děr a sekání a tahání nové omítky. Pokud tam ten rastr necháš, nalep na něj do vzdálenosti cca 15cm od zdi nějakou zakrývací pásku, ať papírovou nebo plastovou, jinak se budeš ještě patlat s čištěním toho rastru od omítky. Takhle sloupneš jen tu zakrývací pásku i s maltou a může se hned dávat parotěsná fólie nebo sádrokarton, nevím záměr stavby.

krtek6
hodnocení

1x

Jestli máš možnost tak si pujč nebo pořiď "multifunkční nástroj" s potřebným nástavcem a ty omítky ořežež přesně na hraně profilu

hodnocení

0x

Stačí jen sundat UD profily. Jak jsou uchyceny CD?

david*
hodnocení

0x
No omítky půjdou úplně dolů. Ty profily počítají s tím, že se opraví stará omítka a nahodi se na to sádrová stěrka. Tím, že dám pryč staré omítky (cca 3-4 cm od oka), by tam vznikla mezera, protože strojní omítky cca 1,5 cm… takže řeším, jak to udělat, abych měl co nejméně práce s profily (jsem laik, proto jsem rád za každou radu)

Jak píšou ostatní, omítku u profilu UD zaseknete, nebo UD sundáte...

olinl

david: Ty profily sundej, po omítkách je zase namontuješ, nic na tom víceméně není, akorát ti bude kus UD i UW profilu chybět, protože ty délky asi o 2-3 cm na každé straně ztratíš/ubereš (pozor i při vrtání děr na hmoždinky na elektriku, vodu, plyn, topení, odpady a pořiď si fotky, kde co je tažené). Pro namontování sádrokartonových profilů v jednom člověku budeš potřebovat ideálně dvoje štafle(2xdvojitý žebřík) nebo ještě lépe nižší lešení(kozy) s prkny/fošnami a podlážkami, dále šlaufku (hadicovou vodováhu) nebo si půjč laserovou vodováhu v půjčovně, dále dlouhou kvalitní vodováhu (180 či 200 cm, podle tvé výšky postavy), brnkačku(značkovací šňůru, stačí nejlevnější+barvu/pudr) na vytvoření čar na stropě či stěně. Pomocí šlaufky/laseru si vytvoříš výškové body, které po spojení vytvoří vodorovné čáry, nad které budeš přikládat a montovat UD profily. Do UD profilů se potom vkládají UW profily, ty se podle potřeby zavěšují k blízkému stropu/trámům nebo se vytvoří křížový rastr při vyšších stropech a celé se to "vyvěsí na dráty".

Jen malinká drobnost..

akorát ti bude kus UD i UW profilu chybět
akorát ti bude kus UD i CD profilu chybět *** ani u jednoho profilu to nevadí, pokud to CD není již teď "krátké"

U CD profilu to napravíte rozdělením profilu a vložením přímé spojky CD.

olinl

Pro tazatele: Omlouvám se, místo toho UW profilu má být opravdu CD profil, napsal jsem to špatně. Teď řeším v bytě sádrokart. příčku, tak jsem to spletl. To nastavování CD profilů spojkami nemám rád, v místě spoje se mi to vždy prohýbalo, není to pevné i když je tam 8 nebo 12 texů a překáží to i při případném posouvání závěsů, je potřeba ten spoj řešit už dopředu. Knauf ty spojky CD profilů má nejdelší, takže v případě nastavování doporučím Knauf. Vlastně se mi s díly od Knaufu na sádrokartonech dělá nejlíp.

Počkat, a vy jste přesvědčen, že při nahození omítky do rovna bude všude 1,5cm? To jste dost optimisticky. Kdyz tu starou omítku riznete u profilu tak sádros přílozite zároveň s novou omítkou a vůbec nebude hrát roli to, že ta nová omítka bude tenčí. Podle mě zbytečná práce ale klidně to rozkopejte když se nudite.

hodnocení

0x
Doma jsem řešil něco podobného. Profily jsem nechal, omítku která nedržela jsem oklepal až k profilu. Nové omítky jsem zafilcoval až k profilu. Je to přes 2 roky a nikde praskliny.

hodnocení

0x

Nevěřte tomu, že nová omítka bude o polovinu tenčí. Bude přesně taková. protože omítkou se srovnávají nerovnosti zdění. A vy máte zděno ne na přesné tvárnice ale na obyčejnou cihlu. Tam je běžná tloušťka vnitřní omítky 15mm, ale podle toho, jak je zdění přesné či nepřesné, tomu pak odpovídá i výsledná tloušťka. Z toho pak vyplývá, že s podhledem nemusíte dělat vůbec nic :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]