Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěný zahradní domek s podlahou ze zámkové dlažby

Od: garfieldcz odpovědí: 16 změna:

Zdravím,chci si nechat postavit dřevěný zahradní domek o rozměrech 3x8m, který bude využíván především na uskladnění kol, nářadí, sezónního sportovního vybavení a rovněž jako kutilská dílnička. Rád bych kvůli plánovanému vyššímu zatížení podlahy měl podlahu alespoň ze zámkové dlažby. Do celobetonové podlahy se mi moc nechce, protože pak budu nucen dělat základové pásy a desku a cena domku se citelně prodraží. Konstrukci domku si představuji jako skelet z trámků ukotvených na betonových patkách, opláštěný OSB deskami, na nich polystyren, lepidlo a omítka aby domek zapadl do okolní zástavby.

Co ale řeším je, jakým způsobem provést napojení podlahy se stěnou, aby mi OSB desky nenatáhly vlhkost od podlahy a nezačaly hnít?

Přemýšlel jsem i nad kompletně zděným domečkem, ale nemám představu zda je šance se s rozpočtem vejít do cca 200k. (Pultová střecha, krytina asfaltový šindel nebo plechový lindab, jedno okno pevné a jedno okno otevírací, půlené dveře cca 120cm široké, výška 3m na nižší straně, 3,5m na vyšší straně).

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
A jak bude provedena hydroizolace podlahy?
Proč nepostavit komplet dřevostavbu včetně podlahy na patkách?
tj
Protože se tazatel chce vyhnout dělání základů a betonové podlahy, avšak chce její vlastnosti. Jak chcete udělat dřevostavbu s podlahou, která má vlastnosti, odolnost a trvanlivost té betonové? Řešil jsem ten samý problém, co tazatel. Bohužel jsem nenašel způsob, jak spolehlivě izolovat dřevěnou konstrukci od vlhkosti tak, aby tvořila uzavřený celek s podlahou, byla trvanlivá a spolehlivá a současně umožňovala dilataci, kdy máte jen zdánlivě zpevněnou podlahu z dlažby ve štěrku (zemi), zvlášť od dřevěné konstrukce na patkách. Musela by se nechat mezera, kudy by vám dovnitř ale létal prach a bordel. Takže nakonec jsem se rozhodl pro normální zahradní domek s betonovou podlahou, základy, zděný a s betonovými taškami. :-D Cena přes 250 tis, ale na věky.
garfieldcz
hodnocení

Protože:

1) Chci mít podlahu domku téměř nebo zároveň s příjezdovou cestou ze zámkové dlažby, která je vyspádovaná směrem od budoucího domečku. Budu do domečku tahat i těžké věci a zvýšená podlaha je nežádoucí.

2) Prostor pod dřevěnou podlahou je akorát schovka pro myši.

3) Až v domečku budu mít pracovní ponk se vahou cca 200Kg nebo děti uklidí kola/lyže celé od sněhu nebo mokré co na to dřevěná podlaha?

Chtěl jsem jako podlahu zámkovou dlažbu a dřevenou konstrukci na patkách, i proto by se nemusela dělat hydroizolace, ale stále nevím jak potom provést to napojení na stěny. Viz původní dotaz *zmateny*

Pod zámkovku můžete dát nasucho hydroizolační fólii. Hydroizolace je nutná aby vše co bude uvnitř uskladněno nerezavělo.
Nosnost podlahy 200kg na metr čtvereční jde udělat, zbytek je vhodná volba podlahové krytiny, proti myším jsou kovové mřížky.
garfieldcz
hodnocení

Můžete mne prosím navést na vhodnou hydroizolační folii, která je určena mezi zámkovku a jemný štěrk? Jinak skladba podloží je cca 30cm zeminy a dále už jen písek. Možná by bohatě stačilo dát nopovku kolem dokola, aby déšt stékající po stěnách se nedostával hned pod stavbu. O zbytek se již postará propustné pískové podloží.

Nejsem stavař, na konkrétní fólii se zeptejte u vas ve stavebninach.
Hydroizolaci je třeba po celé ploše půdorysu stavby, boky taky musíte řešit.

hodnocení

0x
Řeším v hlavě podobný problém u plánovaného, částečně dřevěného přístřešku k cca 100 let staré hospodářské budovy, která má sama podlahy jen z udusané hlíny, také se mi také nechce do betonování a uvažoval jsem o dlažbě. Ale nevěřím tomu, že se to třeba s mrazem nebude hýbat. Tedy minimálně po obvodu to hlubší základy mít musí, no a to už je pak z hlediska ceny a pracnosti skoro jedno, jestli člověk vylije betonem i tu vnitřní plochu, nebo ji vydláždí.
Takže asi jiné řešení není, na zemi betonové základy, nebo zvednutá podlaha na těch patkách.
Ve vašem případě by asi šlo tu chajdu postavit na patku s 5..10 cm mezerou dole pod stěnami. No a buď se s tou mezerou smíříte, nebo tam dáte něco nenasákavého elastického, co ji utěsní. Ještě jsem takové řešení neviděl, ale nenapadá mě, proč by nefungovalo.

hodnocení

0x

Neznám přesný záměr a rozměry Vaší stavby, ani jak bude celá konstrukce stěny.

aby mi OSB desky nenatáhly vlhkost od podlahy a nezačaly hnít
Mezi OSB deskou a zámkovou dlažbou nechte mezeru, kterou ošetříte asfaltovým nátěrem, podložení stěny třeba pruhem XPS, nebo dlažbu položtíte ne nopovu fólii a hranu zvednete pod polyš.

Klidně oplechováním hrany OSB..páč možností je mnoho...

Nejdříve je třeba ujasnit, jak má domek vypadat, co od toho očekáváte, jaké nároky na boudu na nářadí chcete. Ale vždy se najde řešení.

kvůli plánovanému vyššímu zatížení podlahy***co to je? jak velké zatížení na metr počítáte?

ukotvených na betonových patkách,***proč ne zemní vruty?

garfieldcz
hodnocení

Děkuji za rady.

Ohledně zatížení podlahy jak jsem psal chci mít v domečku bytelný zámečnický ponk. Může se stát, že tam budu časem muset nastěhovat frézku FP-45P a ta už má se stolkem hmotnost cca 350kg, ale to již spekuluji. Takže ano byl bych rád za 200Kg na metr čtereční.

K vrutům nemám důvěru, přeci jen se jedná o zahradní domek o rozměrech 3x8m a podloží jak jsem psal výše je pískové.

Co se týče podrobného popisu konstrukce, již jsem v prvních příspěvkách celkem podrobně nastínil, tak to ještě shrnu a doplním:

Rozměry 3 x 8m, pultová střecha lindab nebo šindel, vpředu 3m výška, vzadu 3,5m, zadní stěna nalepená na sousedovu zateplenou zděnou garáž. Podlaha zámkovka, konstrukce z trámků upevněna do betonových patek. Stěny OSB, na tom polystyren, lepidlo a omítka. Na přední straně chci jedno pevné okno a dělené dveře o šíři 120cm, minimální práh a podlahu domečku bych chtěl ve stejné výšce jako navazující zámková dlažba příjezdové cesty, která je vyspádovaná směrem od domku. Na pravé (kratší) straně rovněž okno, ale s možností ho otevřít. Unitř nalevo cca 2/3 délky bude skladovací prostor napravo bude ponk popřípadě časem zmiňovaná frézka. Ve skladovacím prostoru plánuji uskladňovat kola, sezónní sportovní náčinní, zahradní nářadí, sekačku, kutilské nářadí atd. Nad tímto prostorem chci ještě ve dvouch metrech malou půdičku přes celou šířku domku do hloubky 2m na skladování střešního boxu, lyží a delšího tyčového materiálu. Zadní stěna skladovacího prostoru bude osazena nějakým regálovým systémem.

Tak snad jsem už na nic nezapomněl. Zájemce o realizaci se mi může ozvat - lokalita Pardubice :-D

Na zemních vrutech stojí celé baráky, ale je to jen na Vás.

Asi jste mne nepochopil, ptal jsem se na složení celá konstrukce stěny.

Ne celého domu, ale stěnu,

omítka, polyš, OSB, sloupky...a co bude zevnitř, jak silná bude stěna?, atd.

Pardubicko, už tam nebydlím, ale dojíždím tam.

garfieldcz
hodnocení

Vzhledem k orientaci baráku (zadní sdílená stěna je na jihovýchod), tak bude domeček většinu dne zastíněn sousedovic garáží a pozdě odpoledne zase naším rodinným domem, tak neuvažuji o žádném dalším zateplení stěny. Klidně ať je zevnitř přiznaná OSB deska. Polystyren z vnější strany, je jen aby nepopraskala omítka takže zvažuji tloušťku polystyrenu na cca 3-5cm max. Střechu bych, ale i přes případné použití lindabu raději celou pobil prkny. Tak snad tam v létě bude snesitelně a naopak v zimě neplánuji žádný delší pobyt, takže ani zde nevidím důvod pro vyplňování/zateplování stěn.

Jde mi jen o to, jak bude silná hrana stěny, při doteku s dlažbou. Klidně můžete hranu natřít 10cm do výšky Gumoasfaltem.

Z obou stran. Když dáte pod dlažbu nopovku, bude to Ok.

hodnocení

0x

Já myslím,že si zbytečně komplikuješ život.

hodnocení

0x

Hlavně si zjisti,zda nemusí být ohlášení na oú,jelikož je to pevné spojení se zemí.*hi*

ale, ale...

jelikož je to pevné spojení se zem

toto vůbec se neřeší, z pohledu zákona to nemá význam...

garfieldcz
hodnocení

Samozřejmě to bude stavba na ohlášku, ale to není předmětem dotazu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]