Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze dát nivelačku na ipu?

Od: ladas odpovědí: 22 změna:

Dobrý den

Mám problém. Koupil jsem starší domek a v přízemí je podlaha 2 x 20-25 m čtverečných pokrytá parketami, ty jsou přilepeny asfaltem. Asfalt patrně kdysi fungoval i jako hydroizolace, ale v současnosti jsou parkety místy nahnilé (asi už asfalt neizoluje). Parkety vytrhám to je jasný, ale co dál. Podkladní beton se jim tenkrát asi povedl, protože když jsem ho zkoušel, tak se od majzlíku se jiskřilo. Do bourání se mi nechce a nemohu zvedat výšku podlahy. Myslel jsem, že bych položil lepenku ipu, po obvodu zdi nalepil dialtanční pásek asi 1 x 5 cm polystyren, na ipu natáhnul lepidlo perlinku, nechal zaschnout a potom zalil silnější vrstvou nivelačky asi 15 mm a po zatvrdnutí odřízl přečuhující polystyren. Nevím ale, jestli je to dobré řešení. Prosím poraďte, nebo navrhněte něco lepšího. (hlavně ne naftový kompresor a čtyři sbíječky) Možná místo hladké lepenky sypaná aby lepidlo lépe přilnulo.

děkuji ladas

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Samozřejmě že lze vše,ale bylo by to zbytečné vyhazování peněz. Jinak parkety (spíše máte-měl sjte vlysky) se lepily asfaltovým lepidlem. Při vytrhání vlysků atd to vždy vypadá jako normání asfalt! Protože bez zkoumání není vědění-přesto myslím že , už jen díky malým znalostem ze stavebnictví od roku ccc77, do dnes ten "asfalt" bylo jen lepidlo a skutečná izolace je o cca 10-25cm níže, pod podkladním betonem, doporučím tento důkladně očistit a dle rovinnosti vylít nivelačkou a pak novou podlahu, nebo tenkou vrstvu potěru na navýšení výšky a pak nivelačku. Ale bez vidění skutečnoho stavu je to jen a jen odhad a nástin řešení!

ladas
hodnocení

Vím, že by měla být hydroizolace níže ,ale vzhledem ke stáří domu a k tomu jak je vše ošuleno si myslím, že asfalt plnil funkci lepidla i hydroizolace. Určitě to zkusím někde na kraji kuchnout a uvidíme.

myslet je málo, nutné je, najít hydroizolaci.

ladas
hodnocení

Je mi to jasný, ale teď ležím doma s chřipkou .

hodnocení

2x

Jak píše pan Diesel, pod parketami není hydroizolace, ta bude níže. Udělejte sondu, zdali tam je hydroizolace. Váš návrh řešení podlahy je špatný, tak to nedělejte. Co bude finální pochozí vrstva?

ladas
hodnocení

Pochozí vrstva bude asi vinyl.

Kolik cm může být silná skladba nové podlahy?

ladas
hodnocení

Asi tak jako síla bývalých parket 2 až 2,5 cm.

Co bráni v tloušce 4cm?

ladas
hodnocení

Výška dveří

Asi bych šel cestou suché výstavby, to je podsyp, OSB, lino

ladas
hodnocení

Když bych ve spod objevil hydroizolaci tak možná jo, ale když tam nebude?

A co ve zdi, tam je hydroizolace? Páč i když položíte lepenku na podlahu, co bude u zdi? Na dálku se těžko radí, ale ani zvenku není vidět lepenka? Nebo náznak, kde by byla?

Máte nějaké fotky?

Na podlahu můžete dát lepenku, podsyp do roviny, OSB 22mm, slepit do velké desky, lino...

Dveře odříznete o 1 cm.

ladas
hodnocení

Ve zdi je asi 3 cm nad podlahou. Myslím , že z posypané lepenky, která by nebyla zalitá, by se mohy vypařovat dehtové smrady.

To by šlo, zaseknou a napojit lepenku do zdi. Můžete vyfotit vytrhanou podlahu?

Jak to vypadá se zbytkem asfaltu?

Ale nedával bych dvě vrstvy, lepidlo a nivelák, spíš jednu vrstvu EBF jemný...

ladas
hodnocení

Podlahu vyfotit nemůžu, jsem doma s chřipkou a mám vytrhané parkety jenom na kousku u dveří, pak jsem se na to vyprd, protože jsem nevěděl, co s tím potom. Asfaltu tam moc není jen ,že to začernilo podkladní beton. Ještě prosím co je EBF jemný?

ladas
hodnocení

Děkuji za info a rady, psal jste jen jednu vrstvu, ale myslím že ta perlinka by to provázala a trochu lepidla aby to na lepence drželo a potom jemný beton.

Když už perlinku, tak do jedné vrstvy, nikolil několik vrstev, které k sobe moc nepřilnou.

Tak si dejte pancéřovou perlinku do pytlovaného betonu, bez nivelačky.

hodnocení

0x

Zvolil bych tento postup.Po vytrhání parket,v žádném případě nepokládat ipu na sucho ale hořákem postupně nahřívat spodní asfalt a současně rozbalovat balík ipy,tak jak se běžně dělá izolace proti vlhkosti.K tomu je dobré mít pomocníka.Spoje ipy svařit dohromady.Dále pokračovat jak jste napsal,ale použít kvalitní stavební flexibilní lepidlo! Tak též nivelačku je jich několik druhů podle kvality.Je důležité dodržet sílu vrstvy.Při menší vrstvě se ta spodní musí napenetrákovata potom se může nalít vrstva další.Stačí ředěný Duvilax.

ladas
hodnocení

Říkáte kvalitní stavební flexibilní lepidlo, mohl by jste mi nějaké poradit.

Třeba flexibilní st. lepidlo 25kg Soudal Profi-Flex.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepení polystyrenu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]