Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvetrani spajzu z azbestu?

Od: korutanda odpovědí: 9 změna:
Zdravim, vsechny co miluji nekonecne azbestove diskuse
Renovuji stary byt z 60. let a setkal jsem se s velmi zvlastnim resenim cirkulace vzduchu ve spizi. V podlaze je dira a ze stropu couha podivna roura zakoncena uzaviratelnou mrizkou. Roura pripomina azbestovou stupacku ci neco takoveho, je to zkratka zazdene do stropni konstrukce a vyvedene ven pro privod chladnejo vzduchu.
Jde ted predevsim o to, ze nemam zajem to rezat bourat a cokoliv s tim delat, proto jsem se rozhodl zachovat spajz na tomtez miste, akorat ze misto te praveke vyzdene pricky to bude klasicka kuchynarska skrin od zeme az do stropu.
Za tech 70 let ale ty mrizky utrpely tolik manipulaci, koroze, malovani a balast ze stavby, ze bych chtel alespon mrizky odstranit, roury vytrit mokrym hadrem a zadelat novymi mrizkami.
Co s tim? Je to fakt azbest? Nechce se mi do toho nicim mlatit, proto jsem to zatim zkousel jenom holyma rukama a plastovym mini pacidlem, at zjistim jak to drzi. No bohuzel drzi to tam jak zabetonovane a ta plechove vyusteni je zasunute cca 5-7 cm do roury. Dekuji za napady.

Odvetrani spajzu z azbestu?
Odvetrani spajzu z azbestu? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, proč by tam měl být azbest? Jako těsnění nebo jako lepidlo či tmel? Jako proti ohni? Patrně to bude nějaký tmel. Normálně to demontujte (respirátor + rukavice si pro klid vemte), větrejte a potom to (tiše) hoďte do odpadu. Zdravím!

doplněno 07.02.23 18:37:

magdon - díky. Takže, nikoliv čistý azbest, ale směs azbestu a cementu, t.j. zcela běžná věc a při postupu, který jsem navrhl neškodná.

Proč by tam měl být azbest? No prostě proto, že ta roura, co vede ven je azbestocemantová. Tehdy se to jinak nedělalo.

Tak, tak. On se "čistý" azbest, který se při manipulaci drolí a práší až zas tak moc nepoužíval. Většina výrobků byla z asbestocementu, či něčeho podobného (lignát, eternit, klingerit...) ze kterého se azbest zas tak snadno neuvolňuje. Takže panika kolem azbestu je přehnaná.

Při opracování, především broušení, se ze zmíněných materiálů azbest uvolňuje v podobě prachových částic. Třeba řezat či brousit azbestocementovou rouru bez jakýchkoli opatření není úpně dobrý nápad.

ben®

orion - to učíte ptáka létat, nosíte dříví do lesa a nosíte sovy do Athén .

hodnocení

0x

Klidně tu mřížku vybourejte násilím. Ta roura je sice azbestocementová, ale je natolik pevná, že se z ní nic uvolňovat nebude.

hodnocení

0x

Pokud máte podezření, že se jedná o materiál obsahující azbest, tak před prací vše navhlčete vodou s trochou saponátu, aby to neprášilo, a po práci mokrým hadrem otřete. Rozhodně to nijak neobrušujte. Já bych to na závěr natřel akrylátovou (vodouředitelnou) barvou.

korutanda
hodnocení

Diky za nazory. Ja samozrejme nic brousit ani opracovavat nechci. Zadny tmel ani nic tam neni. Jedna se skutecne jen o azbestocementovou rouru, do ktere soudruzi zasunuli/rozumej nabouchali vetraci mrizku s 5ti centimentrovym vyustenim. Ja chci mrizku zase - ale nenasilne vybouchat ven, privod vzduchu vycistit a dat nove sroubovaci anemostaticke ventily.
Jeste me napadl druhy dotaz. Aktualne v -10°C stejne asi neni vhodne poustet do spize ledovy vzduch. Zajima me zda pokud stropni rouru zapatlam silikonem a barvou a na zem pres to hodim napr hadru a pres to opet nejakou vzduchotesnou krabici - muzou tam vzniknout nejake tepelne mosty, na zaklade kterych se tam muzou mnozit nejake plisne a breberky? Nechci zaslepenim zas pridelat dalsi problemy. Dekuji
doplněno 07.02.23 21:29: Vzdyt rikam, ze jsou tam mrizky s regulaci. Uplne prapuvodne se v pripade potreby ventilace dala zcela uzavrit tou mrizkou… aktualne jsou mrizky v tak dezolatnim stavu, ze bohuzel neplni svoji funkci.
ben®

korutanda - jestli Vám rozumím, tak to chcete utěsnit a tím to přestane plnit větrací funkci. To je docela odvážné a uvidíte, jestli se bude tvořit třeba pliseň (tak to zase zprovozníte).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]