Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych poradit,mám 19leté tůje při hradbě se sousedem,ten se nyní rozhodl(po 19 letech)údajně natítat plot a to i ze strany mého pozemku a proto žádá,abych tůje ostříhala takovým způsobem,aby se vůbec nedotýkaly hradby a aby bylo možno i z mé strany vstoupit mezi ně a hradbu,což by znamenalo zničení těchto padesáti dvoumetrových stromů,udání poslal i na obecní úřad.Chtěla bych vědět,zda má k tomuto oprávnění a jak se mohu bránit,abych nemusela ničit své tůje,děkuji Fialová M.
Víte co?Aby se koza nažrala,tak mu ty tůje klidně přistřihněte,aby se k tomu plotu dostal.Jim to neuškodí.Dají se přece stříhat i do tvaru.A až si ten plot napatlá,tak stejně rychle dorostou.Ale myslím,že je v tom nějaký ,,brouk".Natírání plotu mezi sousedy není na příkaz,ale na domluvě.Obecní úřad by se tím asi ani nezabýval.Vy můžete sousedovi pouze dovolit,aby si plot natřel.Ovšem o tůjích a jiných věcech na v ašem pozemku není ani zmínka,že by jste je měli upravovat,nebo dokonce kvůli tomu blbému plotu rušit.No a taky soused musí být při natírání plotu šetrný k vašemu majetku.No a ty tůje nesmí zase ničit plot.Takže bych mu dovolil vstup na váš pozemek s tím,že po dokončení své práce dá vše,co je vaše,do původního stavu.A chtěl bych ho vidět,jak bude větvičky tůjí lepit na své místo.
skvělý nápad arakain ještě bych dodala odstřihnuté výhony namnožit a vsadit mezi vzrostlé thůje.A už se k plotu nedostane.
Jo drahá Malvinko.My se sousedy ploty nemáme.A víš proč?protože by nám vadil při podávání štamprdlat.A teď kecej.
arakain Vloni jsme koupili chaloupku, letos jsme pulku živeho plotu taky sbourali. Přístup máme po sousedově pozemku a druhý soused nám řekl, at používáme jeho pozemek ke kytičkám, aby jej nemusel sekat. Naše holky se jim prohánějí po jejich zahradách .. Není nad dobré sousedy! Snad se to nepokazí! Ale štamprlata mají taky rádi. Naposledy nás opili slivkou z roku 1967. Za tu naši z 2005 jsme se museli jen stydět. Ale oni jsou vesničtí a mají svou. Chapou, že mi městští tomu moc nerozumíme
Slivovice 2005 není horší jak 1967.Jen není tak vyvážená a vyzrálá.Je stejně dobrá a lahodná.Mě můžete věřit.Mám z toho 1.
Jo! A vsadím se,že té staré slivovice stejně moc nedají.Nebo spíš nemají.To se schovává aspoň u nás na nějaké zvláštní události.
Vážení poradci, zkuste se, prosím, zamyslet nad podobným dotazem.
Mám plot a po delší době (abych neobtěžoval sousedy) potřebuji natřít plot i z druhé strany. Sousedka mě nechce na pozemek půstit, páč tam má velké keře. Ani jí nevadí, že šahají až na můj plot. Na úřadě mi řekli, že mi musí umožnit údržbu mého plotu. Poradíte jak na sousedku?
:D
atd...
pokud vám to soused nedovolí,máte smů.lu.A to je i ten původní dotaz.Maximálně natřít to co jde,ze svého pozemku.Sousedovi nic nezničit a hlavně nelézt za plot.To samé je,když sousedovy stromy zasahují na váš pozemek.Jen v době vegetace a jen co zasahuje na váš pozemek,můžete ostříhat ze své strany.Ale zase tak,aby jste ten strom nezničili.
doplněno 29.04.10 19:23:...a sousedka nic nemusí.Jen pokud by hrozilo ohrožení vaším plotem na jejím pozemku.MÁTE NAPŘÍKLAD PRÁVO SI POZBÍRAT OVOCE Z VAŠICH STROMŮ NA SOUSEDOVĚ POZEMKU,ale soused vám nemusí dovolit vstup na jeho pozemek.A jsem zvědav,jak to uděláte.-On si to vaše ovoce může v klidu sezbírat sám.Ze stromu trhat ale nesmí.
arakaine, bohužel nesouhlasím, když soused nepovolí, může mu to nařídit soud.
Musí to dovolit...za určitých podmínek.
Tahle možnost je až pak.Mají to být sousedské vztahy.A ne soudy.Já třeba nevím,proč bych to sousedovi neměl dovolit.
doplněno 29.04.10 20:25:...akorát jsem měl smůlu,že ten plotek mezi námi jsem si natřel sám jenom proto,aby mi nehyzdil dvůr.
naprosto souhlasím, sousedovi dovolím na můj pozemek kdykoliv to potřebuje, třeba jen na kontrolu své nemovitosti.
patinko, nepotěším, přidám se ke kolegyni. Má právo po Vás chtít, abyste mu umožnila opravu nátěru na jeho plotě. Vy mu nabídnete přijatelné termíny, aby Vaše kytky netrpěly a je to o domluvě. Dejte fotku plotu a tůje, ať vidíme na čí straně je pravda.
Nedávno se tu řešilo a radilo, že sousedka má keře na jeho plotu, jak na ní!
Asi máte pravdu,ale to znamená,že musím vzrostlý plot zničit,tůje jsou již tak velké,že jinak se k plotu nedostane a musím mu já umožnit vstup na můj pozemek?Je to invalidní člověk,který je neuvěřitelně zlý a problémy s ním jsou odjakživa,ještě z doby,kdy v mém omě žily moji rodiče,nemůže chodit,pozoruje vše jen z okna,píše samé stížnosti a udání,s ním se nelze domluvit,plot by stejně musela natírat jeho manželka-důchodkyně,myslím,že je to jen záminka,jak se dohadovat a že žádný plot se natírat stejně nebude.Možná je důvodem to,že mé tůje mu brání ve výhledu pozorovat můj pozemek,to by tak odpovídalo,fotku vložím.
... a jak vysoký strom to může být? 2m dnes od pozemku, ale já mám bříru 30 metru vysokou a nahýbá se ve větru nad souseda. A sousedův zas nad můj. Asi jim nepomůže nic. Kdo se chce hádet, tak se hádat bude. A keř, tedy jako živý plotk, je taky nutno mít 2 metry od sousedovic pozemku? To pak budu mít jeden živej plot já a jeden od, a mezi nimi bude 4 metrové minové pole
Kdo chce psa bít, hůl si nejde ... Začarovaný kruh
patinka : vůbec bych takového trotla, být vámi na pozemek nevpustila. At si svuj plot odmontuje, natře a obrátí natřenou stranou k vám. Kretén!
rekla bych mu normalnim tonem ze chapete ze je asi pedantni ale ze ZBYTECNE vyplejtva barvu nebo lak protoze na vasi strane to videt nebude protoze tam jsou ty stromky .. a nebylo by to videt ani kdyby ste je na jedne strane ostrihala! jestli to ale on chce natirat z duvodu ochrany sveho plotu a pokud je jeste k tomu plot drateny tak bych mozna i trochu pochopila ze mu tam ty vase stromky lezou a tudiz nelze plot poradne natrit...
dalsi vec je ta ze pokud vas deli vylozene jeho plot tak on ma vlsatne pravo chtit po vas aby se vase stromky nedotykaly jeho plotu JE TO SICE SILENE ale jak rikam pokud je to vylozene jeho plot asi bude v pravu on .. TO JSOU ale jen moje domenky..
zkousela jste se s nim bavit co a jak? nebo vase vztahy nejsou ty nejlepsi?
ochrana životního prostředí vyžaduje, aby se úpravy zeleně vykonávaly mimo vegetační období, teda teď už budete muset počkat do podzimu. Do té doby ho nějak přemluvte, nebo možná ztratí trpělivost.
§ 127 občanského zákoníku
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek
Dále se dá použít:
Dle úpravy občanského zákoníku je vlastník sousedících pozemků povinen umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit. V dotazovaném případě je zejména třeba posoudit, zda je pro uvedený účel nezbytné umožnit sousedovi vstup na Váš pozemek. To však nelze učinit bez konkrétních informací týkajících se stavby a způsobou jakým lze zajistit její údržbu. Pokud by bylo nezbytné umožnit sousedovi vstup na Váš pozemek, i s ohledem na zkušenosti z minulosti, by bylo vhodné uzavřít se sousedem písemnou dohodu o tom, kdy, jakým způsobem a v jakém rozsahu je oprávněn vstupovat na Váš pozemek. Dohoda by mohla obsahovat i případné sankce za její porušení. Bližší informace je možné sdělit pouze při detailní znalosti případu.
teda umožníte mu vstup na pozemek, což by jste měli, ale za podmínky, že uhradí škodu, kterou způsobí svým prodíráním se mezi plotem a tujemi. Nebo tu, která vám vznikne ostříháním, teda zničením stromů.
Nezávidím Vám, sousedské vztahy jsou citlivé...
A já bych ho na svůj pozemek nepustila!At to natírá třeba skrz mezery!
A co by dělal kdybyste si postavila svůj plot ve vzdálenosti tak 4cm od jeho?Jak by to chtěl natírat? :D.Takové sousedy fakt miluju.Tady je vidět jak důchodci mají ho.no na starosti tak si zpestřují hádkami život!
Dobrý den,
když jsem byla malá, moji rodičové měli stejný problém - starý vlezlý dědek chtěl natírat plot, 10 našich tůjí u něho. Když ho odmítli pustit na pozemek, dědek si počkal, až nebyli doma, vlezl k nim, tůje ošvihal, plot natřel. Po 15 letech jsme se dočkali finanční kompenzace za zničené tůje od syna dotyčného (ten natáhl brka). Spory se sousedy jsou to nejhorší, co vás může jako majitele domu a pozemku potkat... s novým majitelem (synem) problémy naštěstí nejsou, je pravým opakem tatínka.
Prosím jestli jste někdo našel jak daleko musí být stromy zasazeny od plotu napiště kde to lze najít? Já si myslím, že nic takového neexistuje.
Je to ve stavebním zákoně. Případně se obraťte na stavební odbor MÚ, kde Vám určitě podají přesné informace.
Já samozřejmě nevím ,jaký máte plot,ale kdybyste měli tkový ten klasický - sloupky a mezi tím ucelené díly,tak by snad šlo ty díly vyjmout někde jinde z obou tran natřít a dát po zaschnutí zpět.Pracovalo by se z jeho strany a Vy mu můžete nabídnout pomoc.A propos :Jak chce natírat plot,kdyěpatně chodí?Bude natírat manželka?S ní by nebyla možná domluva?
Ne,je to drátěný plot,na který nikdo nesáhl,co tady bydlím a to je 20 let,myslím,že by stačil váleček a natřít ho jen z jejich strany,mě hlavně naštvalo to,že,aniž by mně řekli jediné slovo,podali stížnost na úřad,on to vymyslí a jeho manželka,také špatně chodící,tam s tím jde,protože se ho údajně bojí,domluva není možná,je to nemocný člověk,nejen fyzicky.
Chyba nastala ve chvíli,kdy jste thuje sázeli.Asi jste i tehdy spekulovali s ohledy sousedů.Protože drátěný plot se skutečně musí aspoň jednou za 5 let natírat,jestli o něj nechcete přijít.A dá se tomu předejít i správným střihem plotu.Aby byl neustále i přístup z obou stran k thujím a jejich údržbě.Nakonec i dnes je určitá možnost thuje zmladit a ořezat je ,ony se brzy regenerují.
JABRAKA
No já bych snad fakt natáhla svůj drátěný plot těsně vedle jeho a jsem zvědavá co by dělal!Tady je evidentní že gerontovi už ta jeho staroba leze na mozek tak prostě vymyslel tohle.Když plot vydržel bez nátěru 19 let tak vydrží dalších 20.Proč v tom případě ten plot nenatíral dřív ale až ted?
doplněno 29.04.10 09:08:Tady jsem něco našla obcanske.juristic.cz/...
To je naschvál,spory se už táhnou řadu let,už z doby,kdy tady bydleli moji rodiče,např.přestřihl šnůru s prádlem,na které visely pleny,protože ji moje maminka přivázala na kunu od jeho plotu,když dostal manžel v práci palety k spálení,volal tam,jestli je neukradl a mohla bych pokračovat,prostě cvok.
A co mu koupit nový drátěný plot.Ceny nejsou až tak enormní.Ten čin by možná i pomohl urovnat nezáviděníhodnou situaci a vy byste nemusela střihat thúje.
Im:
Stejně by se muselo k plotu kolem thují,Dráťák se musí natahovat postupně a není to sranda.
JABRAKA
Patinko, kdybych byla na Vašem místě rozhodně bych túje neničila, vždyť rostly tak dlouho. Přistřihla bych je aby, nezasahovaly k jeho plotu, ať jsou z jeho strany jaké chtějí, on to tak chtěl .Na vaší stranu budou krásné ,tak jako jsou nyní. AŤ si za ně vleze, když mocí mermo chce natírat a natře si plot. /možná je to jen hec, ale vyhověla bych/.Pro klid sousedský,je neskutečné jak někteří lidé dovedou okořenit ten vztah.Nebude mít pak důvod Vás napadat a útočit na Vás .Vy mu nabídnete řešení a je jen na něm ,zda to přijme. Pevné nervy.Nakonec můžete na OÚ zajít a říct jim,že jste učinila toto ,aby mohl svůj plot natřít .Nebojte se,že Vás budou nutit túje porazit.
Aby jste si nemyslela, že máte jen Vy tak hrozné sousedy, tak u nás je to něco obdobné. Soused postavil část plotu, který je ale půlkou na našem pozemku a půlkou na jeho. Když se něco z naší strany dotkne jeho plotu hned nám to stříhá, ačkoliv je ta půlka vlastně náš pozemek. Jak říkáte domluva není možná a také nevíme co s tím.
Nebuďte měkká, soused je vůl, s tím se nedomluvíte. Prostě mu sdělte, že přístup bude umožněn přesně toho a toho dne, že tůje maximálně vyvážete a konec. Nevadily mu když jste je sázeli, nevadily mu 19 let, tak teď ať si nevymýšlí. Přidejte, že se nesmí řezat mimo vegetační dobu a že to musí dělat kvalifikovaná zahradnická firma a že to platit nebudete. Ono když to má k něčemu vypadat, tak to není jen tak šmiknout. A pokud by k vám chtěl vlézt bez vašeho souhlasu, jak tu někdo psal, tak je to porušování domovní svobody a při plotu nad 180cm je to vloupání.
V takovém případě totiž musí být na vaší straně i úřad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.