Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasáda oprava prořízlé drážky

Od: acer® odpovědí: 24 změna:

Zdravím.

Potřebuji poradit jak zapravit prořízlou drážku do zateplené fasády (5mm polystyren) v které vede husí krk s kabely.

Vede od spodu nahoru pod střechu. Jde o to aby to časem nepraskalo.

Děkuji za nápady.

Fasáda oprava prořízlé drážky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je více možností.

Já bych odřízl ještě do stran omítku, asi 10cm na každou stranu, přesněji, olopat omítku zatažením za perlinku, aby jste obnažil starou perlinku. Snad to pochopíte jak. Díru zapěníte vhodnou pěnou.

Pak starou perlinku přeplátovat novou perlinkou, to znamená pruh široký asi 25-28cm, podlepit lepidlem, přetáhnout lepidlem a zapravit stejnou omítkou.

Někdy se dodatečně udělá přetření omítky, pokud není stejný odstín omítky.

hodnocení

3x
Zapenit, zapravit fasadnim lepidlem, perlinku do lepidla s stahnout, nakonec finalni fasada. Jednotlive vrstvy musi byt suche, vyzrate. Pokud tam nedate pas perlinky, tak se tam prasklina objevi vzdy.

svepravny
hodnocení

0x

Že by vyplnit třeba pěnou, a zatřít stejnou omítkou, jako máte zbytek? A co by tam mělo prskat, ten polystyren přece nemáte vyříznutý celý ale jenom 5 mm jak píšete

To asi bude daleko snažší, než to zapravit vyškrábané omítce, kterou vám těžko někdo udělá v barvě a vyškrábe :)

Pozn.: to je top, když si najdete borce, co vám to nedodělá :) to je jako když půjdete na operaci se slepákem, a doktor vám řekne, zašijte se sám...

hodnocení

Řez je vedený od spodu nahoru celý barák v šířce cca 5cm a drážka je prořízlá až na fasádu skrz zateplení, které má 5cm.

Blbě jsem to předtím napsal.

Jde o to že díra je dost široká, tak aby to nepracovalo. Jinak jsem rád že jsem při montáži FVE dosáhl alespoň vyříznutí.

Málem mi to dali do lišty na fasádu..

hodnocení

0x

Já bych to udělal takto: drážku bych zapěnil PU pěnou, použil bych nízkoexpanzní, u běžné pěny bych měl obavy, že husí krk vytlačí z drážky, i tak se na to bude muset dát pozor a pěny stříkat jen nezbytné množství. Po vytvrdnutí pěny oříznout přeteky. Pak bych drážku přelepil perlinkovou samolepící páskou dostatečné šířky, aby cca 5 cm přesahovala spáru, a ihned zapravil lepidlem (ty pásky nijak zvlášť nedrží). Nakonec bych zkusil obnovit omítku, aby to nebylo moc vidět.

ak jsem již napsal, možností je mnoho, ale tohoto postupu bych se obával:

"přelepil perlinkovou samolepící páskou dostatečné šířky, aby cca 5 cm přesahovala spáru, a ihned zapravil lepidlem (ty pásky nijak zvlášť nedrží)."

Páč podle tohoto postupu nebude pod perlinkou žádné lepidlo, které tam musí být, alespoň 1,5mm pod perlinkou. Proto se stěny natahují lepidlem a perlinka se vmačkne do lepidla...

Tyhle samolepící pásky jsou tenčí než běžné a vyrábějí se právě proto, aby se na drobné opravy nemuselo lepidlo natahovat dvakrát. Pásku jednoduše nalepíte a přetřete lepidlem, výsledek je pevný dostatečně. Výhodou tohoto řešení je, že nevytvoříte tlustou vrstvu, kterou pak bude nutno roztáhnout do velké šířky, aby ten pruh nebyl vidět. Jak jsem psal nijak zvlášť nedrží, tím myslím lepidlo té pásky.

Jak jsem již napsal, je více možností...ale i pod slabší pásku je třeba dát lepidlo.

Pod samolepící pásku dávat lepidlo nemůžete. Tyhle pásky se nejčastěji používají pro práci se sádrokartonem, ale lze je použít i pro drobné opravy jinde.

Víte, že jsem to čekal, že napíšete, že ta páska je na sádroš? Tím to je pak vše vysvětleno. Ano, dejte samolepící pásku, třeba Fiba a na ní lepidlo, nevadí, že se nechytne k polyši, ale je to dobrá páska.

Milane, zkuste už prosím přijmout fakt, že když něco neznáte, neznamená to nutně, že to tak nemůže fungovat. Mám ověřeno, že drobné opravy omítek (nejen) na zateplených stěnách lze pomocí této pásky provést naprosto perfektně a nejsem sám, kdo to takto dělá, a světe div se, ono to drží. Ale už vás nebudu o ničem přesvědčovat, myslete si o tom co chcete.

Orione přijměte fakt, že pokud nebude perlinka ležet celá v lepidlu, pak tam ale vůbec nemusí být! pak neplní svoji funkci jako armovací mřížka! Stejné jako byste do fromy pro panel položil armaturu na formu a zalai betonem=pak taky nebude plniot svoji funkci-vyztužení betonu ...

Ale vždyť to vaše přirovnání kulhá na obě nohy. V tomto případě mřížka zpevňuje tenký opravný zátěr, který se ale přilepí skrz otvory perlinky na podklad. Takže polopaticky: nátěr je přilepený na podklad úplně stejně, jakoby tam perlinka nebyla, drží na podkladu úplně stejně, jakoby tam perlinka nebyla. Její funkce je pouze ta, aby nátěr odolával nikoliv odloupnutí od podkladu, ale roztržení a tvorbě prasklin. Já vám dám lepší příklad než ten váš panel: co by se stalo, kdybych samolepící perlinkovou pásku po nalepení třeba na polystyren přetřel barvou (nebo řídkým tmelem)? Dle vás tedy ta barva s perlinkou nebude držet?

Orione, zkuste už prosím přijmout fakt, že když něco neznáte...

Já jsem dělal ve stavebnictví desítky let a vím co lze, co drží občas a co skoro vůbec.

Pokud Vy dáváte pásku samolepící, klidně to dejte, já jen varuji tazatele, aby to nedělal. Páč až zasvítí na fasádu slunce, dosáhne teplotu nad 40 °C, pak ochlazení deštěmm větrem, to pnutí nevydrží samolepící páska.

Proč se na fasádu dává pevnější perlinka a do lepidla, aby byla pod perlinkou vrstva lepidla 2mm?

Ale Vy si to dělejte, jak uznáte za vhodné, klidně dvě, až tři pásky vedle sebe, aby překryl díru i perlinku...

Co já na to? ŽE pletete jablka a hrušky! ta samplepicí je testována a prověřena= určena na SDK, Perlinka, správně fasádní ARMOVACÍ mřížka je určena na něco úplně jiného a její použití aby fungovala na 100% znamená že musí ležet v loži lepidla.

Pane Diesle, co myslíte, šla by použít i fáčovina- obvaz, když se s ní sádruje ruka?

Milane, rozum do hrsti, on nechce dělat fasádu, on chce opravit úzkou spáru. Pokud se na těch pár centimetrech vytvoří tah, který přetrhne samolepící perlinku, pak by nejspíš měl problém i ten vámi doporučený 25 cm pásek.
Zmíněná samolepící perlinka není určena pouze na sádrokarton, vždyť je to standardní perlinka jen v o něco menší gramáži. Používá se na spoustu opravných prací.
A tuto plodnou diskusi tímto končím, protože tyhle dva mistry světa nemá smysl přesvědčovat, se samolepící perlinkou evidentně nikdy nedělali, ale přesně ví co zvládne a co ne.

Dobře, že končíte, Vy to víte, já nikoliv.

Jsem rád, že víte, co jsem za život udělalal. Tu drážku 5cm, musí přetáhnout do šířky, alespoň 20cm. Aby se spojila stará perlinka, s novou. Páč tam bude docházet k pnutí, jelikož je rozdílná síla izolantu v uzkém místě.

Fakt je ten, že lepidlo přetažene přes perlinku drží úplně na prd. je pak na zvážení jestli to udělat pořádně nebo tam rovnou žádnou perlinku nedávat, protože bych počítal s tím že se praskliny udělají po okrajích nové perlinky.

Honzo, udělají po okrajích nové perlinky...

proto se musí dát širší pruh, přes starou perlinku...

Samozřejmě. Já reaguji na pretapavani perlinky lepidlem. S vaším postupem souhlasím. Hezky napojit na původní perlinku přeložením

Orione zřejmě velmi dobře znáte normy pro "zeteplovací systémy"

Tedy zřejmě ne, ale dělejte jak umíte, ale vždy sdělte že nejste na danou práci školený odborník abyste pak na skutečné doborníky neházel špatné světlo!

hodnocení

Usoudil jsem tedy podle rad, že nejlepší volba bude zbrousit kraje na perlinku, vypěnit nízkoexpanzní pěnou, na to lepidlo a perlinku přetáhnout jako celek přes spáru a obroušené místo a na to by měla přijít fasádní kupičková barva.

Děkuji všem za přínosné odpovědi. Vyhovující jsem označil.

Ano, pochopil jste správně, novou perlinku "záplatu" přes starou perlinku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]