Nejste přihlášen/a.
Zeptám se jen stručně a fakt někoho kdo už to dělal. Rovnali jste to a případně jak?
Především - rovnání hřídele u pily jsem nedělal nikdy, provádí se výměna. V první řadě ložiska - v jakém jsou stavu, jakou mají radiál. vůli. Pokud to šmajdá, mení se hřídel, případně příruby. Přičemž pokud hřídel háže radiálně 0,03mm, není to problém zejména u pily na palivové dřevo s kotoučem 500-600mm.
Na rovnání hřelí je specíální stroj. Tam upneš hřídel mezi hroty a změříš největší odchylku. Pak musíš hřídel ve vhodných místech upnout a mezi upnutími působit silou, která hřídel prohne.
Ale myslím si, že kvůli pěti stovkám (pěti setinám milimetru) to nemá cenu vůbec pokoušet.
Řekl bych, že rozumnější bude provést výměnu ložisek a pak znovu měřit házení konce hřídele. A pokud tam bude házení stále, tak hřídel vymontovat a zanést k soustružníkovi. Ten ji upne mezi hroty a změří kde je jaká házivost. Podle toho se můžeš rozhodnout jestli to riskneš se stávající hřídelí nebo koupíš novou.
Taky záleží na místě, ve kterém měření provádíš. Pokud to měříš zrovna pod kotoučem, tak tam může být nějaký "záděr" po proklouznutí.
Ano zašprajcoval se tam špalek dvakrát po sobě. Je to špatně řešeno, budu to muset zakrytovat. Já jí zítra zkusím rozebrat je divné, že to při tak malé odchylce poměrně dost hází. Viz to video.
Jak pomůže zakrytování? Jako že se zašprajcoval špalek, který měl odpadnout? Na fotce není kolíbka, mám velmi podobnou konstrukci (koupil jsem ji hotovou dělanou), a to, že špalek nezapadne, kam nemá, je z větší části vyřešeno tou kolíbkou. Samozřejmě se mi občas kdysi stalo, že se kotouč sekl v nedořezaném špalku, ale prakticky vždy vlivem mého sníženého sousředění a málo pevného úchopu. Mám schválně trochu volnější řemeny, aby to 6kW motor úplně nebloklo a hned kopnu do vypínacího tlačítka. Pak je důležité to nervat páčením do boku , ale pěkne v ose vytočit - vycouvat z kotouče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.