Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proud na modrem vodici u vypinace

Od: honza1 odpovědí: 21 změna:
Otevrel jsem vypinac od svetla (jeden vypinac na jedno svetlo) a vytahl nulove vodice z wago svorky. Faze zustala zapojena ve vypinaci. Zapomnel jsem shodit jistic a od modreho kabelu dostal ranu. Zajima me, cim to je, myslel jsem, ze na nule pri vypnutem spotrebici neni proud.
(Pozn.: vim, ze do toho nemam hrabat, jen me to zajima. Co je v rozvodne skrini netusim, ale ty rozvody jsou celkem nove).
Diky!

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

9x

a vypínač byl zapnutý jsi zapoměl dodat a dostal jsi pecku takto: fáze jde přes vypínač na žárovku, z žátovky na nulák a ty jsi se ho chytil a dostal ránu. To je dobře a už budeš vědět že se jistič má shodit

111®

jo a doplním a chytil jsi se toho modrýho od světla, ne toho co jde do rozvaděče na NULU*smich*

honza1
hodnocení

No tvl, takze jsem byl nejen tak blbej, ze jsem neshodil jistic, ale ani nevypnul to svetlo? :-DDD
Tak dik :))

Jak píše pan 111, buď jste nevypnul vypínač a proud přeběhl ze žárovky, nebo jste šláhnul na "přívod" modrého...

111®

to by musela být na modrým fáze což jaksi nepředpokládám, ale jeden nikdy neví, že

hodnocení

4x

Myslet znamená ho*...vědět, že?

Fáze jde na vypínač, pak na žárovku, která ho přenese na modré vodiče a pokračuje na nulový můstek v rozvaděči.

Hnědý a modrý jsou pracovní vodiče pod proudem. Odpojením modrého proud neměl kam jít, tak šel do tebe.

Taky to nějaký chytrák mohl zapojit opačně, že modrýma šla Fáze jako přívod a hnědýma co by odvod na nulovací můstek.

Přesně tak, modrý vodič je již nějakou dobu pracovní vodič.

hodnocení

3x

určitě bylo vypnuté světlo ve vypínači?

hodnocení

1x
Jen poznámku k příspěvku @111...
...dostal jsi pecku takto: fáze jde přes vypínač na žárovku, z žátovky na NULÁK a ty jsi se ho chytil a dostal ránu...
Chvilku na to se @111 správně opravil: ...chytil jsi se toho MODRÝHO OD SVĚTLA, ne toho co jde do rozvaděče na NULU...
Je pozorný!
.
Pro neznalé:
Na nuláku (teda na vodiči s nulovým potenciálem vůči zemi!) nikdy nemůže být fáze!
Byla jen na tom MODRÉM VODIČI OD SVĚTLA, který tazatel vytáhl z nulové wagosvorky. Přes vypínač a vlákno žárovky, jak je uvedené v dalších příspěvcích.
Dále: proud tělem tekl jen v okamžiku, kdy se vodiče tazatel dotkl. Uzavřel elektrický obvod fáze vůči zemi, teda nulovému potenciálu. V jeho případě tekl tělem jen proud menší, kapacitní. Závislý na odporu těla, a na izolačním odporu obuvi, koberce, jiné izolační podložky. Ta izolace tvoří mezi tělem a zemí kondenzátor! A jak známo, střídavý proud může kondenzátorem protékat, bývá různě veliký, a nepříjemný.

Větší proud, životu nebezpečný, poteče tělem, když se jednou částí těla dotkneme fáze, a druhou částí těla se dotýkáme přímo země nebo předmětu spojeného se zemí, nulákem. Případně jinou fází.
.
Je vhodné používat popisy a výrazy okolo elektriky jasné a přesné. Elektrikář vyučený, vystudovaný to umí, i když někdy používá hantýrku, hovorové obraty. On tomu rozumí. Horší je to s laiky, kteří si pletou třeba i veličiny, nebo děje. Sobě na škodu.

Je třeba stále laikům vysvětlovat, že se elektrika musí nechat na odbornících.

No Milane, já vám nevím. Není odborník jako odborník. Já už jsem potkal poměrně dost elektrikářů alias držitelů vyhlášky. A někteří opravdu byli především držiteli vyhlášky a odbornost se zastavila mnohdy na úrovni prvního ročníku učňáku. Naposled jsem dělal školení, kdy se třífázový motor zapojuje do trojúhelníku a kdy do hvězdy. Po čemž mi jako neelektrikari může být asi velké kulové. Ale tak to bývá. Odborníků je jako šafránu.

Honzo, máte pravdu, není odborník, jako odborník, s tím souhlasím.

Vlastní příklad, nežli jsem se trošku naučil elektriku.

Elektrikář 1 předělával byt, ale nedodělal, odešel od rozdělané práce. Přišel číslo dvě, nadával, které (si doplňte sprostá slova), to musím předělat po něm. Ale rozčiloval se, až mu po týdnu praskla žilka a exitus. Naštěstí jinde. Přišel elektriář 3, nadával, které (si doplňte sprostá slova), to musím předělat po něm. Ale nakonec to dodělal. a vyplatil jsem ho.

Klidně bych mohl psát dále, kolik elektrikářů udělalo něco špatně...páč nikdo není neomylný.

honza1
hodnocení

Diky vsem, tak jsem to zkusil znovu a je to jak pisete - jsem dvojnasobny trotl, protoze jsem nejen neshodil jistic, ale ani nevypnul ten vypinac a dostal ranu od nuly co jde ze zarovky.
Kazdopadne diky vsem za pouceni! :)

Nejste troll, toto se snad stane každému, že si šáhne, tam kam nemá.

Do tretice už nešahať! Ako fakt nie!
tj
To, co se vám stalo má zásadní výhodu. Příště se vám to už nikdy nestane. :) Rána ze sítě se umí zapsat do paměti... :-D
Jedna rada na závěr.
.
Příště, než začnete sahat na vodiče, zkuste nejprve zkoušečkou. Stojí myslím od 35 Kč a zamezí tomu, že dostanete ránu 230V...

Příště raději tu zkoušečku ;)

honza1
05.02.23 18:46
hodnocení

*palec*

hodnocení

0x
Taky mě to kdysi zaskočilo, ale já pokud možno nesaham holýma rukama na vodiče a když už, tak je aspoň projdu prvně doutnavkou.pak se nestává že dostanu pecku. Naposled jsem ji dostal ve třech letech s hřebíkem v zásuvce. A nebo jak bylo řečeno shodit přívod a je klid.
honza1
hodnocení

Jj, ja na to nesahal schvalne :)
Ale potvrzuju, jak nekdo psal vyse - nebyla to velka rana, spis silny brneni. Jistic to neshodilo.
nickys

*smich* Kdyby to shodilo jistič, už byste nám tady nic nenapsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]