Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, ač je tu témat o palivovém dřevu dost přímo odpověď na to co hledám jsem nenašel, tak se na Vás obracím s prosbou. Potřebuji koupit palivové dřevo. Jedná se o kulatinu 2-4 metry dlouhou. Jeden človek mi nabízí dřevo na metry, s tím problém nemám, ale zbylí dva počítají cenu na kubik. Jak z toho mám odvodit, o kolik metrů dřeva se jedná? To změří každou kládu a dle toho vypočítají kubík? A ještě maličkost, bříza je lepší než smrk? Děkuji.
Ne že bych byl blbý.Ale nejedná se náhodou o stejnou měrnou jednotku?Pokud vím,metr je jen zkomolenina kubíku.Mělo by to být stejné množství.Pak ještě znám prostorový metr,kdy se množství ...něčeho ...pouze odhadne.V každém případě by kubík měl být výhodnější pro zákazníka.A dřevo na délku jednoho metru se logicky lépe naskládá,než když je v 4,metrových délkách.Ještě záleží na ceně za kubický a prostorový metr.Takže moje úvaha je asi ta,že kubický metr je lepší,než prostorový.A co se týká výhřevnosti,bříza je určitě lepší.než smrk.Já bych raději volil dřevo míchané-tvrdé i měkší.
Jj, to vezmu. Vezmu část buku. To jsem sem nepsal, protože je mi to jasný. Jen s to břízou zkušenosti nemám. Cena za kubík, je 970 za břízu i s dopravou a za buk 1250 s dopravou za kubík. Pak mám nabídku na smrk za 560 za metr s dopravou a právě jsem nevěděl, jak to vypočítat, co se vyplatí víc.
doplněno 27.04.10 20:13:A nehoří taky bříza rychleji? Jednou jsem s pár kouskama břízy topil, ale to už byla shnilá, tak jsem to nepoznal, protože už snad i papír hořel pomalejc...
příklad : prodá 2m prostorové břízy 2,00 *0,57 = 1,14 kubíku jedná se o koeficient měli by Vám jej sdělit na prodejně. Nevím přesně koeficient
Délka hráně / kolik je naskládáno špalků vedle sebe/ * výška * délka kulatiny
Bříza se hodí do krbu, dobře svíti, hoří i mokrá.
Smrk je výhřevnější a střílí v krbu, hodí se na zatápění.
Nebylo uvedeno v čem budete topit.
Prostorový metr je s dírama a kubík je čísté dřevo bez otvorů.
Ano, je rozdíl mezi lidově kubíkem (m3) a prostorovým metrem (prm).Hodnota m3 je hmota dříví bez mezer, kdežto prm je hráň 1x1x1m složeného nebo volně sypaného dříví.Koeficien sypaného dříví na prm složeného dříví je 0,85.(To znamená, že sypaný 1 prm je 0,85 prm složeného dříví.Přepočet na m3 je tento:1 prm jehl.dříví je 0,64 m3, 1 prm list. dříví je 0,57 m3,1 prm štěpin (rozštípané dříví) 0,67 m3.Takže např. pokud koupíte valník sypaného dříví o rozměrech cca 4,0x2,0x1,5 m výšky=12,0 prm syp. dříví, což je (x0,85) 10,20 prm dříví a pokud se jedná např. o jehličnaté (x0,64) je to 6,53 m3 dříví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.