Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní schodiště

Od: aknelka® odpovědí: 16 změna:

Můj domek je postavený ve svahu, je starý cca 30 let. A bortí se mi venkovní schodiště...

Schodové stupně jsou betonované po jednotlivých schodech. Bohužel jak tak byla navážka, tak po těch desítkách let začaly schody ujíždět (z obrázku je vidět, že to jedním koncem trhá a bere s sebou kabřinec), jsou nakloněné (zatím lehce) a zhoršuje se to.

Ráda bych věděla, jaké mám možnosti případné opravy, nebo jak by bylo vhodné řešit schodiště nové. Určitě jsou jiné možnosti, než když jsme je stavěli, ale rozhled mi v tomto prostě chybí.

Popř. na koho se obrátit, jaké firmy by to mohly realizovat? Zatím jsem měla domluvené 2 zedníky, ani jeden se (samozřejmě bez omluvy) nedostavil.

(z druhé strany schodů je svah s nějakým porostem,který jsem bez problémů schopna oželet)

doplněno 03.02.23 15:19:

Těch schodů je celkem 14, toto je horní část schodiště. Spodek není pokozený, nebo jen trochu.

Vím, že s tím právě teď nikdo nic dělat nebude, ale potřebuju poradit, co s tím a shánět někoho,kdo by to udělal. Když ne zedník jako fušku, jakou firmu oslovit. V současné době (nemyslím tento měsíc, dva) mají všichni zakázky, a tohle je pro ně moc malé, asi...

Venkovní schodiště

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Uvažoval bych nad schody kovovými. Ocelové nosníky, na nich přišroubované pozinkované schodnice z roštů.
To dokáže vyrobit stavební zámečník, nebo i šikovný kutil.
Po vybourání starého schodiště, které stejně bude pokračovat v destrukci z důvodu sesunu svahu, zabetonovat dostatečně hluboko do rostlého terénu svahu nahoře i dole patky, na ně zavěsit konstrukci schodiště.
Případně dělit ocelové schodiště na dva díly, podle potřeby a situace.
Příklad schodnice různých délek 60 až 100 cm, šířek 25 cm a více
staco-eshop.sk/...
Nebo jen rošty poro-shop.sk/...
Podobné schody jsou u různých obchodních center, denně zatěžované stovkami zakazníků. Vydrží dalších 30 let. A sníh se na nich moc nedrží. A nekloužou! Můžete nechat dostatečnou mezeru od obkladu stěny, na případné opravy.
doplněno 03.02.23 16:58: Svah se dá upravit podle sklonu schodiště, pokrýt půdopokryvnou zelení. Přes schodnice by světlo stačilo. Např. ireceptar.cz/...
Trávník by se špatně sekal.
ben®

hejkal - dobrý nápad. Ovšem, bude to pro tazatelku asi drahé (potřebuje to pořídit skoro zdarma).

hodnocení

Také jsem o tom přemýšlela. Jenom právě nevím, jak by vypadal svah pod nimi? Hlavně kvůli údržbě.

Také jsem se dívala na kompozitní schodišťové rošty.

Pokud někoho seženu, budu ráda aspoň za to, abych věděla, o čem se spolu bavíme. Abych dokonale pochopila, jak jsme se domluvili.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, jenom Vám napíši důvod, proč to takto vypadá. Mezi schody a zeď zatéká, zmrzlá voda potom roztrhala kabřinec, kterým byla zeď utěsněna a tak byla za ním stále vlhká. Co s tím? Schody (stupně) nevypadají zle, tak celé schodiště opatrně a bez poškození rozebrat, kabřinec odstranit, ke zdi nopovku a schody zase sestavit (s mírným sklonem od zdi) a dobře je upevnit. Počkejte si na další rady. Zdravím!

doplněno 03.02.23 15:21:

aknelka - vycházíme z jedné fotky, tak nemůžete očekávat přesný návod. Ten, kdo na to přijde, si to prohlédne na vlastní oči, vyslechne Vaše požadavky a pokud je bude schopen splnit, tak to rozbourá a podle toho, co tam v základu najde, bude postupovat dále, až ke zdárnému výsledku. Snad najdete někoho, kdo si s tím poradí (schopný soused=?, hodinový manžel=?, zedník v důchodu=?. zednický učeň vyššího ročníku=?).

doplněno 03.02.23 15:23:

google.cz/...

hodnocení

Hm, vím, proč tomu tak je. Je to tak,jakpíšete. A ty schody jsou už špatné, v pořádku jsou jenom 2 schody úplně dole, asi 2 - 3 další jsou už zlomené, to nikdo nenarovná. Rozebrat - nevím, jsou betonované na místě, možná to nějak drží pohromadě, tohle nevím...

Ta zeď už je tam izolovaná - na štorc jsou plné cihly,na nich izolace asfalt-IPA-asfalt-IPA-asfalt a pak teprve samotná zeď. Ta štorcka vypadá (kupodivu) v pořádku.

hodnocení

Ano, vycházíme z 1 fotky, ale vy jste to popsal celkem přesně i tak. I když nyní už to mám vyčištěné s prozatímní ochranou, aby tam nezatékalo nebo nechumelilo.

Hodinové manžely jsem si prošla, i stavební firmy, ale dělají jenom interiéry. Venkovní práce taky někdo má, ale dělají "jezírka a izolace...". Kamarád zedník mi před 5 lety zemřel a už tenkrát (byl po úrazu,ke konci už mě "navigoval") mi nedovedl poradit za sebe náhradu. Sousedé... Jsou +- mého stáří, tohle už nezvládnou. A ti mladí, pokud pracují, tak on-line na PC. Je to bída.

Ale tak jinak: kdybyste stavěli v této době podobné schodiště, jak byste postupovali? Materiál, konstrukce/upevnění,...?

ben®

aknelka - pokud trváte na betonu, tak např. viz odkaz:

stavimbydlim.cz/...

stavimbydlim.cz/...

hodnocení

Na betonu netrvám.

ben®

aknelka - už to vidím. A přitom to stačilo napsat hned a nechtít stále vědět, jak zachránit to betonové schodiště a ušetřit za materiál a řemeslníka. Jo, někdy je radit nevděčná šichta.

hodnocení

Tak to se omlouvám...

Ale v dotazu bylo jaké mám možnosti případné opravy, nebo jak by bylo vhodné řešit schodiště nové

hodnocení

1x

Spíš mi přijde, že se trhá jen kabřinec-obklad, vypadá že za něj zatéká a ...prostě špatné provedení a příroda.

Na 2 stupni je vidět že je to zatím OK ale na 3° je již obklad z kolmice a další pak jabysmet. Ale chtělo by to větší zábaěry byť s fotek se nevyčte tolik jako místním šetřením!

hodnocení

Máte pravdu - obrázek nic moc. Je tam celkem14 stupňů - schodů. Ano, 3. schod už se vychyluje,1. a 2. jsou OK. Asi 2 schody už se "trhají". Ano, zatékalo tam - soused měl velký ořešák a když v tu správnou dobu začal liják, tak to sběrač dole nepobral. Nyní ho přece jenom trochu usměrnil (nj, sousedka mi řekla, že si kvůli mně z toho neudělají půlstrom - a to přitom nejsou vlastně sousedi, ale je mezi námi místní komunikace,prostě strom jako "kráva") a taky jsem doma a mohu čistit každý den. A ne, netrhá se jenom kabřinec, schody jsou už nakloněné. Kabřinec mám uklizený, je to trochu upravené, toto je fotka z léta,co jsem si psala se zedníkem.

Ale co teď s tím? Aby to vydrželo a taky aby náklady byly raději menší než větší...

Z fotky pro mne vyplývá, ze je problém s obkladem nikolv se schodištěm . Ještě jednou odkud jste?!

hodnocení

Ne, problém je se schodištěm. Ten obklad je "přidaná hodnota" - bohužel se trhá s těmi schody.

Lokalita SY - UO. Našla jsem možná někoho v e Svitavách, má tam psaný radius 60 km, to bych splnila. Nejdřív bych asi měla a chtěla vědět možnosti.

Hm daleko abych Vám Vaše tvrzená vyvrátol či potvrdil! Sorry. Nafoťe vícé a lepší foto!

hodnocení

V tomhle počasí s tím budu muset počkat - mám to zakryté (zalepené - když rozlepím, v tomhle počasí už zpátky nezalepím, na mokrém to držet nebude), aby tam nepršelo či nepadal sníh. Mezi schodištěm a zdí je mezera, která se rozevírá, a já ty schody potřebuju, abych mohla chodit dolů - mám tam domácí zvířátka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]