Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné na kabel přicvaknout zástrčku do zásuvky?

Od: hanule odpovědí: 14 změna:

Ahoj, hloupý dotaz :) Máme spotřebič (malý ohřívač), který byl připojen přímo kabelem do krabice ve zdi. Tato krabice již není funkční, ale poblíž je zásuvka. Může elektrikář přicvaknout zástrčku na kabel tak, aby se zapojil do té zásuvky?

Děkuji moc,

H

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Pokud splňuje podmínky pro připojení do zásuvky (max 16 A / 3680 W a pohyblivý ohebný přívod, ne kabel s pevným jádrem), tak určitě lze přidělat vidlici.
Pokud by měl ohřívač pevný přívod, musel by se vyměnit i kabel.
hanule
hodnocení

Díky. Kde vlastně mohu případně vidlici koupit? Jinak je to malý bojler Dražice, u velkého je připojení do zásuvky od výroby, ten máme jinde, tak to snad nebude problém.

macvac

Proč by kabel nemohl mít pevné jádro? Mě tak firma přípojila klimu.Je to snad špatně?

Pokud to bude dělat elektrikář, donese i tu zástrčku.

macvac - Vy máte klimatizaci připojenou do zásuvky? *sok*

Pokud ano a máte tam tvrdý kabel, je to špatně, odporuje to předpisům a elektrikář, který Vám to připojil, by měl vrátit výuční list.

Řekl bych, že macvac má spíše na mysli to pevné jádro, ne tu zástrčku.

Vidlice používáme pro pohyblivý přívod, to znamená vodiče např. CYSY, CGSG a pod. Ne vodiče CYKY, které jsou určené pro el instalaci (do zdi, do země, na rošty a pod).

@macvac protože pohyblivý přívod (což je každý kabel s vidlicí do zásuvky) musí být z kabelu určeného pro pohyblivé přívody, ne z kabelu určeného pro pevné uložení. Stačí tak?

Opravuji, samozřejmě kabely, ne vodiče. To byl překlep.

hodnocení

4x
Ano, lze. Jen zkontrolovat, zda není příkon zařízení větší než 3,6kW. Pokud má kolem 2kW, tak v pořádku. Jde jen o to, zda ohřívač neměl vlastní jištění, kvůli příkonu.
doplněno 03.02.23 13:44: Tak to můžete připojit bez problému. Zástrčka jde koupit v každém elektru.
hanule
hodnocení

Děkuju. Příkon je 2.2 kW

tj
hodnocení

0x
Samozřejmě to lze provést i s pevným vodičem. Není to úplně ideální, ale vzhledem k tomu, že vodič bude z mědi a tomu, že v té zásuvce bude téměř trvale, tak to zase tak moc nevadí. Je zde ale riziko, že vám to bude za X let jiskřit (únava materiálu kontaktů v zásuvce, co vám drží zástrčku).
.
Mám lepší řešení, co rozdělat zásuvku a předělat jí na pevné připojení, jako jste měl dříve (to které už nefunguje)? Jen si musíte pohlídat jističe, problém bude i třeba v tom, že já mám pro bojler zvlášť jistič, pak stykač na noční proud a ten mám jištěný dalším jističem, kdežto vy budete mít jen jeden jistič pro všechny zásuvky, které budou zapojené v sérii k této (před nebo za).
.
Úplně ideální by bylo staré připojení znovu zprovoznit...
macvac

No zásuvky zapojené v sérii to by mohlo být velmi zajímavé,snad paralelně !

Tak to dopadá, když do toho mluví každý, kdo má do zadku díru a ne odborník. Předpisy jsou od toho, aby se dodržovaly. Pro pohyblivý přívod jedině kabely k tomu určené, jakuž bylo uvedeno výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]