Nejste přihlášen/a.
Ahoj stavaři a všichni čtenáři mého příspěvku,
když si u nás v paneláku sednu na gauč (máme ho přímo u stěny), tak je tam slyšet lehounce, že sousedi mají zapnutou televizi. Naše obýváky sousedí. Respektive náš obývák s jejich pokojem, mají 1+1. Neslyším ani omylem co v té TV říkají, ale slyším, že ji prostě mají zapnutou. Slyším to ale jen když je u nás doma absolutní ticho. Takže jsem si nechala poslat plánky toho paneláku, protože náš pan předseda vždycky říká, že je to jeden z těch starších ve městě, s tlustšími stěnami než ty novější paneláky v okolí. A mě zajímalo jak tlusté ty stěny vlastně jsou.
No a zjistila jsem, že mezi naším obývákem je stěna tlustá 60 cm. Říkám si, že to už je pořádný kus.:D Tak přemýšlím, jak nahlas tu telku sousedi asi musí mít, když já na tom gauči poznám, že ji mají zapnutou (byť neslyším, co v ní říkají.). Je to zvláštní. Stavaři, co si o tom myslíte? Kdyby ji neměli puštěnou opravdu celé odpoledne až do večera, tak to snad ani neřeším, ale člověk občas touží po absolutním tichu (já vím, mám si vzít špunty do uší
). No, asi budu muset chodit do jiných dvou pokojů, které s nimi nesousedí.
Vyrůstala jsem v domě, ale bydleli jsme s manželem i v nájmu v bytě, ovšem to byla novostavba. No a teď jsme si zrekonstruovali tento panelákový byt a začínáme v něm bydlet. A já uvažuji jak to udělat. Odhlučnit klasicky...to by se zas musel celý byt rozdrbávat a to kvůli takové prkotině nechci, navíc by nám to zmenšilo prostor. Máme ten obývák sice dlouhý, ale užší. Zeptám se hloupě, tak se nezlobte - pomohlo by třeba na zeď, která s nimi sousedí, dát nějaké větší obrazy?
Jestli slyší něco sousedi nad námi, to netuším, ale podlahu máme novou, vynilovou a pod tím jsou osb desky a nějaké kuličky (na název si nevzpomenu) a ještě něco. Prý by to mělo taky odhlučnit, tak aspoň ať ti pod námi neslyší nic.)
Řeším to jednak kvůli té telce a za druhé jak jsme teď začali bydlet, mám tendence mluvit hrozně potichu, ale to prostě nejsem já. Chci mluvit normálně a neomezovat se, ale jak slýchávám tu zapnutou TV, tak se prostě bojím, co můžou oni slyšet.
Díky za všechny postřehy.
Předně to nebude panelák, ale zděná bytovka, protože beton 60cm má snad jedině pevnost Hanička. No a když je to z cihel, nemusí být ty cihly plné, ale i tak by měla být neprůzvučnost dobrá. Spíš se to bude přenášet třeba topením.
Pokud toužíte po absolutním tichu, tak to musíte do vesmíru.
Koberec na zeď zlepčí pohltivost, ale ne neprůzvučnost. Na neprůzvučnost pomůže např 100mm minerální vata, ale jak jsem psal výše, u vás tohle na 99% nepomůže, prostže se hluk šíří topením nebo něčím podobným. Zkuste hodit přes radiátor těžkou deku, jestli to pomůže. Pokud ano, můžete to v létě používat (v zimě by vám zas netopilo topení).
Panel mezi byty 60 cm? Nespletla jste se ? Tak tlusté nebývají ani obvodové nosné zdi.
Představte si, že ve starém cihlovém činžáku máme příčky mezi byty 15 cm (mezi pokoji v jednom bytě 7 cm). To už je ale opravdu málo. Přesto, pokud sousedi zrovna neslaví, dá se to vydržet. V paneláku nebudete mít nikdy absolutní ticho, to jste se měla přestěhovat na samotu u lesa.
No vy máte 20 cm panel a někdo má 20 cm ytong...
A když ve vedlejším bytě vymrdávaj a heká tam 2 hod. tak slyšíš každý šoust a příraz...
Podle toho co tady popisujete, tak máte neuvěřitelně tichý panelákový byt. Pokud neslyšíte co v té televizi říkají, no tak jedině zkusit dát 10 cm protihlukovou izolaci, ale když řešíte, že jsi zmenšíte o 10 cm byt...
Obraz vám nepomůže, můžete zkusit natáhnout po celé stěně nakrsbacený závěs – kulisu. To by mělo akustickou resonanci rozbít... Ale musí to být fakt v celé ploše stěny a z těžké látky... to už bude asi levnější a lepší asi hluková izolace stěny, Ale tam by měla být mezera mezi stěnou a protihlukovou deskou, takže počítejte 15-20 cm...
Ono je taky dost možné, že sousedi mají tu televizi pověšenou na VESA držáku, neboli na kovové konstrukci přímo na betonovém panelu. Což je ideální zařízení na přenos zvuku do konstrukce domu, takže televize nemusí být ani extra nahlas, ale ten zvuk se prostě nése zdí.
Rozhodně běžný hovor ve vedlejším bytě neslyšíte - tedy pokud tam nehovoří Pepin z Postřižin
máte pravdu, je to hovadina, já prostě jen v tom plánku neumím číst. ach jo. Já vám to tu sem asi hodím, tu část s naším bytem
házím sem část plánku, červeně označený je náš byt, je tam pak nahoře ještě jeden pokoj a kuchyň, ale to už jsem nepovažovala za nijak důležité. Důležitá je ta část, kde je napsáno "sousedi". Tam mají sousedé pokoj a vedle nich máme obývák. Jo a máme sousedy z každé strany, to chci jen doplnit. Došlo mi, že i mezi naším obývákem a druhým pokojem vedle je napsáno "60" a že...je to délka.:D Zřejmě. Ach jo.:D Připadám si teď jako totální blbec.
Ta čísla (tlustá psaná ve stěně, částečně jsem vyznačil modře) znamenají skoro jistě čísla panelů, dalo by se říci jinak je to kladečský plán . Kóty jsou ta tenká čísla (částečně vyznbačena zeleně) , konkrétně tl panelů-betonu středových zdí je jen 20 cm, a to poslední označené červěně jsou čísla místností. Přičemž modrá a červená vás nemusí vůbec zajímat-modře pro výstavbu.ty zajímali jen stavaře při výstavbě.skladba panelů a to druhé třeba skladba podlahy...
diesel: děkuju, jste neskutečně hodný já se sama sobě pořád musím smát, já si fakt myslela, že je tam těch 60 :D
To jsou standardní panelákové panely široké 3,6 m - to si 0,15 m na odhlučnění jistě dokážete odebrat...
Co je to ten obdélníček za dveřmi?
kdyby nebyl na koso, tak by jeden řekl, že tam vede komín
myslíte to, co je označeno 68? Tam není vůbec nic. normálně jen vchod do pokoje a dveře
Chlapi, poraďte mi. Pomůže, když nám na tu stěnu sousedící s těma televizníma maniakama tohle: bauhaus.cz/...
Já mám ten byt ráda, ale sedím na tom gauči a prostě tu jejich telinu slyším a se*e mě to..:D
Tak si zjisti útlum v dB ... Nikde ho tam nevidím.
jestli máš být ráda, tak se tady výše dočteš, jaký je správný postup. Ale asi zas tak ráda to nemáš když nechceš obětovat 5,5 x 2,7 m na Profi odhlučnění nakreslené výše?
---
levnější bude pozvat souseda na kafe, pokecat s ním, zjistit, jestli má tu televizi přidělenou na zdi a nebo jenom položenou na stolku a koupit mu za 5000,- nějaký sound bar k televizi, aby ten zvuk šel směrem od tvého bytu a ne naopak
copak lidi už spolu nemluví?
Vy potřebujete neprůzvučnou izolaci, to co jste linkoval hlavně omezuje odrazy zvuku od stěn v tom prostoru.
Koukněte spíše sem: deskywolf.cz/...
byt ráda mám, ale ten obývák je hrozně uzoučký, tak mu nechci ubírat, no plus jsme rekonstruovali nedávno...přemejšlím jak to udělat. asi to zatím nechám tak. Sousedům zatím nic říkat nebudu.
Přesně, neuděláš vůbec nic, ani neřekneš sousedovi.
A co čeká že si koupíš nějaký dřívka z Hornbachu nebo že to za tebe uděláme? )
3,6 metrů rozpon místnosti (osová vzdálenost panelů) má 99% panelákových králíkárnových kotců, všechny měly být dnes už zbořeny, stavěly se pro pracující lid na 30 let!
Starší někdy z padesátých let měli 3,9 a Novější pro papaláši, ale těch je asi tak 0,2% měli 4,2 metrů.
Takže prej úzká místnost kdybys asi tak chtěla nějakou barvu, která způsobí stoprocentní ticho, když máš problém udělat 0,15 m
Taky se můžeš králíkárny odstěhovat do domečku, ale počítej s tím že každý den nějaký soused bude řezat dříví, nebo sekat trávu A také náklady na vytápění mohou být daleko vyšší
pokud to chceš odhlučnit tak jediné funkční řešení je akustická SDK stěna s vatou...přijdeš o 5cm prostoru na šířce pokoje...ale někomu to třeba nevadí
To je prostě vlstnost paneláku, že je slyšet všechno odevšaď, zvenčí i zevnitř. Mě to tak nepřijde, bydlím v paneláku skoro celý život, ale chápu, že to je pro jiné na blázinec (příhodu o pani,která se z paneláku zbláznila jsem už někde tady dával, teda ne že by předtím byla úplně normální, ale ten panelák ji asi dorazil, že ji musela odvézt sanitka).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.