Kolektory pro ohřev vody, kolik měsíců v roce fungují?
Od:elodpovědí:27změna:
Ahoj, chci se zeptat zda někdo provozuje doma ohřev teplé vody s pomocí solárních kolektorů. Kolik měsíců v roce to funguje? Vyplatí se investovat. Uvažuji 3 ks kolektorů,300 l nádrž. Lze žádat dotaci (necelých 50 tis.) To by nemusela být špatná investice. Vychází mi návratnost kolem 10ti let při dnešních cenách plynu, ale je to jen můj hrubý odhad proto se ptám na zkušenosti ostatních jestli je reálný.
Březen až říjen, orientace na východní, lehce k jihu. doplněno 01.02.23 20:21: Ještě doplním, že v celoroční bilanci dělá úspora ohřevu vody cca 50-60%. doplněno 02.02.23 09:42:
Ještě doplním odpověď o výpočtovou simulaci (použil jsem reálná data skutečného objektu, s orientací střechy na východ a sklonem střechy 30°. Dle mých zkušeností z praxe se výpočet relitě hodně blíží:
Kolektory za 75.tis.,s montáží přes firmu 150-200.tis...co je na tom výhodného? Nádrž aspoň 500(1000)...když bude v létě týden škaredě,budete se koupat ve studené? Za 200.tis mám elektřinu na 20let. Za 10 let vám kolektory sežere sluníčko,tedy pokuď nebudou ze skla. Pokuď chcete ušetřit,omezte cákání ve vaně v teplé vodě...
Tak to mě zajímá...kolik kWp máte "na střeše"? Pro ohřev vody 125l...a pro kolik osob voda stačí? Na kolik stupňů to ohřeje v zimě při zatažené obloze? Trochu víc dotazů...ať vím, zda do toho jít
jirib
Mám na střeše 20cm sněhu... Né,v zimě to nefunguje...tedy alespoň,když je sníh...tedy 2-4měsíce v roce.
já jsem šel už rovnou do 10kwp.Mám připojený 2 bojlery po 125l a celou domácnost-zima zataženo cca 2,5-3,5kw/slunečno cca 7,5kw.Když je hodně špatně jestě jsem se pod 800w nedostal-to vam klasiku bojler ohřeje.
leto je výroba jinde ca 80kw deně-tak že za mě 6 panelu na jih bojler krásně ohřeje lip jak trubice pač fve dela i za bezesluného dne.Koukněte na BEL tam je system popsán.
kolemjdouci
to pajars: Jak dlouho máte FV? To odhadujete nebo máte nějaký info systém? FV potřebuje přímé slunce, termice stačí i difuze. To jsou mé fakta.
Mám na baráku 2ks truboxcovych kolektorů a nic moc... Nádrž 500 litrů, tak přes léto - kveten-zari to tak nějak ohřeje, ale poté to již nemá šanci nahrát na nějakou teplotu ...
"Známej známýho" má na střeše čtyři panely pro rodinu 2+2 a na začátku léta vždy dokonce musí vylézt na střechu a dva z panelů přikrýt, protože přes léto už je to moc.
Mám jak fototermiku (heat pipe trubice), tak fotovoltaiku. Fototermika je dnes už pasé, protože neumí nic jiného, než teplou vodu. S poklesem ceny fv panelů je i pro ohřev vody lepší fotovoltaika s jednoúčelovým střídačem.
A dotace nic neušetří, akorát chudáka investora omezuje ve výběru. Přesně podle hlášky "nechci slevu zadarmo".
Je ta asi 8 m čtverečných.Mám ideálně postavenou střechu.S topením končím v květnu a začínám v září.Mám v plánu to rozšířit o 1/3 ale na léto bych tu třetinu musel zakrýt,přehřívalo by se to.Ale v mezidobí t.j. únor duben a září ríjen bych si přitápěl.Nebojte se toho.
el
Díky za info, chci to na stříšku 18 M2 orientovanou na jih o sklonu 15 stupňů. Přípravu už udělanou mám.
Dotace vypada pekne, ale pokud ti to bude realiaovat firma, tak ti cenu dost natáhne. Firmy ale si radeji vybírají zakázky s baterkama, kde to ještě víc dokážou natáhnout.
Radeji si to realizuj sám, neni to tak složité. Jen ale dotaci a dokumentaci si budeš muset vyběhat sám. A pokud na barákunehraješ na normy a pojištění, tak si to rsději realizuj sám a bez dotace a budeš mít klid .. teda pokud to chceš jen na ohřev vody - ostrovní systém.
Do jiného než do ostrova se sám raději nepouštěj, to už by bylo lepší zas přes firmu co vyřídí formality s ČEZem
Pokud si seženete komponenty a většinu prace uděláte sám tak 10 let je reálná návratnost investice. S dotacemi zaplatíte z vlastní kapsy minimálně stejně. U nás od konce loňské solární sezóny bylo maximálně 5 dní kdy od rána do večera svítilo slunce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.