Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastová X dřevěná okna - o kolik odhadem dražší?

Od: honzaz odpovědí: 12 změna:

dobrý den,

mám rychlou otázku, o kolik jsou cca dražší dřevěná okna oproti plastovému při srovnatelných parametrech?

nepotřebuji nic přesného, stačí přibližně ( 1,5 x? 2 x? víc?)

díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

0x

to je hloupá otázka, srovnáváš plast/ dřevo, nebo okna? mám plastová okna VEKRA, mají 3 x skleněnou výpln, vnější sklo je speciál protihlukové

pokud si dáš do stejěn velkého dřevěného plykarbonátovou výplň vyjde laciněji

kalkulaci ceny dle parametrů poskytne každý větší prodejce...

daniel*

My máme taky od vekry plast v trojskle. Dělali nám to včetně všeho servisu okolo, za mě dobrá služba. Vybírali jsme asi ze 4 dalších firem a všichni nám poskytli kalkulaci a parametry, takže s vámi souhlasím, stačí poptat a člověk se pak lépe může rozhodova co chce.

hanzel

My protihluková okna nemáme, ale máme aspoň lepší zaizolování domu, pro mě bylo duležité, aby okna opravdu těsní dobře. Vekra za mě jinak dobrá, hlavně i na spolurpáci.

tj
hodnocení

0x
Bohužel tady se zrovna ty odhady cen liší tak výrazně, že se poradit nedá. Nicméně každá firma vám udělá nezávaznou objednávku, kde vám vše na míru nacení. Je to zdarma (pokud ne, tak firma musí mít zdarma nějaký ceník, abyste se mohl sám zorientovat, pokud také ne, ať si trhnou a zkrachují). Vekru máme také a je to takový cenově dostupný a přehnaně vychvalovaný slabší průměr. Škody na rámu se posuzují z několika metrů, takže nám neuznali reklamaci na rýhy z výroby. Zóny v otevírané části se středovým těsněním jsou tak blbě navržené, že mezi vnitřním a středovým těsněním kondenzuje v zimě voda, i se správným seřízením a větráním. Vnější zóna je totiž otevřená ve spodní části (otvory pro odvod neexistujícího kondenzátu) a v horní části je větrací otvor přímo v těsnění, kde chybí asi 10 cm. Výsledek je pomalu proudící vzduch ve vnější zóně, který ochlazuje středové těsnění a kondenzát se tvoří v té vnitřní zóně, která je zcela uzavřená a vzduch se tam dostává jen při větrání, což nestačí. Takže buďto topit na více jak 28 stupňů, nebo větrat tak 20x denně, tzn. jeden v rodině nesmí chodit do zaměstnání, aby mohl být doma a často větral. Takže je jasné, že to nikdo dělat nebude a prostě tam v rámu bude přes zimu louže.
.
Je ale fakt, že je lepší mít kondenzát na plastu, než na dřevě, které bude plísní silně degradovat a vlhkost ho časem může poškodit. Plast také, ale asi tak za několik tisíc let. :)
honzaz
hodnocení

aha, ok díky za recenzi.

to co píšete s kondenzovanou vodou se může dít i u dřevěných oken? nebo to je čistě otázka plastových oken která jsou tvořená komorami?

tj
U obojího. Dřevěná okna mají speciálně ošetřený povrch, který dřevo chrání, nicméně plast je plast. Ano, pokud jsou dřevěná okna vícekomorová v otvírací části, tedy mají tam středové těsnění, bude se tam dít to samé. Narozdíl od plastu, kde je plíseň většinou jen povrchová záležitost, se u dřeva časem naruší jeho povrchová úprava a plíseň se dostane do dřeva. Žádná protiplísňová impregnace není věčná. Plast nic takového nepotřebuje. Je to umělý materiál... Plíseň a hniloba na dřevěném rámu a okně zanechá trvalé poškození. Plíseň z plastového okna nebo rámu prostě utřete. V obou případech (plast i dřevo) trpí shodně kování a těsnění.

hodnocení

0x
Teď se už nepohybuju v oboru, ale dřevo je pracnější, takže samo dražší. Je také náchylnější a musí se udržovat lak a nemusí být taková životnost. Pokud nejde o peníze, tak bych volil stálý hliník.
tj
Hliník je top, ale ta cena... :)
.
Opravdu nesmí jít o peníze... Sám bych do něj šel, ale plastová okna byla za polovinu ceny. To už je na pořízení oken do celého patrového domu výrazně znát.

hodnocení

0x

Plastová okna jsou vyrobená bílá a když chcete barevná,tak je potáhnou barevnou folií.Viděla jsem už několikrát okna s popraskanou hnědou folií a bylo to fakt hnusné.Jak dlouho ty okna na domě byla,to nevím.

Sú i fóliované farebné plasty, nielen biele. Tam to je ok. Záleží len na tom, koľko je budúci užívateľ ochotný do okien investovať. Dobrou voľbou sú plastové biele, s nacvaknutými farebne eloxovanými či striekanými hliníkovými klipmi, z vonkajšej strany. Plast nie je tak namáhaný vonkajším prostredím a dobre to vyzerá.

Já mám na baráku plastová okna se dřevěnou fólií asi 15 let a jsou furt jak nová. Ale ta z jižní strany jsou částečně zastíněna verandou.

aaa
hodnocení

0x
Poptávku jsem delal před 3 roky, zrovna u Vekry na RD , drevo x plast a rozdíl byl 70 %. Dnes to bude asi jiný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]