Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem se do debaty ohledně Kabřince / Gabřince- domnívám se že se jedná o stejný materiál jen název krajově upravený/, a Břidlice, můj oponent tvrdí že dřive - nevím kdy , byl název shodný pro jeden materiál - nedá si to vyvrátit - slyšel jste o tomto někdo, domnívám se že se v žádném případě nejedná a nikdy nejednalo o stejný materiál ...
Podle mne:
KABŘINEC...Původně obkladový pásek, používaný především na obklad soklů rodinných domků, fasád apod. Formát 6,5 x 25, vyráběný kdysi v keramickém závodě v Třemošné u Plzně. Barva hnědá až téměř černá, povrch hrubší (hrubší mletí surovin), duhové lesky na lícní straně vznikaly solením povrchu. Výroba zanikla v 70. letech 20. století (agresivní sůl velmi ničila pece), pásky se pak běžně glazovaly. Glazované pásky 6,5 x 25 se používají dodnes na obklady fasád a soklů.
BŘIDLICE..Břidlice je označení pro usazené částečně metamorfované horniny s jemnou zrnitostí ... Břidlice mívají černou až šedou barvu; vyznačují se dobrou rovinnou štěpností, takže z nich lze snadno vytvářet tenké desky.Břidlice se dříve používaly jako krytina na pokrývání střech, v současnosti je toto využití omezeno na opravy historických staveb . Dříve se z nich vyráběly břidlicové psací tabulky pro použití ve školách, na něž se psalo křídou. Z břidlice se též vyrábějí desky pro kulečníkové stoly,popřípadě jako obkladový materiál...
Kabřinec byl tak zhruba před třiceti lety velmi často používaný obkladový materiál. V té době město stavělo tři samoobsluhy v akci Z a prakticky všechny měly obklady z kabřince. I na novostavebách RD byl často tento materiál použit - sokly i třeba obklady u oken.
Břidlice je u nás často vidět na obkladech domů, protože nedaleko je břidlicový lom. Vlastnoručně jsem také tento kámen sbírala v okolí lomu. Nakonec ale neskončil na domě, ale na zahrádce. Několik domů v okolí má ještě dneska břidlicovou střechu. A říká se, že taková střecha je prakticky nezničitelná, ale těžko se dneska shání náhradní břidlice, pokud sníh a ledy střechu poškodí.
ano břidlice je takřka nezničitelná, ale nevydrží na starých střechách protože se dříve přibíjela žel. pozink. hřebíky - ty uhnily po letech a jelo to dolů. dnes se dávají měděné a pokud neshnije vazba, břidlice vydrží, dá se opětovně takzvaně přeložit / znovu se použije - pootáčí se jednolivé kameny/ když se dělá rekonstrukce střechy, jenže nově vyučení pokrývači už znají jen novodobé materiály - většinou...
Díky body rozdány...jsem rád že nejsem za blbce a měl jsem pravdu
panečku, to je je přístup, zeptá se, sám si odpoví, stačí jen schválit jen drobnost, břidlice je i zelinkavá, otec obkládal rohy garáže a sokl a schodiště před strašně lety. Jezdili jsme pro ní tisícovkou někam za Železný Brod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.