Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabřinec X břidlice

Od: 8976* odpovědí: 5 změna:

Dostal jsem se do debaty ohledně Kabřince / Gabřince- domnívám se že se jedná o stejný materiál jen název krajově upravený/, a Břidlice, můj oponent tvrdí že dřive - nevím kdy , byl název shodný pro jeden materiál - nedá si to vyvrátit - slyšel jste o tomto někdo, domnívám se že se v žádném případě nejedná a nikdy nejednalo o stejný materiál ...

Podle mne:

KABŘINEC...Původně obkladový pásek, používaný především na obklad soklů rodinných domků, fasád apod. Formát 6,5 x 25, vyráběný kdysi v keramickém závodě v Třemošné u Plzně. Barva hnědá až téměř černá, povrch hrubší (hrubší mletí surovin), duhové lesky na lícní straně vznikaly solením povrchu. Výroba zanikla v 70. letech 20. století (agresivní sůl velmi ničila pece), pásky se pak běžně glazovaly. Glazované pásky 6,5 x 25 se používají dodnes na obklady fasád a soklů.

BŘIDLICE..Břidlice je označení pro usazené částečně metamorfované horniny s jemnou zrnitostí ... Břidlice mívají černou až šedou barvu; vyznačují se dobrou rovinnou štěpností, takže z nich lze snadno vytvářet tenké desky.Břidlice se dříve používaly jako krytina na pokrývání střech, v současnosti je toto využití omezeno na opravy historických staveb . Dříve se z nich vyráběly břidlicové psací tabulky pro použití ve školách, na něž se psalo křídou. Z břidlice se též vyrábějí desky pro kulečníkové stoly,popřípadě jako obkladový materiál...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Dal bych 100% souhlas. Ten kabřinec pamatuji ze stavby - dodáván byl v takových "trubkách" a každá se pak na místě rozbila na (asi) šest obkladaček. Chtělo to trochu cviku, jinak se občas nějaká zlomila.

doplněno 26.04.10 21:23:

Tedy zcela jiný materiál.

lidka*
hodnocení

2x

Kabřinec byl tak zhruba před třiceti lety velmi často používaný obkladový materiál. V té době město stavělo tři samoobsluhy v akci Z a prakticky všechny měly obklady z kabřince. I na novostavebách RD byl často tento materiál použit - sokly i třeba obklady u oken.
Břidlice je u nás často vidět na obkladech domů, protože nedaleko je břidlicový lom. Vlastnoručně jsem také tento kámen sbírala v okolí lomu. Nakonec ale neskončil na domě, ale na zahrádce. Několik domů v okolí má ještě dneska břidlicovou střechu. A říká se, že taková střecha je prakticky nezničitelná, ale těžko se dneska shání náhradní břidlice, pokud sníh a ledy střechu poškodí.

8976*

ano břidlice je takřka nezničitelná, ale nevydrží na starých střechách protože se dříve přibíjela žel. pozink. hřebíky - ty uhnily po letech a jelo to dolů. dnes se dávají měděné a pokud neshnije vazba, břidlice vydrží, dá se opětovně takzvaně přeložit / znovu se použije - pootáčí se jednolivé kameny/ když se dělá rekonstrukce střechy, jenže nově vyučení pokrývači už znají jen novodobé materiály - většinou...

Díky body rozdány...jsem rád že nejsem za blbce a měl jsem pravdu

alf*
hodnocení

2x

panečku, to je je přístup, zeptá se, sám si odpoví, stačí jen schválit :) jen drobnost, břidlice je i zelinkavá, otec obkládal rohy garáže a sokl a schodiště před strašně lety. Jezdili jsme pro ní tisícovkou někam za Železný Brod.

lidka*

Přesně tak alfe - byl to lom v Jílovém u Železného Brodu. Břidlice byla všude v okolí lomu. Právě tam byla taková pěkná šedozelená. A určitě je tam jistě i dodnes, kdyby chtěl někdo třeba na zahrádku. :)

doplněno 27.04.10 09:12:

foto.mapy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]