Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonový podklad pod zámkovku

Od: jardasg odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost s betonovým podkladem pod zámkovku dlažbu. Jak postupovat se samotnou pokládkou zámkovky. Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

0x
Zhutnit podklad nebo na betonový základ drenážní beton minimálně 5cm, stáhnout přes trubky, nechat cca o 5mm výš, polít pačokem , přes dřevěnou desku poklepat.
Zasparovat na sucho křemičitým pískem s cementem 1:3.
Záleží na vlhkosti, v létě lehounce pokropit vodou. Je to levnější než ecofuge nebo podobné sparovačky třeba od Ardexu.

paveldvorak
hodnocení

0x

nerozumím tomu, proč dávat pod dlažbu beton...ani jako základ...pak je lepší celé to vybetonovat a povrch upravil jako imitaci dlažby s použitím plastové šablony

jardasg
hodnocení

Beton už tam je stávající o tloušťce 20 cm, ale nechci ho bourat, tak přemýšlím nad vhodným řešením dlažby, aby se dvorek zkulturnil.

hodnocení

0x

Jardo, musíte přesněji popsat " betonovým podkladem pod zámkovku dlažbu"

co si pod tím představujete? Jako do čerstvého betonu, nebo již starý, vybetonovaný podklad,

Pokládka je stejná, jen podsyp bude jiný...

jardasg
hodnocení

Takže, jedná se o 30 m2 dvorku, tedy bez pojezdu vozidel, bude pouze pochozí, max třeba jednou za čas přes tuto dlažbu zatlačím přípojný vozík do kůlny. Dále se jedná o starý beton (současná pochozí plocha dvorku) o tloušťce cca 20 cm. Jedna firma mi říká, že je zbytečné ho bourat a protože je pevný, tak dát jen dvoucentimetrový zásyp, do kterého se položí dlažba, druhá firma zase říká, že to musí pryč a udělat klasické podloží. No a upřímně, fakt se mi nechce bourat 30 m2 betonu o tloušťce 20 cm, tak jsem to chtěl položit na tento beton. Osobně bych na ten stávající beton dal suchý beton, položil do toho dlažbu a nechat zatuhnout, ale to už se pak dlažba nikdy nerozebere...

zaseja

Ale rozebere, první mrazy ti ten suchý beton roztrhají, nateče do něj voda a jelikož nebude mít kam zase vytéct, tak to mráz postupně dokončí.

Nevidím ten Váš dvorek, představuji si ho podle svého, ale já bych rozhrnul do roviny štěrk 4-8mm do výšky +/-5cm a na to položil normálně dlažbu.

Proč bourat něco pevného do hloubky 40cm a pak navážet 30cm jiného?

Do betonu bych to určitě nedával.

jardasg
hodnocení

Díky za radu, právě z tohoto důvodu se mi to nechce bourat. Akorát těch 5 cm mi přijde hodně, protože už u dveří máme schody a ty by trochu "zapadly" ale když to jinak nepůjde, tak se bude muset dát...

Já to u Vás nevidím, nevím nerovnost, ale v nejslabším místě je třeba vrstva 3cm štěrku.

jardasg
hodnocení

To by zhruba odpovídalo a naprosto stejný názor má i šéf firmy, která to má dělat, tak to snad půjde :)

Podle mého laického názoru se vám mezi starým betonem a dlažbou bude držet voda. Co to v mrazech udělá nevím, ale dobrý pocit bych z toho neměl. Píšete, že ten starý beton je funkční, tak co udělat nějaké ošetření a nechat to tak.

break
Musí to mít spád , jinak to bude v zimě dělat bordel. Pokud tam je, tak jak píše Milan.

Vždy bude o konkrétním místě a situaci. Zima a mráz, vše zmrzne i podloží..oteplí se, zaprší, dole zmrzlo, nahoře voda a nestane se nic..

break
Když myslíte...
break
Orion : podle normy musí být spád konstrukce 2% pokud je povrch rovný. Pokud je vlnitý, musí být větší spád. Jinak vyrovnat vyrovnávací hmotou a zaizolovat.
když máme pokládku, kde proteče voda až na podklad , tak stane se to, že to voda poškodí. Ne hned, ne příští rok , ale třeba za tři roky dojde už k velkému poškození. Ale vlivem času to poškodí.
Nahromaděná voda bude v zimě dlažbu zvedat, zvlni se to, začnou praskat spáry, začne dovnitř zatékat více a více dešťové vody. Dojde postupně k poškození samotné dlažby, rovinnosti plochy a spár. Může a dochází k zatékání do budov k nim náležících. Dešťová voda je agresivní, takže začne rozrušovat samotný beton.
To stejné způsobí i kondenzační voda vlivem rozdílných teplot na povrchu dlažby a betonové konstrukce...
Stejně tak spád musí být i na povrchu. 2% u rovných , více než 3% u nerovných povrchů.
Takže ano, Orione, laická ale správná úvaha.

hodnocení

0x

Asi záleží mj na přání toho kterého stavitele a na tom, k čemu je ta dlažba určena. Prováděli jsem zámkovku na vjezdu k RD. složení bylo 8cm zámkovka , 10cm beton 10cm prosívka nebo rýže (nejmenší frakce drti) a pod tím ještě kamenivo frakce tuším 16-32 a rostlé podloží vše hutněné (majitel si to tak přál). U dalšího pakj pro změnu komplet vše 8cm do rýže cca 8cm, prosívka cca10cm kde byly velké jáma tak dorovnání kamenivem 16-32 (starou dlažbu trhali bagříkem a ne vždy udrželi rovinu, Samozřejmě vše hutněno.

re4zon
hodnocení

0x
A jaka ma byt finalni vyska od betonu? Jsou i jine moznosti nez zamkovka..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]