Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polystyrén či vata pod palubky

Od: martas2411® odpovědí: 2 změna:

Zdravím přátelé. Obkládám dva podkrovní pokoje do dřeva a chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Jeden pokoj už mám hotový a teď dělám druhý. Jsou naproti sobě. Zajímá mě jedna věc, zda li můžu mezi dřevěný rošt třeba dát 2 cm polystyrén či dát pláty zateplovací vaty a potom to zakrýt palubkama. Vlastně co jsem obložil ten první pokoj a skoro i ten druhý, tak jsem velmi spokojen s tepelným komfortem. To dřevo to prostě to teplo déle udrží. Je to podstatně lepší než to bylo kdysi. Bylo tam celkem chladno. No ale zpátky k tématu. Ta poslední stěna, která mi chybí obložit je orientována na sever a je samozřejmě v zimě chladnější. Chtěl jsem se zeptat zda li může když to přikryji polystyrénem nebo vatou dojít k nějakému třeba srážení vlkosti na zdi a tím pádem k pozdější tvorbě plísní. Anebo to nechat dýchat i pod palubkami a nic tam nedávat. Jinak tam žádný problém s plísní či vlhkostí není a nebyl, ale mám obavy aby se pod tím dřevem na té severní straně něco nezačalo dít. Jinak vlastně z venku na baráku na té severní straně je taky štít obložený dřevem. takže ta zeď je trochu chráněná, ale je to jen dvoucentimetrové dřevo.

Polystyrén či vata pod palubky
Polystyrén či vata pod palubky #2
Polystyrén či vata pod palubky #3

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Aj samotny obklad drevom z vnutornej strany moze sposobit kondenzaciu a plesne. Pridanim tepelnej izolacie z vnutornej strany sa to este zhorsi. Nikde nespominate ziadnu parozabranu.

hodnocení

Tak ten první pokoj jsem obložil už před zhruba dvěma lety a žádná plíseň se nevyskytla a navíc kromě obložení pod střechou to jsou všechno dřevěné nebo sádrokartonové takové vnitřní konstrukce, které jsem obložil. Ten druhý pokoj jsem skončil loni v létě a teď mi chybí ta poslední stěna u toho okna. Taky se nikde nic neobjevilo. Mě by spíše zajímalo, zda li se tam může kondenzovat vlhkost když tam nacpu poliš nebo vatupřímo na zeď a zavřu to palubkami protože ta stěna je nejstudenější . V tom sousedním pokoji jsem obkládal jen vnitřní stěny plus pod střechou a stěna u okna je jižní a ještě zateplená 13.cm polystyren z venku, tam jsem zeď nechal v bílé barvě a neobkládal ji. Jenomže u té severní mám trochu strach to zavřít a navíc tam je okno, radiátor. Asi to udělám jako protější zeď kterou jsem taky nemohl obložit z důvodu že tam vede komín. Když to udělám podobně, a u začátku radiátoru tam udělám mezeru, tak přes boční lišty bych se tam mohl podívat, co by se tam případně mohlo dít. Jinak co se týče parozábrany, tak ta bude pouze asi pod střechou, protože když jsem se tu před 13 lety nastěhoval, to bylo vše zadělané sádrokartonem a umakartovými deskami. Tak jsem do něj vyvrtal pár děr na různých místech abych se přesvědčil, zda li je zatepleno. Tak vata všude byla, tak doufám že tam snad nějakou folii možná dali. Mě by spíše zajímalo, zda li zde někomu zašla někdy plesnivět stěna pod palubkami. Jinak to asi budu muset udělat jako na protější stěně kde je komín a, radši pro sichr. Sice by se mi ta strana líbila celá ve dřevě, ale možná že to nebude zase až tak špatné.

Polystyrén či vata pod palubky #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]