Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych vyčistit žumpu, která se tento týden po napojení na obecní kanalizaci přestala používat. Aktuálně je vyčerpaná, jen na dně zůstala vrstva kalu a na stěnách jsou usazeniny. Chtěl bych ji vyčistit mechanicky/wapkou, aby se dala používat na dešťovou vodu na zalévání. Je dostučujíci nechat třeba 3 dny otevřený poklop, aby se nebezpečné plyny mohly odvětrat a poté tam vlézt? Žumpa je to betonová s objemem 11 kubíků... díky za rady.
Ano, vyvážím při skoro plné jímce 11m3 (snad nepletu jednotky). Výška je 2,3 metrů, šířku nevím...
CO2 nebo sirovodík neznáš? "V pohodě" = životu nebezpečná rada. Čerstvě vyčerpaná jímka = plyn tam nebude, ale platí to jen pokud byla plná, pokud byl sirovodík nad hladinou (od hladiny k poklopu) tak klesal dolu s hladinou a dole zůstal, pak se stačí ohnout a nadechnout, omdlíš a ani pomocník moc nepomůže - na vyndání a rozdejchání má max. dvě minuty pak odumírá mozek, sirovodík ja navíc přímo jedovatý. Kdo zvládne tak rychle vyndat chlapa z díry, když se dole nesmí nadechnout? Hasiči přijedou už jen vyndat mrtvolu.
Bez ověření (svíčka, kanárek...) bych tam nevlezl a pokud ano tak dole nedýchat (jako při šnorchlování)
A pozor sirovodík ve vysoké koncentraci cítit není vůbec!
Taky nevim proč tam lézt. Vystříkat vapkou a vyčerpat...
Nejlepší odvětrání je vysavačem a sát odspoda - plyn těžší než vzduch se chová jako voda - vrtulí nahoře jí taky nevyčerpáš.
Nic tam nebude, pro jistotu tam muzes spustit svicku, lampu, zda je tam kyslik
Dela se to tak u hlubsich studen treba 5 metru
s tou svíčkou mě naučil už táta v 8 letech. 12 letech jsem si řekl, že tím vyřeším případně i výbušnost hloubkového prostoru - metan, ale ten by měl být lehčí než vzduch tak by to mělo bouchat už při vstupní šachtě
no já mám detektor CO, co si jo hodně lidí plete s CO2, takže by byla případně i jednoduchá detekce bez exploze
Nevidím v tom problém, i když se to říká a asi to bude i trošku pravda, ale zase tak zlý to nebude.
40 let každou chvíli lezu do žump třeba kvůli zarostlý trubce od domu, nebo kvůli čerpadlu u přečerpávacích žump a nebo klůli čerpadlům tlakový kanalizace, dokonce jsem tam i několikrát vařil autogenem, nebo boural kangem skrz stěnu kvůli napojení na novou kanalizaci z ulice a nikdy žádný problém nebyl.
Ono když se otevře ten dekl, který je většinou 60x60cm, tak už se to rovnou dost slušně větrá, pak než se tam dá kalovka na vyčerpání, aby se tam dalo vlézt a než se to vyčerpá, tak si to taky zabere dost času a za tu dobu je to vyvětraný
kupodivu nikdo eště nedal radu spustit bezprostředně před vstupem do jímky svíčku (kvůli kysličníku uhličitýmu), třeba je to do takový prostory blbost; stran možnosti výbuchu metanu nebo čeho (dík blbnutí se svíčkou) nevim, jak přichází v úvahu, jen bych tipnul, že asi ne - no, třeba se k obojímu (kysličník uhličitej i výbuch) vyjádří někdo chytřejší (jinak otrava (fatální, tj. smrtelná, když nikdo pohotovej a schopnej vytažení nezasáhne) tim kysličníkem v různejch ďourách, jímkách neni nic tak neobvyklýho, to se stává, jen nevim, jestli je to pravděpodobný v tomhle případě)
(ale stejně jako už předchozí odpovídající mám pocit, že by bylo lepší odložit akci na teplý počasí)
(á, shodná odpověď přímo na minutu přesně, to se nestává tak často..., aspoň maji další víc podnětů to doupřesnit)
Nevím jestli se mi to zdá, nebo někteří zdejší rádcové spadli z Marzu... u fekální jímky plyne největší nebezpečí z nadýchání se sulfanu,(ne z oxidu uhelnatého/uhličitého) který je těžký a jen otevření poklopu jímky tak nestačí pro jeho úplné odvětrání, proto tu david63 radí ventilátor s potrubím až ke dnu a vytlačovat plyn. Spouštění zapálené svíčky musí snad být jen vtip - sulfan a methan vznikající ve fekální jímce jsou extrémně hořlavé plyny a zbytečně riskovat výbuch je hodno jen sebevraha - i když po dohoření si můžete být relativně jistí, že už můžete do jímky vlézt - pokud bude ovšem ještě v celku...
Takhle jsem se dlouho nepobavil Sůlfan, neboli sirovodík, zapáchající po zkažených vejcích, je výrazně cítit, Čichem jsou rozpoznatelné již koncentrace 0,0005–0,13 ppm (podle individuální citlivosti)
vs
Při koncentracích 1 000–2 000 ppm se sulfan rychle vstřebává do krve a způsobuje nejprve zrychlené dýchání, které je později vystřídáno zástavou dechu.
Neboli, to by musel být někdo dobrý chabrus na čich když cítíš koncentraci 0,0005 a ohrožující je min. 1000 ppm - tedy desetmilionkrát víc.
A mimochodem, pokud by byl Septik zdrojem metanu či sulfanu, tak bychom nepotřebovali plyn z Ruska. Hlavně vyčerpaná, jen na dně zůstala vrstva kalu a na stěnách jsou usazeniny ) Jdeme těžit
Ahoji, víš že minimální množství tě kopne do nosu, ale vysoká koncentrace není cítit vůbec? V tom je to dost zrádný...
Mrtvol v jímce je docela dost a často dva lidi, první omdlel, druhej za nim vlezl a udělal mrtvolku č.2..
totak, byl jsem ve své studni, hluboké okolo 12 metrů mnohokrát, nikdy jsem vysavač nepoužíval, jen svíčky kvůli kyslíku. Proto si nedovedu představit Váš návrh s vysavačem a chlazení motoru. Snad jen dlouhou hadicí vhánět vzduch zvenku. Pak ano, dobý postup.
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.