Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznám železo od Litiny

Od: flicek® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
Dělám pořádek v garaži, stodole.
Třídím kovy a vozím je do výkupu a mám problém poznat ocel od Litiny. Chapej te mně, za Litinu mám ve výkupu vyšší cenu a nevím jak jí rozeznat od ostaního.
Meď, Mosaz, Cín a hlinik poznám. To už jsem si roztřídil, ale ta pitoma litina od ocely ne.

O Litině jenom vím, že je pevná, ale křehká. (Máme s ní doma, například radiátory, kotel, atd.) Víc nevim. Usuzují, že je také těžká, (na rozdíl od hliníku, který neni ani tak těžký a neni ani magnetický)
Ještě doplním, že při tříděním používám magnet, takže díky tomu poznám barevné kovy od ostatních. Ale Litina i ocel je magnetická, takže tam mi tato metoda moc nepomůže.
Děkuji za všechny smylu plné rady. :)
S pozdravem
Lukáš

Jak poznám železo od Litiny
Jak poznám železo od Litiny #2
Jak poznám železo od Litiny #3

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Palice nebo bruska.
Šedá litina jde rozbít palicí, lom je porézní a při broušení jdou nevýrazné tmavé jiskry.
Ocel se při úderu spíše poddá a lom je ostrý, při broušení lítají dlouhé světlé jiskry.

hodnocení

2x

No asi takhle: Litinu od oceli na pohled nepoznáš. Nepozná to pravděpodobně ani ten borec ve výkupu, i když bude dělat chytrýho. Asi poznáš odlitek, ale jestli je litinový nebo ocelový (ano, jsou i ocelové odlitky) nemáš moc šanci poznat. Alespoň ne okem. Pokud je odlitek tenkostěnný, vem ho kladivem poblíž okraje. Pokud se kraj odlomí křehkým lomem, jde s největší pravděpodobností o litinu. Litinové mohou být samozřejmě i věci, které jako odlitek nevypadají, třeba pouzdra...

doplněno 22.01.23 08:57:

Můžu, ale nesmím :-D. Nedovoluje mi to smlouva o mlčenlivosti.

Tak jen jeden odkaz z veřejně dostupných zdrojů.

cz.kompass.com/...

zaseja

Můžeš mi ukázat příklad ocelového odlitku?

Myslím, že rozeznat litinu od železa není až takový problém, rozhodně to dokáže každý výkupčík na šrotišti, alespoň v kvalitě pro sběrnu naprosto dostačující. No ale při pohledu na množství materiálu na fotkách a mrknutí do ceníku se mi zdá jakékoli třídění úplně zbytečné.

Já si naopak myslím, že to z 90 procent nezvládne, ale souhlasím s tím, že pro účely výkupu a v kritériích daných běžnou úrovní znalostí v populaci to dá. Ruku na srdce, kolik lidí bezpečně pozná odlitek od výkovku...

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, skoro bych řekl, ze tam nic litinoveho není. Jinak, litinu poznáte tak, ze špini ruce - i když není špinava (očistite ji hadrem od nečistot a prachu), tak po dotyku holou rukou budete mít špinavé ruce. Zdravím!
doplněno 21.01.23 23:29: Jinak řečeno - litina spini, ocel/železo nikoliv.

Dobrá připomínka. Ale tenhle test je k použití spíš na čerstvě obrobené a umyté povrchy. Pokud by to člověk měl aplikovat na hromadu šrotu, pak to znamená kus předmětu zbavit povrchové špíny a potom si vyrobit pilníkem hromádku špón a ty rozetřít. Ovšem nedoporučuju holou ruku, ale list čistého papíru. Nejsem si jistý, jestli to funguje na všechny druhy litin, ale na litinu šedou, která je nejběžnější na 100% ano.

ben®

amper - ten pilník mě napadl až dnes ráno. Obrousit plošku (nadělat si pilinky) a opatrně otestovat prsty. A hlavně si nezadřít pilinky do pokožky.

21.01.23 21:10
hodnocení

Jak poznám železo od Litiny #4
Ty světlé tyčky jestli jsou měkké tak to bude slitina cínu.
Platek do strojní pily, ten si nechte s tím uříznete skoro cokoliv nebo lze nabrousit a udělat z toho nůž nebo škrabku, nebo prodat do bazaru.
hodnocení

To šede jsou kusy plechu. O cín se nejedná. Ten mám bokem. Ten kus je silně magnetický.

tttt
hodnocení

0x
Podle jiskry?
wroughtworks.com/...

hodnocení

0x
Pokud máte AC elektrodovou svářečku, tak na litině vám nepůjde udělat pěkný návarek. Prská to a místo sváru to spíš dělá díru.

hodnocení

0x

Výkup platí za litinu víc? Opravdu? O kolik?

Taky se mi to nezdá. A když už, rozdíl je 0,50 Kč/kg max. Nestojí to za jakoukoliv námahu.

hodnocení

0x

Rozpoznat šedou litinu od oceli není snadné. Odborník to pozná na řezu, laik by to poznal podle ohebnosti. Uříznout proužek o tloušťce cca 2 mm a ohnout. Litina se zlomí, kovaná/válcovaná ocel se ohne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]