Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Dělám pořádek v garaži, stodole.
Třídím kovy a vozím je do výkupu a mám problém poznat ocel od Litiny. Chapej te mně, za Litinu mám ve výkupu vyšší cenu a nevím jak jí rozeznat od ostaního.
Meď, Mosaz, Cín a hlinik poznám. To už jsem si roztřídil, ale ta pitoma litina od ocely ne.
O Litině jenom vím, že je pevná, ale křehká. (Máme s ní doma, například radiátory, kotel, atd.) Víc nevim. Usuzují, že je také těžká, (na rozdíl od hliníku, který neni ani tak těžký a neni ani magnetický)
Ještě doplním, že při tříděním používám magnet, takže díky tomu poznám barevné kovy od ostatních. Ale Litina i ocel je magnetická, takže tam mi tato metoda moc nepomůže.
Děkuji za všechny smylu plné rady.
S pozdravem
Lukáš
No asi takhle: Litinu od oceli na pohled nepoznáš. Nepozná to pravděpodobně ani ten borec ve výkupu, i když bude dělat chytrýho. Asi poznáš odlitek, ale jestli je litinový nebo ocelový (ano, jsou i ocelové odlitky) nemáš moc šanci poznat. Alespoň ne okem. Pokud je odlitek tenkostěnný, vem ho kladivem poblíž okraje. Pokud se kraj odlomí křehkým lomem, jde s největší pravděpodobností o litinu. Litinové mohou být samozřejmě i věci, které jako odlitek nevypadají, třeba pouzdra...
Můžu, ale nesmím . Nedovoluje mi to smlouva o mlčenlivosti.
Tak jen jeden odkaz z veřejně dostupných zdrojů.
Myslím, že rozeznat litinu od železa není až takový problém, rozhodně to dokáže každý výkupčík na šrotišti, alespoň v kvalitě pro sběrnu naprosto dostačující. No ale při pohledu na množství materiálu na fotkách a mrknutí do ceníku se mi zdá jakékoli třídění úplně zbytečné.
Dobrá připomínka. Ale tenhle test je k použití spíš na čerstvě obrobené a umyté povrchy. Pokud by to člověk měl aplikovat na hromadu šrotu, pak to znamená kus předmětu zbavit povrchové špíny a potom si vyrobit pilníkem hromádku špón a ty rozetřít. Ovšem nedoporučuju holou ruku, ale list čistého papíru. Nejsem si jistý, jestli to funguje na všechny druhy litin, ale na litinu šedou, která je nejběžnější na 100% ano.
amper - ten pilník mě napadl až dnes ráno. Obrousit plošku (nadělat si pilinky) a opatrně otestovat prsty. A hlavně si nezadřít pilinky do pokožky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.