Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klenba nad sklepem

Od: jirkosacek® odpovědí: 29 změna:
Zdravíčko, chtěl bych se zeptat, jestli někdo dokáže poradit ohledně nosností klenby nad sklepem. Začal jsem opravovat druhou dosud nevyužitou polovinu domu a chci si tam udělat samostatnou "zašívárnu". Už jsem udělal vodu, elektriku atd.. viz. Foto. Pod místnosti je sklep a jeho strop je z klenby. Viz foto. Nehodlám tam parkovat s autem ani mít 1000l akvárko. Jen standardní vybavení, skříňky, asi kuchyňskou linku atd.. jaké může být zhruba zatížení takového stropu? Do teď, než jsme vše vyklidili, bylo to plná místnost starých těžkých skříní...železné traverzy jsou cca 25 cm ve zdi. Před cca 3 lety zastřené nátěrem na kovy. 2 fotky klenby sklepa a 1 foto místnosti nad tím.. je to zvrchu beton
doplněno 21.01.23 14:48: Děkuju všem za případné odpovedi.. a doplňují další foto.. některé ty travezry trochu řeznou ale to je podle mě ok

Klenba nad sklepem
Klenba nad sklepem #2
Klenba nad sklepem #3

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nosnost tohoto stropu je dána nosností použitých traverz.

hodnocení

2x

Přesně takový sklep má ségra.

Je to 120 let starý dům. Nad klenbou normálně bydlí s dětma, který si tam zvou návštěvy a drsně pařej.

hodnocení

Děkuji za odpověď:) myslel jsem si to. Najde se ještě někdo?

hodnocení

2x

Tak ta klenba by myslím udržela i tank, pokud ne tank (T55=cca36,5t ) tak dnešní osobní auto vyšší třídy jistě s přehledem!

hodnocení

Ok díky moc za odpověď. Radši jsem se chtěl ujistit.. tak nebudu to zbytečně nějak podepírat. Oni to dřív dělali myslím hodně naddimenzované a poctivě. Dnes už se například nedají koupit ani takové trámy.. co tam jsou viz. foto zde to bude na spaní nahoře zase.. o tuhle nosnost strach nemám
Klenba nad sklepem #4
Klenba nad sklepem #5
hodnocení

Teď už jenom si maknout, dodělat perlinky, podlahu... A je to

Proč by se dnes nedaly koupit takový trámy?

Proč dávat všude perlinku?

hodnocení

Protože se dneska všechno ošmeluje co jde... Nebo možná ano ale za jakou cenu?
Protože chci mít třeba ty omítky hezký? Samozřejmě to i nafajnuju
Ty zdi jsou mix, cihly, veprak.. takže se to loupe... Třeba proto taky ;)

Trámy se dělají takové, jaké jsou požadavky. Když budu chtít trám 25x35 cm, není sebemenší problém ho udělat. Samozřejmě bude stát několikrár více, nežli klasická krokev 14x10.

Oklepat všechny starý omítky až na cihlu a nová omítka všude je možná lepší řešení, nežli lepit na současný stav lepidlo a perlinku.

Ale samozřejmě si to udělej podle sebe.

hodnocení

Samozřejmě udělám :)
Děkuji že jsi mi neodpověděl na původní dotaz a místo toho mi chceš řadit v ničem úplně jiném, čemu dávno rozumím
To velmi oceňuji
A oskrabu to nejdřív. Neboj

Odpověděl, tak ještě jednou.

Nosnost stropu je dána nosností použitých traverz.

Jaký tam jsou traverzy? Kolik jich tam je? Jaký je rozpon?

hodnocení

Jsou 3, jsou to ocelové kolejnice, standardního rozměru (výška 12cm, šířka 10cm délka 5,7 + ve zdi cca 25 na každé straně)
Rozteč na středy je 105 i na krajní zdi
Spočítaš konkrétní nosnost?

Nespočítám, já to nepotřebuju vědět.

hodnocení

Já taky konkrétně ne, stačí mi že to udrží auto a jak říkal kolega i celou rodinu hnedocechu..
Tak buď tak ochotnej a vyjadřuj se k tomu o čem něco víš... Chytráku
hodnocení

Třeba to někdo tady časem spočítá konkrétně, podle tech rozměrů. jenyk o tom očividně ví ještě míň než já, stejně jako o perlince a kvalite dnešních trámů

jj, tak to jo.

Jirko Vy asi dost věcí podceňujete? Zrovna na jedné stavbě (dělal jsem pak nadezdívku)použity trámy cca50x30 a délka njkratší cca5m a nejdelší byli asi 7m. přes 4 se v pohodě položili 4 palety portherm p+d 44 a 30. Jinak kolega jenyk má s lepidlem a perlinkou , byť to spousta amatérů nechce slyšet, pravdu. primárně je tento materiál určen na fasadní zateplovací systémy a nikoliv na vnitřní omítky.

hodnocení

Zdravím, co prosím myslíte je podceňeno? Nahoře jak jsou ty trámy jsou poctivé fošny s výškou cca 3cm. Musel bych to fotit a teď už se mi nechce... Jinak tam na vrchu bude jenom spaní, takže postel, možná nějaká skříňka... Nemyslím si že by to ty trámy neudrželi. Ale třeba mi nějak s tím poradíte, budu rád.
A co se týká té perlinky, ano je primárně určena na něco jiného ale spravil tak už omítky 2 domu a max. spokojenost. Drží, nepraská a fajnova na to jde krásně, jsem zvyklý omítky spravovat tímto způsobem

Jenyk,někteří lidé si nezaslouží poradit ,,páč,,jak říká myslím milancukrar,si toho neváží.A někteří ani neumí číst.

hodnocení

2x
Přesněji jsou to poloklenby.
Nosnost vám nikdo nespočítá, protože po těch kolejích pravděpodobně jezdily vlaky a nikdo neví jak moc je únava materiálu, navíc kolejnice vyráběli v různorodých kvalitách.
Poloklenby mám na stropě, když děda po žních naskladnil půdu tak strop se viditelně prohýbal a praskala omítka.
Není rozhodně pravda že naši předci vše dělaly poctivě a vše předimenzovaly, především stavěly s toho co sehnaly.
hodnocení

Dobrý večer, jenyk po mě chtěl konkrétní hodnoty těch kolejnic, když jsem mu je dal, tak mi stejně neporadil.. Jen mne poučoval o perlince ;) Asi neumí číst, na co byl dotaz.
Nikde jsem nepsal že VŠE dělali poctivě a na max.. Bych mohl napsat knihu např o tom v jakém stavu a kudy vedla elektrika ale to je na jiné téma.
Ale tohle konkrétně myslím že ano. Je to naddimenzované. Potvrdilo už více lidí z oboru staveb.
Čas to ukáže
Vy jste ty poloklenby sundal a vyměnil, nebo tam nic raději neskladujete?
hodnocení

Jinak ve sklepě ať si praská omítka jak chce... Už popraskaná je.
A děkuji, jsou to tedy poloklenby. Jsem zas chytřejší.
Mozná jste mívali až moc velkou úrodu? Takovej balík slámy má i až 500kg.
Já tam nic tak těžkého dávat určitě nebudu

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď ;) To jsou takové ty kolejnice, nebo nevím jak to jinak nazvat.. jediná těžší věc tam budou asi krbová kamna... A sporák. Spíš mě zajímá jestli má někdo takto podobný sklep a zkušenost, že na individuální bydlení je to dostačující na zátěž toho stropu. Nebo to třeba podepřít raději.. jsem elektrikář a ne stavař. Ale co jsem tu měl třeba zedníka kámoše a tak, tak všichni říkali že je to bez problémů. Spíš mě zajímá jestli se tu najde někdo, kdo tomu rozumí více a má třeba s tím už zkušenosti.

hodnocení

0x

Takový strop mám teď nad hlavou. Na kolejnice jsem přivařil plocháč s díkou, do nich jsem připevnil rastr na sádroš. Takže zespodu mám sádroš.

Nahoře jsem vyrovnal oblouky kamením, navrch dal beton a je tam normální pokoj, provoz bez problémů.

Dneska bych to dělal jinak...

hodnocení

Děkuji za odpověď:)
Asi to nechám jak to je. Však víte jaké jsou dnešní ceny všeho. Funkční to bude, nepropadne se to.. takže cajk..
Mohu se zeptat jak jinak? Sundat ty poloklenby úplně? Proč?
Ještě jsem ve fázi, že tam podlaha není z vrchu, jen beton tak že bych třeba popřemýšlel ještě co s tim...

Místo těžkéko kamení a betonu bych nařezal polyš a vysypal Liaporem, na to pak OSB desky.

hodnocení

Potřebuji to ještě zvednout tu podlahu tam, cca o 5cm, tak jsem si říkal, že tam buď dám OSB nebo polystyren na podlahy, určitě to nebudu zatěžovat dalším beton..
Myslím, že to je to úplně stejně, jak jste to dělal vy :D
Je to t už déle, takže nechám tak a zvednu polystyrenem
Děkuji za radu, nemám s tímto do teď zkušenost. Jsem elektrikář ne stavař

Zvednout o 5cm, dejte EPS 100Z v síle 5cm...

Jen tak mimo-klenba se snad NIKDY nepropadne, protože tam působí síly úpně jinak než otřeba trámnového stropu! Špatné provedení , či spíše zatížení které překročí únosnost rozvalí stavbu do stran.

Jestli tam bude 5cm betonu na vyrovnánce kameny nebo lehčí liapor s polystyrenem a OSB desky u klenby na obrázku nebude hrát roli, je to v podstatě zbytečnost řešit pro obytnou budovu je to extra dostačující

Ale odpovědí na původní doatz i bez výpočtů únosnosti je dostatek . N to by bylo třeba sondy-jaký materiál, jaké traverzy-rozměry traverzm stropů ... atd + složité výpočty...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]