Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena za topení el.čerpadlem

Od: sword® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím Vás mám tento dotaz uvažuji o tepelném čerpadle, můžete mě napsat kolik Vás průměrně stojí cena měsíčního provozu čerpadla. Moc děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

6x

Odhadněte si že cca 3x méně než přímotopem. Ale zase máte dražší počáteční investici, údržbu a opravy. Smysl to má až poté, co je zaizolovaný barák, okna, ...

Já topím pomocí normálních split klimatizací z předimenzované solární elektrárny s bateriemi (někdo, kdo do toho nevidí, by řekl, že topím zadarmo), ale za větších mrazů dřevem.

hodnocení

4x

Zkuste položit otázku úplně jinak (protože ji pokládáte zcela nesmyslně).

Buď musíte uvést přesně tepelnou ztrátu vašeho domu, nebo spotřebu paliva za rok.

Jinak Vám bude zcela k ničemu, když Vám někdo napíše spotřebu (jeden může vytápět zámek, druhý chatu).

A cena měsíčního provozu? V červenci nic, v lednu daleko více. Asi Vás zajímá spíše roční vyúčtování, že?

hodnocení

Dobrý den, je to starý dům je provedená výměna oken a spotřeba uhlí je asi 80q. Má asi 160m

80 metráků je vcelku dost, že?
Pokud není žádný zateplení, tak bych místo čerpadla udělal dobrý zateplení.

V tom případě (velmi orientačně) budete ročně potřebovat pro TČ cca 10MWh+ elektrické energie (pouze pro vytápění).

A ve vašem případě bych předpokládal i nutnost rekonstrukce systému vytápění.

Nemluvě o tom, že je nesmysl upnout se na TČ bez zateplení. Uvědomte si, že až budete mít (pokud) TČ výkonu odhadem 16-18kW a časem zateplíte dům, bylo by TČ zcela nesmyslně předimenzováno a nyní za něj zaplatíte zbytečně moc.

Pominu teď, že ročně platit jen a vytápění domu cca 75000Kč, plus veškeré další energie..to je slušná "pálka".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]