Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Problém jsem už jednou řešil .. kdysi dávno - nevím teď, kdy a kde ...
Před léty jsem koupil u firmy Babič s.r.o. garážová vrata s motorem a dvěma DO. Když se mi rozbil první DO, kontaktoval jsem je s prosbou o náhradní - ale motor mi tenkrát dali nějaký starší a jejich aktuální DO na něj nefungoval. Zkoušel jsem se s nimi domluvit na nějaké opravě, alternativě, vysvětlení... Jejich vyjádření bylo ukončeno mailem v roce 2017 a větou "předám e-mail technikovi a ten to s vámi dořeší". Od té doby se mi neozvali a na mail mi nereagovali. Vykašlal jsem se na to - jeden ovladač mi stačil... Pak jsem to chtěl pro jistotu mít jako náhradní... Motor nemá text, na ovladači je jen "433Mhz", alternativní z obchodu (prý se dá nakodovat-duplikovat stávající) nefunguje, má uvedeno 433,92MHz. Na motoru jsou nějaké konektory, při sepnutí dvou kontaktů se motor rozjede, zastaví, rozjede na druhou stranu, zastaví... - na tyto kontakty jsem napojil dvoulinku a zvonkový vypínač - kliknu - jede - kliknu - stojí...
Teď se mi rozpadl i druhý ovladač a rád bych to vyřešil bez výměny motoru. Taky mne nebaví, že když manželka jede s ovladačem pryč, musím obíhat dům...
Místo abych řešil nějakou výměnu jednotky, plánoval jsem si nějak poslat zmíněný impulz do zmíněných kontaktů... ale jak?
Našel jsem teď jednu řídící jednotku na centrální ovládání do auta - tak mne napadlo, že tam musí jít o to samé - jen impuls, který "sepne"kontakt a provede se nějaký povel - pro mne prostě jednoduché.. tedy relativně.
Pokud máte někdo konkrétní nápad k řešení (mimo kontaktování firmy-prodejce..), prosím o něj.
Prosím i kolegy:
@gumidek - Má přijímač tu mnou předpokládanou funkci? Krátký impulz - spojení.. A přijímač DO asi bude potřebovat napájení 12V - že?
@nonek - Vy jste byl u pár diskusí s konkrétními řešeními - dokázal byste třeba identifikovat motor podle fotky a najít to správné potřebné - třeba ovladače nebo alternativu?
Děkuji všem za pomoc!
Ahoj, tyto čínské řj centrálů jsou jak přes kopírák nemlich pořád stejné. Je tam dvojice relé, které kombinací zapojení kontaktů podle předpřipravených nejčastějších schémat umí poslat do jednoho drátu kostry nebo plusy na povel odemknutí u většiny aut, prodloužené pulzy pro pneumatické zámky ovládané kompresorkem a případně přímo ovládat serva dveří.
Ty potřebuješ jen sepnout dva blbý kontakt, takže je zapojení ještě jednodužší.
Akorát by jsi měl na vrata vidět, protože povel uzamknout a povel zamknout bude zkratovat jen dva dráty na ovladači vratového pohonu. Taam nejde rozlišit, zda vrata chceš zavřít nebo otevřít. Dáš jim tedy povel libobolným tlačítkem a nepoznají, jakým to bylo.
...
Vratové pohony s tímto výstupem na tlačítko pro ovládání počítají s obyčejným "zvonkovým" mechanickým tlačítkem, kde dojde k propojení dvou vodičů, k použití s kódovým zámkem, zámkem na kartu nebo na mechanický klíč s FABkou on/off.
Takže na ovládací povel lze zneužít jakoukoliv jednotku centrálu či jen dálky, která má uvnitř zmíněná relé, ale nepůjde funkce tlačítek zamknout jen na zamknutí (půjde i na odemknutí) a jenom odemknutí na otevření (půjde opět oboje).
Nedal jsi zde sice žádný konkrétní podklad, o co Ti vlastně jde. Ale pokud vycházím ze základní otázky, cituji "Místo abych řešil nějakou výměnu jednotky, plánoval jsem si nějak poslat zmíněný impulz do zmíněných kontaktů... ale jak?". Tak tam do původní skříňky s motorem vlož to DO z Alika, co jsem Ti poslal odkaz a kontakt relé tohoto přijímače zapoj místo té dvoulinky a tlačítka (pokud jsem to správně pochopil). Tohle DO (ten přijímač) se dá naprogramovat na různé možnosti funkce. Jako "tlačítko" (stisk vysílače/klíčenky sepne kontakt, jeho povolení kontakt rozepne). Nebo jako "spínač" (stisk vysílače sepne kontakt a ten zůstane sepnut, druhý stisk jej pak rozepne). Případně jedno tlačítko vysílače sepne, druhé pak rozepne. No a těch ovládacích "klíčenek" je možné spárovat tuším až 20 ks. Já tato ovládání, jednokanálové i dvoukanálové, používám běžně a na různé aplikace (DO brány, DO výtahu v RD mého syna/paraplegik i jako DO bezdrátového spínání termostatem bojleru TUV, oběhového čerpadla okruhu ohřevu tohoto bojleru TUV, ohřívaného z aku nádrže tepelného čerpadla). Je prakticky u shodné s tím, co Ti poslal poslední fotku jm. A je to doslova za pár kaček.
JM jsem já... to jsou mé fotky z mobilu, nechce se mi na mobil dávat hesla která si stejně už nepamatuju...
Takže to co mám, to by se asi opravdu dalo použít - jen si najít ten správný plánek a zapojit to na drátky z jednotky - je tak?
Jo, takže to jsi měl uvést u těch fotek. To mně nenapadlo. Ještě ke Tvé původní otázce, opět Tě cituji "Na motoru jsou nějaké konektory, při sepnutí dvou kontaktů se motor rozjede, zastaví, rozjede na druhou stranu, zastaví... - na tyto kontakty jsem napojil dvoulinku a zvonkový vypínač - kliknu - jede - kliknu - stojí...". Nejsem si jist, zda správně rozumím tomu popisu ovládání. To jedno tlačítko máš zepojené pouze na dva piny toho konektoru a po jejich postupném spínání (propojení), tím zvonkovým tlačítkem, to funguje jak píšeš? Jednou stisk - jede nahoru (stále až do koncové polohy vrat), pokud jede, další stisk - zastaví a pak další stisk jede dolů (opět stále až do koncové polohy)? A to pouze tím jedním a tím samým tkačítkem a na těch jedněch a těch samých pinech? A v koncových polohách se pohon sám zastaví?
Pokud je to tak, pak úplně jednoduše nahraď ten kontakt toho zvonkového tlačítka spínacím kontaktem toho relé DO (ten který se sepne po iniciaci DO), co máš na té poslední fotce. No a napájení toho nového přijímače DO (pravděpodobně 230V AC), pokud to podle nápisů na krabičce je jak se domnívám, tak napoj na hlavní přívod 230V AC do krabice s původním ovládáním. Do toho přívodu 230V, k tomu novému přijímači DO, bych zapojil ještě trubičkovou pojistku tak 1A (v pouzdře na kablíku). A na tom přijímači naprogramuj jenom horní knopku ovladače jako tlačítko (stisk sepne, povolení rozepne relé přijímače).
Tedy jestli jsem pochopil správně Tvou původní formulaci toho spínání tím tlačítkem a jeho vliv na motor. Pokud ne, tak upřesni.
jj, přesně tak jsem to myslel - díky za popis, podívám se ještě po manuálu na to relé - ať zapojím správně 220 a snad se dílo zadaří...
Tak asi už vím, proč jsem to tenkrát nedořešil ... zapojení popisují anglicky a já se bál, aby tam nebyl díky mé nedokonalosti zkrat...přikládám diagram z webu...
Viděl jsem dvě YT videa na zapojení a tam bylo taky kažné jinak.
Pokud nazvu šroubky čísly 1-5 zleva, pak zapojení mám řešit takto?
1-zůstane volný vždy
2-propojit drátkem s 4
3-do motoru "ke zvonku", připojit přes pojistku (jak silnou?)
4-220V +propojení 2
5-220V + do motoru "ke zvonku"
Je to tak správně?
Počítám, že ten impulz potřebný k puštění vrat je 12V...- ale to bych asi mohl změřit přímo na motoru, že? ..
jako pojistku bych pak mohl použít ze starého demontovaného autorádia...
Ne. To by bylo špatně. Pokud souhlasí to schema na tom posledním obrázku "Diagram II", tak by to mělo být relé, jehož napájení je na 6, nebo 12, nebo 24 VDC (stejnosměrných) a připojuje se na ty svorky 4 a 5. Na 4 mínus (catode) a na 5 plus (anode). No a na svorce 2 a 3 by měl být vyveden ten spínací kontakt vlastního relé. Zkontroluj si multimetrem, v ohmickém nastavení, zda jsou svorky 2 a 3 v klidu bez propojení (odpor nekonečný). A také jestli nejsou propojeny se svorkami 4 a 5 (rovněž odpor nekonečný). Neměly by být. Pak na svorky 4 a 5 připoj napájecí napětí, které by tedy mělo být, jak uvedeno, buďto 6, nebo 12, nebo 24V DC. Pozor na tu polaritu! Buďto z nějakého síťového adaptéru 12V , nebo baterie (auto a podobně) nebo by mělo být i někde na té původní desce elektroniky z těch vrat. Pokud to relé tedy připojíš, pak by se měla rozsvítit ta dioda "Power indicator". No a pak, pokud stiskneš tlačítko ovladače, mělo by reagovat relé klepnutím, rozsvítit se ta druhá ledka "Signal indikator" a sepnout ten kontakt vyvedený na svorky 2 a 3. To můžeš zase zkontrolovat tím multimetrem a odpor by měl být kolem 0 ohmů. No a pokud to takto bude, tak z těch svorek 2 a 3 napoj tu původní dvolulinku, kterou jsi měl napojenu na kontakty toho zvonkového tlačítka. Žádná pojistka není zde potřeba. Bude to stejně fungovat, jako kontakt toho zvonkového tlačítka. A pak, pokud stiskneš tlačítko ovladače DO (vysílače), tak by se měl motor, pokud bude připojen na napětí spustit, jako tím tlačítkem. Dalším stiskem zastavit a dalším spustit obráceně. Důležité ještě je, aby jsi ještě předem, pomocí toho mikrospinače "Programing Button" na přijímači, správně nastavil funkci spínání a současně spárování oladače DO. Nevím jak je tu u tohoto konktrétního, ale bývá to vetšinou tak, že po jednom delším stisku toho mikrospinače zabliká ta ledka "Signal indicator" a ihned je nutné stisknout to horní tlačítko na DO. Ono to zase nějak zabliká a měla by být nastavena funkce "tlačítko" (stisk horního sepne relé, jeho povolení rozepne relé) a při stisku toho horního tlačítka by to takto mělo fungovat. To druhé je bez funkce. Není potřeba. Jestli to tak je, musíš vyzkoušet, případně si to vyhledej v návodu k tomu Tvému DO. Pokud potřebuješ překlad, na co máš na PC Google překladač? Já taky engliš "neto" , ale není to s překladačem problém. Pouze jsou někdy překlady mírně nesrozumitelné (technicky), ale dá se z nich vycházet. Tak to zatím vše, dej vědět jak jsi dopadl.
*Ještě mě ale napadlo, zda to Tvoje relé není na napájení 220V AC (síťové). V tom případě by se to zřejmě připojovalo rovněž na ty svorky 4 a 5. Na jednu L (fáze) a na druhou N (nula). K tomu mě vede ten nápis na té krabičce z Tvé fotky, kde je uvedeno "Voltage 220V" a Model R220. To si ještě prověř, mělo by to být u těch svorek, možná ze zadní strany na tišťáku.
Mohlo by fungovat toto (viz odkaz). Tohle je na napájecí napětí 220V AC. Jinak, pokud by bylo v ovládací jednotce u motoru 12 V DC, tak zde rovněž existují na 12 V DC. V případě potřeby dvou signálů pak i se dvěma samostanými kanály (relátky). Možno "spárovat"s více ovladači (vysilači). Já jsem si na to dvoukanálové zhotovil otevírání brány u dvora. Jedním tlačítkem otevírám a zavírám do koncových poloh, druhým zastavím v průběhu činnosti. To záleží na způsobu zapojení systému.
nonek mi už dohledal původní dotaz - a nějaké ovladače jsem už otestoval z webů - jeden jsem vrátil jako nekompatibilní (měl také jen naklonovat nebo být se stejnou frakvencí- měl se spárovat - bez úspěchu) a pak další krabičku se dvěma ovladači - ale tenkrát jsem to nedokázal zprovoznit - tak zkusím nafotit zítra za světla a přiložím
Když máte originální řidící jednotku, která přijíma signál z dálkového ovladače, tak obvykle existuje postup, jak to spárovat s dalším ovladačem. Musí být oba na stejnou frekvenci a používat stejný typ kódování. Na (nebo uvnitř) řidící jednotky je třeba tlačítko/mikrospínač, po stisku kterého se uvede do stavu, kdy se programuje na další ovladač.
JJ, mělo by se...
Dokázal jsem napárovat originální ovladače opakovaně - když se promačkal jeden ze čtyř tlačítek, napároval jsem jiné tlačítko. Ale pak jsem kupoval různé typy, které údajně měly kopírovat signál - bez úspěchu. Pak ty opticky shodné podle různých odkazů a rad - ale bez úspěchu. Tipnul bych si, že frekvence toho starého je prostě jiná, než jsou novější ovladače...
Dneska tuhle destičku na 433 MHz s dálkovým ovladačem koupíš za 3 stovky a ještě to umí i wifi takže to můžeš rozepínat z celého světa.
Otázka je, jestli se tím chceš zabývat, studovat co který drátek dělá a proč a jaká jsou rizika - prostě si hrát a nebo jenom chceš koupit od dodavatele brány náhradní díl a namontovat a neřešit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.