Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájmu za pozemek

Od: gimaster2® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den , chtěl jsem se zeptat . Jedná se o obecní pozemek , kde došlo k zdražení nájmu za pronájem pozemku obci ( chatová oblast a to 200% . Jedná se o velký nárůst , bohužel ve smlouvě je uvedeno jen, že ke zdražení může dojít, ale nikde není stanoven limit. Není to nějakým způsobem chráněno v občasném zákoníku? předem děkuji za Váš názor. děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

2x
Státní pozemkový úřad mi pronajal pozemek cca 1000m² za 0,5Kč/m.Za dva další roky už chtěli 3Kč...
Tak jsem paní zavolal,že nemám zájem o další pronájem.A hle paní navrhla 1,50Kč za metr...
Zatím nic dalšího nevymysleli...
Paní jsem jasně naznačil,že pokuď pozemek budu nadále sekat,tak by měli platit oni mě.
A ještě za to zaplatit cca 250Kč za pozemkovou daň...
bergo
Pokud to chápu správně, tak tazateli jde o pronájem v chatové oblasti, tzn. pod chatou a kolem chaty. Takže finta zavolat, že už za draho nemám zájem, že jako vyměknou a pronajmou za míň, to je v tomto případě poněkud nepoužitelné. Chatu si jinam nepřestěhujete.
hodnocení

přesně tak

ahoj*

Můžeš zkusit fintu: chatu neužívám, tak tenhle rok si to Pronajměte někomu jinýmu.

Ale ne každý na takové vyjednávání má koule

bergo
Ahoj-Taková rada je nesmyslná, není to o tom jestli někdo má nebo nemá koule. Ta chata není obecní, ale soukromá. Obec nemůže pozemek pod ní a kolem ní pronajmout někomu třetímu. Obec nabídne smlouvu na deset let, a když vy nepodepíšete, jste v problému a zřejmě vám nezbyde než se soudit nakolik nájem je nebo není v pořádku, se všemi plusy a mínusy, které z toho mohou vyplývat. "Tenhle rok chatu nepoužívám, tak si to pronajměte někomu jinému", to není rada, to je blamáž, to snad ani nemůže nikdo myslet vážně:))
ahoj*

A nez se vzpamatuji, a neco podniknou, usetril jsem 1 rok najmu. Najem nemohou pozadovat zpetne, kdyz nemeli uzavrenu smlouvu :) Jak oni na mne, tak ja na ne ...

Co udelaji? Podle me nic. Muj pravni nazor je, ze zpetne najem nedostanou.

Samozrejme si muzes myslet neco jineho.

bergo
Ale dostanou, máš nemovitost a pokud není pod ní pozemek tvůj, tak si nemůžeš vytrucovat nějaký rok a nebo více bez nájmu tím, že budeš lavírovat s podpisem a soudit se o výši nájmu a do té doby, že se čeká a nic neplatí a začne se zas platit, až něco rozhodne bůh ví kdy pravomocně soud a mezitím že tam bude nějaké nájemní vzduchoprázdno. To je trochu dětský pohled.

hodnocení

0x

A to navýšili všem? Ptal jste se sousedů? Jste zároveń místní, nebo jen chatař? Nám se před několika lety stalo, že nám skokově navýšili svoz odpadu o téměř 100%. Nijak jsem se nepídila a zaplatila, ale vloni nám posílala paní z úřadu info,, že je částka opět původní. Údajně to měli tenkrát navýšit jen chalupářům, místní platili stále stejně a "někdo to hnal výš" ..

doplněno 21.01.23 06:53:

@ahoj, blbost to není, nic si špatně nevykládám. Sousedi-místní platili stále stejně, jak jsem se zpětně dozvěděla.

doplněno 21.01.23 08:41: @ahoj, takže jsem si vyhledala ohledně odpadu v majlu a kopíruji: Je změna, u objektů bez trvalého pobytu se od 1.1.2022 platí 520,- Kč. Ministerstvo městu "shodilo" rozdílné poplatky trvale bydlící vs. objekt bez trvalého pobytu. Takže pro tento rok město pro majitele objektů zlevnilo, ale víme, že příští rok se bude s největší pravděpodobností poplatek zvyšovat všem.
ahoj*

No on se loni měnil zákon o odpadech jestli o tom nevíte.

hlavně mě nenapadá, jak by někdo mohl rozliš jít na místní a Chalupáři? to jakože selektivně každý platí za popelnici jinak? Podle mě si to špatně vykládáte, to je blbost.

hodnocení

0x

Máte smlouvu na rok, nebo neomezeně?

bergo
Z vícero zkušeností mohu říct, že smlouvy na pronájem pozemků kolem chaty a pod chatou obce uzavírají obvykle na nějaký delší časový horizont. Bývá to 5, spíše 10 let. Na rok či na neurčito se pronajímají zpravidla byty, u obecních pozemků na nichž máte svojí nemovitost, to je velmi málo vídané, pokud vůbec. Z dotazu tazatele bohužel není zcela patrné, zdali se jedná o uzavření nové smlouvy po vypršení té stávající nebo o nějaké zdražení v rámci smlouvy již uzavřené s odkazem na nějaké ujednání ve smlouvě.

bergo, děkuji za info, počkám, co tazatel odpoví.

jirib
hodnocení

0x
A o kolik metrů vám jde?

id
hodnocení

0x
Kdybyste chodil na jednání zastupitelstva v dané obcí, mohl jste se ihned ohradit, namítat. Přímo byste se dozvěděl důvod zdražování. Zastupitelstvo to muselo schválit.

bergo
Tohle je poněkud knížecí rada a v podstatě i zmatečná rada. Tazateli jde o pronájem pozemků na nichž má nemovitost k rekreaci. S pravděpodobností hraničící s jistotou je to tedy v jiném místě než bydlí, klidně to může být na druhé straně republiky. Ne všechny obce vše zveřejňují na internetu. Mohli to dát jen na vývěsní tabuli obecního úřadu a pokud nechodíte kontrolovat při každém příjezdu na chatu, co se na obecním úřadě děje (jakože to dělá minimum lidí) nebo to bylo projednáno někdy mimo sezónu, kdy na chatu nejezdíte, tak se to v podstatě nemáte šanci dozvědět. Navíc jednání zastupitelstva jsou obvykle ve všední dny, v menších obcích spíše večer. To opět nemáte šanci jako rekreant navštívit, i kdybyste o tom věděl. Ledaže byste si na to vzal dovolenou. A stejně by vám jako člověku, který ani není občan dané obce jen sdělili na čem se dohodli. Šanci to zvrátit byste neměl žádnou. Volební právo tam nemáte, jste tedy pro tamní zastupitele nezajímavý.
ahoj*

Obávám se, že obce to musí zveřejnit dálkovým přístupem konání zastupitelstva. A taková si myslím že jsou veřejná, a pokud tam vlastní nemovitosti, tedy odvádí daň do rozpočtu obce, tak se domnívám že má právo se zúčastnít. A možná ani to není podmínka.

Nejspíš je zasedání veřejné a neveřejné, takže do toho nepleť volební právo a nejdřív něco o tom zjisti a pak dávej tady rady, knížecí

bergo
Ahoj-super, i kdyby to tak bylo, jakože pochybuji, tak co tím dosáhneš? Dozvíš se o konání zastupitelstva, přijdeš tam a řekneš "Dobrý den, zastupitelstvo, já jsem pan Ahoj, mám tady chatu a nesouhlasím se zvyšováním nájmů v chatové oblasti". Co ti na to asi řeknou...Hm, nech mě hádat, asi něco jako "Dobrý den, pane Ahoj, my jsme zastupitelstvo, váš názor nás nezajímá, zvyšujeme nájmy". Hotovo dvacet, vymalováno, neuděláš s tím lautr nic.
id
Bergo, jen plevelíte vlákno vašemi doměnkami. Chata na druhé straně republiky, nezveřejnění informací, neveřejné zasedáni, atd.
Info je veřejné, zastupitelstvo u nás začíná v 18 hodin, každou sobotu je OÚ pro chataře otevřen od 8 - 10 hod.
Pouze v jednom máte pravdu, výsledek by nezměnil, jen by se dodatečně nedivil a věděl by dopředu i důvod změny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]