Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnání podlahy pomocí OSB

Od: hejlik odpovědí: 56 změna:

Dobrý den, ahoj. Potřebuji srovnat podlahu do jedné výšky v celém patře RD. Můj původní záměr byl OSB se zámky, na ně plovoučka. Ovšem dnes jsem to detailněji změřil a rozdíly ve výšce jsou od 0,5 do 2 centimetrů (i v rámci jedné místnosti!).

Myslíte, že je reálné to poskládat z OSB do roviny? Nechce se mi to čímkoliv vylévat. OSB mi přislo jako skvělé a jednoduché řešení. Co případné přechody mezi různými výškami OSB. "Vezme" něco mirelon? Třeba ve dvou vrstvách, aby nebyli nikde žádné citelné přechody...

Co si o tom myslíte? Nechci po Vás hodnotit mé schopnosti *smich*, ale reálnou možnost řešení pomocí OSB.

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ani mirelon, ani OSB nesrovná nerovnosti.

Jedině Liapor, v jemném srovnání výšky.

Kamenivo keramick/...

hejlik
hodnocení

No a na Liapor se musí nejprve něco dát, třeba to OSB ne? To nijak netvrdne ne? Nemůžu na to položit rovnou plovoučku, nebo? Já mám maximální limit "zvednutí" podlahy tak dva centimetry.
Upřímně nevím co s tím, úplně mi to nabouralo promyšlený plán...

Upřímně nevím co s tím, úplně mi to nabouralo promyšlený plán...

Buď to tak nechat, nebo jen OSB a pracně podkládat, nebo OSB a podsypat liaporem, dle videa...

el
Já znám liapor jen ve 2 frakcích, teď si přesně nepamatuju ale každá frakce funguje s minimální výškou u té 1-4 bych tipoval minimálně centimetr. Na srovnáni 0d 0,5 cm to nebude nejlepší. A už vůbec ne do ztracena.
Optimální možnost je nivelace.
hejlik
hodnocení

Nivelace do dvou centimetrů? V ploše cca 56m²? To je nesmysl... To by mě stálo asi milion. Proto jsem to chtěl zvednout OSB, ale ta nerovnost v jedné místnosti a na chodbě mě zbortila plán *zed*
Zkrátka u jedné zdi potřebuju jít nahoru dva centimetry u zdi naproti jen půl. Prekérka.
el
Chápu že hrají roli finance, ale asi nic lepšího nevymyslíte. Ve výsledku to může vyjít levněji než to pak předělávat.
el
Milion ne, ale do 20 000 by jste se mohl vejít
Atlas SMS 30 se kterou mám nejlepší zkušenosti stojí do 350 Kč. Pak záleží kolik plochy zabírají nejhlubší místa.
Dejme tomu 40 - 60 25kg pytlů (jestli odhadují správně)+ nějaká penetrace a dilatační pás.
re4zon
Jestli jde o cenu, tak vyrovnavaci poter. Ovsem trvat to bude nejmin trikrat tak dlouho co nivelace. O pozadovane zrucnosti nemluve, stahnout to do roviny neni uplna sranda v tak male tloustce.

re4zon, souhlas a ještě doba vysychání...

-----------------------------------------------

Liapor, dneska začnu, zítra stěhuji.

Neznám nic rychlejšího a kvalitního. Liapor, na hrbu stačí 1cm, kolik je propadlina, nerovnost, to nevím.

I kdyby dal nad nerovnost 1,5 cm, bude to lepší jak beton. Jak slabý může být beton?

hodnocení

2x

OSB sa oprie o vyvysene body, tam, kde je diera to bude vo vzduchu a pri zatazi sa to bude rozne prehybat, az sa vylamu spoje. Mirelon je prilis makky a nevhodny na vyrovnanie vysky. OSB je vhodne riesenie ako finalna vrstva v rovine, ak to dokazate pod tym zrovnat podsypom alebo hranim sa s dostickami v dost hustom rastri.

hodnocení

0x

Podle vašich představ to nevidím reálně. Jediné schůdné řešení bych viděl namíchat velmi hustý beton, vylít jím pruhy ode zdi ke zdi, nahoru dát proužky nastříhané z igelitu (aby se beton nelepil při rovnání) a něčím rovným co se neprohýbá srovnat všechny pruhy najednou do roviny. Na to bych pak dal OSB. Betonové proužky by musely být dost blízko sebe, řekněme 25cm, aby fungovaly jako dostatečná opora.

Proč beton?

Protože je pevný a dostupný. Ty proužky musí mít dostatečnou pevnost. Nebo co použít?

ale nerozporuji Váš názor.

ani vylévat hustým betonem pruhy..

Jen že uvádíte jediné schůdné řešení, uvidíme, co navrhnou jiní ze svých zkušeností.

re4zon
"Betonove prouzky" jsou dobre maximalne jako vodici listy pro vyrovnani vrstvy, a to dva, nejlepe po krajich mistnosti. Delat prouzky po 25cm je naprosta kravovina, sice by to teoreticky slo, ale s jakym vysledkem a pracnosti. Kdyz uz, tak vyrovnavaci poter v plose a stahovat vodovahou nebo podle voditek rovnou. Firma by tam nalila cemflow a bylo by to hned. Liapor je ale mnohem jednodussi reseni, kdyz mu nevadi osb.

Výsledek by myslím byl naprosto vyhovující. Pracnost, to máte pravdu, zabralo by to nejspíš půl dne.
Srovnat to vyrovnávací hmotou je samozřejmě první volba u většiny profíků, ale pán jasně píše: "Nechce se mi to čímkoliv vylévat"
Na Liapor jsem koukal, pokud s tím jsou dobré zkušenosti (pod OSB by to snad nic dělat nemělo), tak proč ne. Jen je otázka, jestli se musí nasypat nějaká minimální vrtva, třeba 5 cm, tak jestli to nebude vadit.

re4zon
Pul dne v celem patre? Tak az budu priste neco takoveho potrebovat, urcite si najmu oriona ;) fakt nejdou udelat prouzky o vysce 5mm jen tak naplacanim a srovnanim lati, aby mely nejakou pevnost.

Pane Orione, neberte to jako výtku, jen informaci.

Výsledek by myslím byl naprosto vyhovující. ****ano, jen si to myslíte, ale není to tak.

: "Nechce se mi to čímkoliv vylévat"****tak proč ten beton?

pokud s tím jsou dobré zkušenosti ***letitá zkušenost s tímto materiálem to dokazuje.

Pracnost nevidím nijak dramaticky. Musely by se k podlaze ukotvit vodící lišty/hranoly, po kterých pojede vyrovnávací lať. Musely by být nejméně 3, dva u zdi a jeden uprostřed, a musí být vodorovné a vzájemně rovnoběžné (hadicová vodováha). Udělat z betonu nosné pruhy pro OSB moc pracné nebude, i když zdlouhavé asi ano. V pevnosti nevidím problém, pokud se pruhy spojí s podkladním betonem. Musela by se koupit kvalitní směs s jemnějším pískem, přidat trochu stavební disperze pro zpevnění a snadné roztlačování, pruh by musel mít nějakou minimální šířku z důvodu pevnosti, odhaduji tak 15 cm, podlahu pod pruhem bych natřel zředěnou disperzí pro dobré spojení s čerstvým betonem. 25 cm mezera je pod OSB možná zbytečná, stačilo by 30 cm, takže na místnost o délce třeba 5 m bychom potřebovali: 500 : (30 + 15) = 11, + 1 = 12 pruhů. Nic nemožného, je to jen o vůli, stejně to nejspíš skončí tak, že si pán na to pozve firmu a ta to vyleje nivelačkou.

re4zon
Jak by se to dalo udelat je asi vsem jasne. Jen mi nejde do hlavy, proc se patlat s nejakymi pruhy, kdyz staci dat voditka po krajich mistnosti (profik to zvladne i bez nich) a roztahnout to celoplosne. Pak odpada cela saskarna s osb, na dobre udelany poter staci mirelon/podlozka a rovnou krytina.

Já s vámi souhlasím, ale vycházím ze zadání tazatele. A udělat rovnou podlahu roztažením celoplošné směsi, zvláště u větší místnosti, také není tak triviální, jak se zdá na první pohled. Co se týče OSB, ona ta deska nějaké výhody mít bude: tepelná a zvuková (kročejová) izolace.

re4zon
To je fakt. Nicmene asi nema cenu to resit, vzhledem k protichudnemu zadani to stejne dopadne vylitim nivelacky *smich*

pane re4zone, co myslíte, dá nám tazatel vědět, jak to udělal?

re4zon
Dost bych se divil, ale treba prekvapi ;)
hejlik
hodnocení

Pánové, děkuji za všechny názory. Realizace je otázkou měsíce až dvou. Nyní čekám na dodávku dveří, abych věděl jak vysoko skutečně můžu. Momentálně fakt nevím co udělám, musím o tom pár dní přemýšlet *smich*
Když si vzpomenu, rád Vám dám vědět, co jsem tam nakonec dal.

Děkujeme za reakci, ale z profesionálního hlediska, dejte, prosím, vědět, jak jste to udělal.

Napadlo mě ještě jedno neortodoxní řešení, vhodné ale spíše pro nějaké extrémně nekvalitní podlahy. Položit OSB desky s podpůrnými body v rozích a na středu, aby byly v rovině (možná pomocí silnějších vrutů/konfirmátů), pak si na desky nakreslit rastr, vyvrtat díry a nastříkat pod desky PU pěnu. To by pak na tom mohl být taneční parket :-D

re4zon
Jako ze pena ma dostatecnou unosnost a casem se neproslape? To doufam neni mysleno vazne.

Ano, PU pěna má pevnost poměrně dobrou, navíc je pružná, čili do jisté míry odolná rázům. Samozřejmě nelze použít běžný stavební typ, to je snad jasné, musela by se použít nízkoexpanzní pěna se zvýšenou pevností.

hejlik
hodnocení

No PU pěna mě taky napadla, ale nejsem si moc jistý jak by to dopadlo *nevi*
No, co komentář, to jiný nápad, ne že byste mi v mé nerozhodnosti pomohli chlapi*smich*

Ověřené postupy zde rádci uvedli. Pokud nevyhovují, musíte holt jít do rizika a zkusit něco neověřeného. Pokud by se zapěnila celá plochu pod deskou, udržela by to podle mého názoru jakákoli PU pěna. Je třeba si uvědomit, že OSB deska je velmi pevná a zátěž dobře rozloží do plochy. Pokud by se zapěňovaly pouze body (vzniknou kruhy, pěna se rozleze do šířky), tak už můžeme jen hádat, kolik by té pěny muselo být v poměru k ploše desky, aby to nedělalo neplechu. Místo pěny by se pod desku mohlo vtlačit něco pevnějšího, ale nic vhodného a cenově přijatelného mě zrovna nenapadá.

Neznám PUR pěnu v pistoli, že jí po zaschnutí nezmáčknete.

Takže OSB desku podpěnit nepomůže.

Polystyrenové desky určené pod plovoučku také v ruce rozmáčknete.

re4zon
1. Pod plovoucku se primo zadny polystyren nedava. Maximalne podlozka, ale ta je z xps a ten ma pevnost minimalne 200kpa, spis vic. 2. Ani pod betonovou desku se spravne nema dat 70F. Pod osb minimalne 100S, a i tak by mely mit desky takovou tloustku, aby byly stabilni.
3. Pena ma pevnost asi 50kpa, tedy polovicni. Takze za predpokladu, ze bude nafoukana vsude naprosto rovnomerne (coz je scifi, pokud rovnou desku nevybouli), ani tak nebude vyhovovat. Umel bych si predstavit misty podpenit podlahu ze dvou prosroubovanych 20mm osb. Tady se bavime o pulce. Tam se ta pena promackne zcela bezpecne. Ne hned, mozna ne za rok, ale jak na to nekdo postavi tezsi skrin nebo na tom parkrat poskoci..

pane re4zone, odbočím k EPS.

Pamatuji dobu, kdy se dával jen EPS 50, pak EPS 70, teď EPS 100, občas 150. Ale někteří již požadují EPS 200, a ptám se, to tam budou tanky?

re4zon
Mne se neptejte, ja nic nepozaduju ;) Pod stabilni podklad bych klidne v nouzi dal 70 (i kdyz nevim proc, 100 neni o tolik drazsi a je to jistota). Jen si neumim predstavit, jak bych na 2cm vytvoril z nejake desky stabilni plochu (mozna z patnactky plechu *smich*) a jak bych pod ni dostal v naprosto rovnomerne vrstve penu.

jak bych pod ni dostal v naprosto rovnomerne vrstve penu
já toho za stavební život zkusil mnoho, proto s Vámi souhlasím...m

hejlik
No a co klasickej bílej polyš? Když vezmu třeba tu 50 a výš a nějak to dotvaruju? Když ho pak zaklopim OSB a zatížení bude v ploše, musí vydržet ne? Jsou to obytné místnosti, pokoje, nikoliv garáž.
Já vám zítra ten "schod" co potřebuju dorovnat vyfotím, třeba někoho ještě něco napadne :)

Já nevím, jak to je křivé, kde a jak to srovnat, jen vím, že to polyšem nepůjde. Páč je měkký. OSB desyk lze podkládat různými podložkami jako patní lišty. Klidně je rozmístit do prohlubní, vyrovnat to na +/-1mm a pak desky.

Ale ta pracnost...

Píšu o nízkoexpanzní pevnostní pěně, ty mají pevnost i přes 200kPa. Podle mého názoru by OSB deska mohla být jištěna PU pěnou, holt vy máte názor jiný.

...vy máte názor jiný.

a můžu mít jiný názor, když jsem roky dělal s velkým množstvím druhů pěn, od různých výrobců? Páč já je prodával a testoval...

To byla reakce na re4zona. A bylo to pouhé konstatování, nehledejte v textu co tam není.
BTW, testoval jste i nízkoexpanzní pevnostní pěny?

Omlouvám se, že jsem na Vás reagoval, ale zkuste mi sdělit, kterou konkrétní pěnu myslíte, od kterého výrobce. Páč určitě jsme neprodával, ani netestoval všechny pěny, ale rád se doučím.

Konkrétně nevím, výrobců je hafo. Zapomeňte na to.

Škoda, chtěl jsem se poučit, která to je pěna...

Ale jak myslíte, zapomenu na Vaše postupy.

Přeji jen krásný víkend.

el
S tou pěnou by to šlo, teoreticky, prakticky asi ne. Musela by se po aplikaci a nějakém čase ještě než vytrdne stlačit na 1/4 svého objedmu aby byla dostatečně pevná a tak aby to celé bylo v rovině.
To už je reálnější nalepit podlahový EPS o hustotě 150 nebo extrudovaný 200 a zbrousit do roviny, ale kdo by to dělal :) .
hejlik
Tak tady je to foto. Tohle (ten vyvýšený beton) je cílová výška podlahy celého patra, kam se potřebují dostat. Na pravo je potřeba 24mm, na levo 19mm. Asi se dům naklonil, když se dodělával ten zadní beton, protože ten je krásně ve vodováze *smich*
Vyrovnání podlahy pomocí OSB

Já jsem odzkoušený postup popsal...

milancukrar:
silco.cz/...

re4zon
Tak tady bych nevahal vubec a dal tam poter, kdybych chtel setrit a nepouzit nivelaci. Rovina je, takze se ji lze chytit. A ten beton vypada dobre, k tomu se to pri spravne priprave pekne chytne.

hodnocení

0x
Citajte, co pise vyrobca. Liapor min 20mm podsyp ...

a co se stane, když tam bude 10-15 mm nad nejvyšším místem, jinde bude třeba 3-4 cm?

Toto nie je ten pripad, pan sa chce dostat na celkovu hrubku vratane osb 20 - 30 mm. S liaporom som robil, tie gulicky su prilis krehke a ked bude niekde vrstva do 5mm, osb ich postupne rozdrvi o podkladovy beton.

Tuna to vidim len a len na nivelak.

Pane Peter, souhlasím s Vámi, ale jen trošku technicky.

Když na nejvyšší bod nerovnosti, nasype liapor vrstvu 1-1,5cm, v dolíku bude určitě více, jak stanový minimálně výrobce.

Pokud by na vršku nerovnosti rozdrtil Liapor, o pár cm vedle již ne.

Pokud má ale tazatel problém s výškou, zvednutí pouze 2 cm, nemůže dělat nic jiného, nežli dát kvalitní nivelačku pro malé vrstvy, ale to nechce.

OSB alespoň 18-22mm, plus mirelon 3mm plus plovoučka 6-8mm, a je nad úrovní, co požaduje..

Suhlasim, on sam seba zablokoval protichodnymi poziadavkami. Ak da nivelak, nemusi davat osb, staci podkladova vrstva pod podlahu, preferujem na baze hobry, oproti mirelonu je to tvrdsie a lepsie to izoluje hluk.

Pane Peter, možnosí je více, může si vybrat z mnoha rad. Hlavně, ať se mu dílo podaří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma osb podlaha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]