Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je možné uchovat déle chléb?

Od: arwi® odpovědí: 29 změna:

Jsem z vesnice kde není prodejna a nechce se mi jezdit často do města.Máte nápad,co dělat,aby vydržel chléb déle poživatelný a nezplesnivěl?Pamatuji se,že dřív chléb ztvrdnul,ale nezplesnivěl po pár dnech.Do mrazáku ho dávat nechci.Speciální sáček na chléb ani balení do utěrky nepomohlo.Napadlo mě,když se píše,že sůl,nebo stelivo pro kočky váže vlhkost,dát do chlebníku do misky sůl ,překrýt ji kuchynskou utěrkou a na to chléb položit.Nebo máte jinou osvědčenou dobrou zkušenost?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
No právě že nejspolehlivější je zamrazit. Proti pachům je nejlepší alobal a klidně ho před zmrazením můžete nakrájet.
kenav

Dávám do mrazáku ale nesmí tam být víc jak týden,podle výrobce se každý chová jinak.Kdyz ho vyndamtak do dvou dnů zkonzumovat a nekrajet.Nektery chlebajak jak je starší tak býva dost blbej přitom čerstvý je dobrý

hlavicka
hodnocení

6x

Souhlasím, že nejspolehlivější a nejlepší je chleba zamrazit aby ho šlo uchovat déle. Nechápu proč tazatelka chléb nechce dávat do mrazáku když je to spolehlivý a mnoha lidmi osvědčený způsob jak déle uchovat chléb. Nevím jak je to nyní nebo jestli je to pravda, ale kdysi jsem slyšel, že v Kauflandu a Tescu nebo možná i jinam mají chléb mrazený a podle potřeby ho rozmrazují a dávají do regálu. Já chléb kupují v Kauflandu nebo Tesco konzumní 1,2 Kg a to někdy i několik kusů tak abych měl doma vždy nějakou zásobu. Doma chleby rozkrájím na polovinu dám do mikroténových sáčků a naukládám do mrazáku kde zamrazený vydrží třeba i měsíc nebo déle. Nedoporučují chléb krájet celý na krajice, protože to pak po rozmrazení nebo i bez mrazení rychleji vysychá a plesniví. Když chléb potřebuji k upotřebení tak ho vyndám z mrazáku a ze sáčku, nožem z něho seškrábu námrazu a dám do nového mikroténového sáčku a nechám v kuchyni přes noc kde do rána rozmrzne a je k nerozeznání od chleba čerstvého z obchodu. Rozmrazovat chléb je možné i narychlo v mikrovlnce, ale lepší je ho nechat volně rozmrazit. Pokud je chléb čerstvý nebo i rozmrazený dobře zabalený v mikroténovém sáčku tak vydrží i několik dnů bez toho aby ztvrdnul nebo začal plesnivět. Mrazím takto do zásoby veškeré pečivo (rohlíky, housky, záviny, koblihy atp.) a nejsou s tím vůbec žádné problémy. Někteří lidí nakupují potraviny do zásoby a pak je zbytečně vyhazuji pouze proto, že je neumí uchovat tak aby jim vydržely déle.

hodnocení

Mám jenom malý mrazáček v ledničce,tak proto.
id
To co bývá uvnitř lednice se snad ani mrazákem nazývat nedá, nedosáhne minus 18 st.
Pouvažujte nad výměnou pokud nemáte v blískosti market otevřený 7 dní v týdnu.
hlavicka

Já mám velký mrazák a druhý menší jako součást ledničky a vše mám zaplněné téměř na 100% a byl bych schopen zaplnit i více. Bez mrazáku si už ani příliš nedokážu představit život. Mrazák je velmi dobrá a užitečná věc. Mrazím kromě pečiva vše co se zamrazít dá.

zapomenuto*
hodnocení

4x
Chleba mám celou dobu v ledničce. Dělám to už více jak rok a za celou dobu jsem nevyhodil jediný plesniví kousek. Klidně si nakoupím chleba na 2-3tydny a kvalita je k nerozpoznání.
V lednici ho mám v obyčejném sáčku.
hodnocení

Děkuji,zkusím to.V sáčku papírovém,nebo v igelitovém?

zapomenuto*
V igelitovém aby nemohla vlhkost ven ani dovnitř.
hlavicka

Papírové sáčky nejsou pro uchování chleba příliš dobré. Lepší jsou na to sáčky igelitové (mikroténové).

hodnocení

Chléb v ledničce se mi osvědčil.Neplesniví a když je trochu oschlý,tak ho dám na chviličku do mikrovlnky a je jak čerstvý.

hodnocení

4x
Nakrájet, zamrazit. Jinak už si to ani nedokážu představit. Ráno si do práce beru svačinu a chleba z mrazáku chutná "čerstvě" i po týdnu. Jinak Šumava stojí za prd už v den koupě. Déle vydrží poctivý kváskový, takže tohle je dost o kvalitě. Správný chleba by měl vydržet v chlebníku v plátýnku několik dní. Mírná nakyslost kvásku zabrání přirozeně nějakému rychlejšímu zplesnivění...

hodnocení

3x

Také sem řešila, zkusila jsem i do mrazáku, ale rozmrazený mi už nechutná. Koupila jsem v Evě tuhle dózu Dóza na potraviny/... vybalím ze sáčku, dám do dózy, krajíce se v pohodě vejdou,neztvrdne, ani mi nezplesnivěl.

hlavicka

Pokud někomu nechutná rozmrazený chléb tak buď mrazí chléb který už jako čerstvý není příliš dobrý a nebo si pouze myslí, že rozmrazený chléb nemůže být nikdy dobrý. Dobře zamrazený chléb po rozmrazení chutná úplně stejně jako čerstvý před zamrazením.

nov
hodnocení

2x

Mám v chlebníku misku s rýží, nedávno jsem v něm zapomněla chleba /bez sáčku/ a po cca týdnu byl tvrdý a bez plísně.

Rýže stahuje vlhkost.

hodnocení

2x

Dávám do mrazáku v mikrotenovém sáčku a mezi jednotlivé krajíčky vkládám ubrousky nebo papírové kapesníčky. Potom jsou po rozmražení jako čerstvé, nejsou navlhlé.

hodnocení

2x

Nakrájený chléb rozdělím na několik "porcí" a v mikroténovém sáčku dám zmrazit. Vydrží velmi dlouho a když ho nechám rozmrznout přirozenou cestou při pokojové teplotě (přes noc), tak nepoznám, že není čerstvý.

hodnocení

1x

Zmrazit. Kupujeme nejčastěji v Kauflandu při slevě. Podle stavu předchozí zásoby koupíme 4-6 bochníků, v prodejně nakrájíme a doma rozdělíme po 2-4 krajících. Tak se dá dobře vyplnit prostor v mrazáku. Většinou zásoba vydrží do další slevy.

ahoj*

Pozor, abyste pro snahu ušetřit v letošním roce, kdy se to láme, nezaplatili víc za elektriku mrazáku :)

hlavicka

Pokud někdo bydlí na vesnici a má nejbližší obchod někde daleko nebo je tam místní obchod špatně zasobováný tak jezdit autem několik km do města 2 - 3x za týden nebo i častějí pro čerstvý chleba také stojí nějaké peníze a navíc to zabere i nějaký čas. Jinak lidí nepoužívají mrazák pouze na mrazení chleba.

ahoj*
hodnocení

0x

A kolik % vlhkosti mas v kuchyni? Tuhle jsem mel normalne nakrajeny chleba z prodejny v tom papirovo plastovem pytliku co se fasuje v prodejnach na lince a prijel jsem za 8-12 dnu uz nevim presne a nic mu nebylo normalne jsem ho snedl. Bylo tak 39% relativni vlhkosti.

Teploměr + Vlhkoměr tinyurl.com/... za 50 Kč i s poštovným si porid, pokud mas vyssi vkhkosti myslim ze bude plesnivet.

Chleba = myslim klasicky konzumni 1,2 kg bochnik.

Jo a do igelitu se pecivo nebali, pry to nemuze dychat, takze bud papirovy prodysny sacek nebo platno.

17.01.23 09:41
hodnocení

Děkuji.

id
hodnocení

0x
Už znovu mrazím. Přestala jsem z důvodu, že pečivo v igeliťáku z mrazáku natáhne různé pachy.
V Lídlu jsem koupila opakovatelně používané sáčky do mrazničky. Mají různě barevné jezdce podle velikosti sáčku. Uzavřou pytlík dolonale, ani tekutina z něho neunikne. Po rozmrazení pečiva není poznat, že bylo mrazené. Ale veškeré pečivo peču doma.

hodnocení

0x

Nevím do kdy,ale z místní pekárny co zásobavala celé okresní město + okolí se od roku cca1997 dal jíst -pokud neztvrdnul i po 14 dnech.než pekárna loni ukončila činnost už druhý či třetí den byl hnusný a muselo se hlídat aby nezplesnivěl.-Bez záruky, tvrzení osob tam pracujících.starý chleba , který se neudal pak pomleli a strouhanku přidávali do nového chleba a tím šla kvalita do kopru!

Já vidím řešení jen v marazáku. , ale pokud se jezdíte za prací , do školy do města, tak nevidím důvod co druhý třetí den koupit čerstvý. Horší je pokud se nejezdí. Kolega kdysi brečel, že místním albertu je rama o 5 kč levnější než u nic v sámošceš na vesnici. když jsem mu na to zeptal a co ti brání ji koupit v albertu, kdyýž stejně každý den jedeš okolo (tehdy ještě hypernova) pokrčil rameny se slovy-to je věc manželky.

hodnocení

0x

chleba (jiný pečivo) při slušný vlhkosti (a dokonce při trochu vyšší) nikdy nezplesniví, pokud je prostě celej na vzduchu, neboli stačí chleba postavit na dva trojúhelníčkový podkádky s víceméně ostrou špičkou (nebo ho třeba dát na tři pyramidky, nebo ho zavěsit do vaku s velkejma a tenkejma okama), ve vlhčim prostředí se pro jistotu eště chleba na podkladcích může obracet, takto uloženej chleba vydrží napořád... (dokud se do něj nedaj moučný červy, případně myši apod.), fakticky vydrží (zas dle vlhkosti) několik tejdnů, pak už vyschne natolik, že se s nim nedá nic moc rozumnýho podnikat a ani dle mejch kritérií neni dobrej (ovšem záleží na druhu, žitný komisárky cíleně nechávám vyschnot naprosto, tak mi chutnaj nejlíp);
pozor - chleba musí bejt v celku!, nakrájený plátky by vyschly velice rychle a hned by se dostaly do chuťově hnusnýho stavu; když se několik tejdnů vyschlej chleba začne postupně krájet, nijak rychle nevysychá a dá se postupně konzumovat řadu dní, navíc se dá vysychání regulovat - po pár dnech se může postavit odkrojenou plochou na rovnej povrch, po ještě delší době se dá celej do igelitovýho pytlíku, to už jen tak nezplesniví

výše uvedenej způsob konzumace má asi tři základní problémy - a) chuťovej - musíte mít prostě takový chuťový preference, dle kterejch výrazně vyschlej chleba chutná mnohem líp než čerstvej nebo pár dní starej (co se toho tejče, před desítkama let sem se samovolně, bez potřeby hromadit zásoby chleba, dopracoval k poznání, že chleba má optimální chuť tak po 2-3 tejdnech přirozenýho pomalýho vysoušení (jistě záleží na míře vlhkosti, v zimě suším v dost suchý nevětraný místnosti, v létě v dost suchý mírně větraný, rozdíly v dýlce vysychání sou asi minimální) a samozřejmě záleží na typu chleba, ty 2-3 tejdny platí pro standardní laciny malý podlouhlý (tušim půlkilový) chleby (velký vůbec nekupuju), jiný chleby potřebujou delší nebo i kratší dobu, pár typů chlebů mi dokonce nejvíc chutná jako čerstvý, nebo jen pár dní vyschlý);

b) s krájenim - takhle vyschlej tvrdej chleba nožem na chleba s širokejma vlnkama, anebo s rovnym ostřím nemáte šanci nakrájet; je nutný použít speciální nůž - kdysi (asi pradávno, hádám možná eště chvilku po druhý světový) se vyráběly (ale možná u nás nikdy) chlebový nože (to na nich bylo někdy i přímo (v angličtině) napsaný, resp. vygravírovaný) s malinkejma pilkovitejma zoubkama, po sekcích byly orientovaný oběma směrama dopředu i dozadu, pochopitelně provedení se typ od typu nože lišilo; robustnější provedení se zařízne do jakkoli vyschlýho chleba, i když už se při tom v důsledku velikýho vyschnití rozpadá; takový chlebový nože se už skoro jistě nikde nevyrábějí (pokud o nich někdo ví, budu rád za odkaz), ale měly by jít nahradit nožena na krájemí zmrzlýho masa, ty snad existujou, jen musí bejt patřičně veliký (a pevný);
mimochodem, krájení zvlášť hodně vyschlejch chlebů je trochu napínavá záležitost (krájím samozřejmě tak, že chleba držim směrem k sobě, jinak by to asi ani nešlo, resp. byla by lo (na nějakym prkýnku) složitá votrava), ale při troše praxe a šikovnosti se člověk řízne fakt málokdy a hluboko skoro nikdy, ale nezkušenej se může říznout nejen do ruky, ale i do šatů, na to ze začátku pozor... (pochopitelně úplně vyschlý chleby (v mym případě některý (i ty se chuťově lišej) žitný krychličkový komisárky) je už pohodnější zpracovát malou sekyrkou, kdy se odsekne a na menší kousky rozbije příslušnej kus (na oddělení menších kousků by se úspěšrě dal použít sekáček (tj. bodec - viz Základní instinkt...) na led), ale v bytě to nedělám, a radši opatrně opižlávám nožem, i to jde

c) asi se zubama - nejsem si jistej, nakolik by se takovej tvrdší chleba dal jíst s umělejma zubama, nebo nějak problematickejma vlastníma

jak už jsem částečně napsal, míra vysychání se dá ovlivnit, tj, zpomalit, anebo dokonce zvrátit - když se už hodně vyschlej chteba strčí do igelitu a třeba i eště přenese do vlhčí místnosti, zas o něco zvláční, ale nezplesniví - praxí asi každej rychle získá potřebnej cit pro takový regulace

takže stačí se chuťově přenastavit (mně se to stalo opravdu samo od sebe, bez potřeby skladovat chleba), vyrobit si ty troúhelníčkový podklady, nebo sehnat nějaký ty pyramidky, sehnat vhodnej nůž (což je asi složitý), a problém uchovávání chleba je navždy vyřešenej...
(tohle je navíc dobrej návod, jak mít k dispozici chleba na klidně i pár tejdennim čundru, kde neni k dispozici doplňování potravin, příjemnej bonus je, že skorovyschlej chleba je znatelně lehčí než čerstvej, vyschlej by měl v pohodě vydržet v papírovym pytlíku, při dešti by se ovšem musel dát do igelitu, nezbytnej by byl dobrej nůž na krájení, a pochopitelně by musela existovat možnost (povolení) dopravit potraviny na místo startu)

(někerý obyčejný rohlíky (konkrétně z hořovický pekárny prodávaný v Lidlu (sou jakoby strupatý a bez blbý soli a kmínu)) se taky daj kratší čas skladovat aniž by přešly rychle do gumovitý dost hnusný fáze, jen pomalu vysychaj, ty uchovávám tak, že je dám po 10 (na dýl jen 8) kusech do otevřenýho igelitovýho pytlíku v suchý místosti, to vydržej (nezplesniví); chuťově se ovšem proti čerstvejm postupně horší, takže na rozdíl od chlebů (který krom tak jednoho druhu vůbec nechci jíst čerstvý) je takhle skladuju z praktickejch důvodů (nakupování je votrava a rád si je nakoupim ve slevě, když na ni narazim); dýl skladovat postupnym vysycháním se daj i některý jiný druhy pečiva aniž by jim to chuťově moc ublížilo, to už záleží na druhu i na individuálních chuťovejch nastaveních)

okolik

Má příbuzná o běžných rohlících např. Kaufland, Albert, Billa, Penny říká, že postrádají tukový základ a po vložení do úst se stávají nepoživatelným žužlem.*zed**nene**zmateny*

Při nákupu dává přednost jinému druhu pečiva.

asd1
hodnocení

0x

Nejspolehlivější je péct svůj domácí kváskový, ten vydrží i dva týdny a neplesniví, zas tolik práce s tim neni, je levnější a řádově lepší než z krámu ty rychlošumáky co se druhej den nadají žrát (vyjímka pár "selských" chlebů, ale tam malej bochníček stojí od 50 vejš)

ml1
hodnocení

0x

Ať si pekařská lobby protestuje jak chce (pravidelně vychází články, jak se to nemá dělat), zmražení je nejspolehlivější na chleba i na pečivo. Housky, rohlíky do sáčků po dvou, podobně chleba po několika krajíčcích. Vyndat předtím, než je potřeba, na rozmrznutí potřebuje nějaký čas. I do toho kastlíku v ledničce (kdo to dneska ještě má, to měly naposledy staré Calexy) se něco málo vejde, záleží o jakém množství se bavíme.

hodnocení

0x

Taky jsem byl odpůrce pečiva v mrazáku, což s oblibou dělala máma. Ovšem změnil jsem názor. Chleba nakrájený na plátky dám zmrazit rovnou čerstvý a před večeří vytáhnu x plátků, které jsou do 10 min k jídlu a chutnají věřte nebo ne jako ten původní čerstvý. To samé děláme s rohlíky. Máme v mrazáku cca 10-50 rohlíků a nejsme otroky denního nakupování a v pohodě nakoupíme jednou za dva týdny.. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]