Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká koupit okna na starou chalupu

Od: andrea* odpovědí: 30 změna:
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Jaká okna pořídit na starou chalupu z roku 1867, nyní stará dřevěná okna,bohužel v dezolátním stavu.Chceme zachovat ráz chaloupky.Nevíme jestli plastová, dřevěné?Někdo nějaké zkušenosti.Moc děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

9x

Dobrý den, jedině nejdražší varianta - nechat udělat u schopného truhláře na míru dřevěné repliky. Zdravím!

asd1
Ano replika,jen do vnějšího okna bych dal dvojsklo,přeci jen už nemáme středověk..
Oslovil bych truhlarsky ucnak,od firmy to bude za raketu..

Neznám v této republice učňák, který by měl profilové sady na kastláky, nebo vůbec okna. Nehledě k tomu, že level současných učňů je ve zdrcujícím procentu žáků naprosto tristní.

Ono se to nezdá, ale výroba dřevených oken je velmi, ale velmi náročná na technologie, ať už obráběcí, nebo povrchovky.

No, současní učnové, to je úplná katastrofa. Když už se nějaký objeví, tak má obě ruce levý a poslední objev měl naprosto nulové znalosti matematiky. Ve druháku neumí spočítat třeba objem kvádru. Procenta? Věc zcela neznámá.

asd1
Tak to je hodně smutný. Mmch horalove z Krkonoš apod. to zvládali s pilkou a dlatem..

Tak staří dědci, třeba starej Lambert měl v dílně jen takovou zajímavou cirkulárku, kamennej plát a kotoučem vedle plátu. Motor u zdi a plochej řemen přes půl dílny. Pak tedy milion hoblíků. Různejch profilovejch. A dělal jak okna tak dveře. Osobně si to už neumím nějak představit. To musela být strašná práce.

O tom mi povidejte Jenyku! *smich* Zrovna nedávno jsem instaloval dýhovací lis a zaškoloval obsluhu. Člověk by řekl - může existovat jednodušší stroj na obsluhu, než lis? Ale ouha - ono je potřeba dodržet měrný tlak - např při dýhování okolo 20-30N/cm2. A jsme u problému - jak spočítat čtverečné centimetry u tak záludného tvaru, jako je obdélník (zaškolovaný byl asi 5 let po vyučení)? Nemá cenu líčit celý proces školení, po půlhodině jsem to vzdal, udělal jsem borcovi tabulku v excellu vedle na počítači, co mají na docházku, aby tam nacvakal délku kusu, šířku kusu a počet kusů.

hodnocení

5x

Pokud to má zachovat ráz chalupy, tak jedině dřevo. Není problém sehnat výrobce i na kastláky Např

truhlarstvi-halamka.cz/...

hodnocení

1x
Na chalupu z roku 1867 plastová okna? To myslíte vážně?
xman

Zdravím, zajímalo by mě jestli lze nějak se dopídit o dané stavbě kterou vlastníme, z jakého je roku? Třeba dle designu, použitého materiálu, způsobu prolnutí materiálů, prvků stavby?

Dojdete na katastr, objednáte se, nechají Vás nahlédnout do knih, co vše je na úřadě uložené..

riva
hodnocení

1x

Dřevěná kastlová. Pokud teda má být zachován ráz staré chalupy.

spu
hodnocení

1x

Plastová v dekoru dřeva. Dřevěná jsou předražená, na údržbu náročná.

Plasťáky do staré chalupy? *ee**blee*

A to jako zachová ráz chalupy ...

Jasně, a na střechu plech, natřený na žluto. *frajer*

Co to je předražený dřevěný okno?

Ale jak píší ostatní, dávat do staré chalupy plast je úplně proti přírodě. Že to bude v dekoru dřeva situaci vůbec nezachrání, neb konstrukce plastových oken a klasických špaleťáků je něco úplně jiného. Asi jako Blériot inženýra Kašpara a moderní Airbus či Boeing.

Pravda, špaleťák je truhlářský majstrštyk a zdaleka je nedělá každý truhlář. Ale kdo je dělá, tak už něco umí.

Jenyk, asi dva dny z5 jsem zahlídl článek - cenová nabídka na snad osm oken, dvěstěčtyřicet litrů. Prý si kutil radši koupil stroje a udělal si to sám, za polovic. Bez záruky, na novinkách, to už mi přišlo předražené...

Před dvaceti lety jsme to řešili taky. Chráněná krajinná oblast. Nám dřevěná vyrobil učňák po třech stovkách za kus. Bez skla a nátěru, ale perfektní. Jenže kde dnes najít učňák, že ..

Berger - to se takhle nedá zhodnotit. Zcela zásadní otázka je, o jaký okna se jedná. Že špaleťáky, to je jasný, ale co dál? Otvíraný dovnitř-ven, nebo dovnitř-dovnitř? Dvoudílný, trojdílný, s nadsvětlíkem? Špaleta dřevěná nebo házená?
Ale v současné době, osm špaleťáků za skoro čtvrt mega, není nic moc předražený.

hodnocení

0x
Kdysi jsem na vsi taky viděl že ze vně chalupy ponechali "na parádu" původní okna a za nimi uvnitř měli plasťáky, ráz chalupy tak zůstal zachován a teplo uvnitř taky.

matej
hodnocení

0x

Hele na starou chalupu bych volil spíš zase dřevěný okna. Jednak kvůli vzhledu a celkově kvůli tomu že dřevěná okna dýchají. Máme starší domek a i na ten jsme u vekry raději poptali eurookna, abychom to těma plastovejma úplně nezazdili a jsme spoko.

antonis

No nevídím rozdíl mezi plastovým a euroknem. Ač materiál eurookna dřevo, zasadí se do chalupy pomocí PUR pěny a nedýchá nic. Ale euro okno určitě lepší než plast, ale špaletová jsou nejvhodnější. Jak se říká, když máš na opici, musíš mít na banán.

xman

@antonis

Přesně, opice a banán, to už jsem slyšel.

Jinak co jsou ty špaletová okna, já jsem úplný laik, ale rád se něco dozvím.

že dřevěná okna dýchají.

ale to je nesmysl, kterému spousta lidí věří...

Přesně - dřevěná okna nedýchají, ale proti plastovým jsou daleko stabilnější, protože plast má obrovskou tepelnou dilataci a tak se vlivem rozdílu teplot kroutí a pod.

To xman - špaletové, neboli kastlové okno je specifické tím, že má dva rámy, tudíž dvoje křídla a mezi nimi je špaleta - neboli kastl- pěkně to vidíte třeba tady i v řezu

drevenaokna.eu/...

Na jižní straně mám plasťáky mnoho let, i recyklát je v plastu, trojskla, ale vůbec se nehýbou, nekroutí. A to my kdysi vyhrožovali, že pod trojsklem se to zkroutí...

Z praxe - ono je to spíš naopak, to trojsklo je v podstatě dost tuhá škatule, která ten ,,gumový´´ rám trochu podrží. Rúzní výrobci s tím různě bojují - často vsazením různých ocelových profilů dovnitř plastového profilu, různými celoobvodovými kováními křídel s přepínáním léto /zima *smich* což je právě berlička, které má kompenzovat ohyb delších profilů, čím delší, tím se pochopitelně, projeví právě rozdílná dilatace vnější a vnitřní strany. Ono to není o tom, že se to okno zboří, destruuje, nebo neco takhle dramatického. Jde ,,jen´´ o to, že těmi okny pak fučí. Stačí dlouhá vodováha přiložená k profilu a vidíte hned co je za problém.

promone, respektuji Vaše zkušenosti, neměřím po deseti letech okna vodováhou, ale jen testuji, zdali (ne)táhne okny. Jen u jednoho velkého okna jsem měl problém se seřízením, ale jinak vše bez problémů.

sandra*

Měnili jsme v kamenném domě cca 180 let starém špaletová okna za plastová a zlepšilo se teplo a tepelná pohoda uvnitř a snížila se vzdušná vlhkost a klesly náklady na topení. Původně jsme uvažovali o renovaci špaletových oken, ale více než desetinásobná cena oproti plastovým nás přesvědčila, že vzhled není všechno. A ty plastové taky nevypadají špatně a hlavně netáhne, nekroutí se to, uvnitř je teplo, méně vlhko, platíme míň za topení a stálo to zlomek co by stály špaletové.

Renovace špaleťáků, tedy opravdu kvalitní renovace, nikoliv jen rychlé přebroušení odloupnuté barvy a nový nátěr, je v podstatě stejně drahá jako výroba nových špaleťáků. Špaleťáky jsou podstatně dražší nežli dřevěná eurookna a dřevěná okna jsou o kus dražší než plastový.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]