Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jedině nejdražší varianta - nechat udělat u schopného truhláře na míru dřevěné repliky. Zdravím!
Neznám v této republice učňák, který by měl profilové sady na kastláky, nebo vůbec okna. Nehledě k tomu, že level současných učňů je ve zdrcujícím procentu žáků naprosto tristní.
Ono se to nezdá, ale výroba dřevených oken je velmi, ale velmi náročná na technologie, ať už obráběcí, nebo povrchovky.
No, současní učnové, to je úplná katastrofa. Když už se nějaký objeví, tak má obě ruce levý a poslední objev měl naprosto nulové znalosti matematiky. Ve druháku neumí spočítat třeba objem kvádru. Procenta? Věc zcela neznámá.
Tak staří dědci, třeba starej Lambert měl v dílně jen takovou zajímavou cirkulárku, kamennej plát a kotoučem vedle plátu. Motor u zdi a plochej řemen přes půl dílny. Pak tedy milion hoblíků. Různejch profilovejch. A dělal jak okna tak dveře. Osobně si to už neumím nějak představit. To musela být strašná práce.
O tom mi povidejte Jenyku! Zrovna nedávno jsem instaloval dýhovací lis a zaškoloval obsluhu. Člověk by řekl - může existovat jednodušší stroj na obsluhu, než lis? Ale ouha - ono je potřeba dodržet měrný tlak - např při dýhování okolo 20-30N/cm2. A jsme u problému - jak spočítat čtverečné centimetry u tak záludného tvaru, jako je obdélník (zaškolovaný byl asi 5 let po vyučení)? Nemá cenu líčit celý proces školení, po půlhodině jsem to vzdal, udělal jsem borcovi tabulku v excellu vedle na počítači, co mají na docházku, aby tam nacvakal délku kusu, šířku kusu a počet kusů.
Co to je předražený dřevěný okno?
Ale jak píší ostatní, dávat do staré chalupy plast je úplně proti přírodě. Že to bude v dekoru dřeva situaci vůbec nezachrání, neb konstrukce plastových oken a klasických špaleťáků je něco úplně jiného. Asi jako Blériot inženýra Kašpara a moderní Airbus či Boeing.
Pravda, špaleťák je truhlářský majstrštyk a zdaleka je nedělá každý truhlář. Ale kdo je dělá, tak už něco umí.
Jenyk, asi dva dny z5 jsem zahlídl článek - cenová nabídka na snad osm oken, dvěstěčtyřicet litrů. Prý si kutil radši koupil stroje a udělal si to sám, za polovic. Bez záruky, na novinkách, to už mi přišlo předražené...
Před dvaceti lety jsme to řešili taky. Chráněná krajinná oblast. Nám dřevěná vyrobil učňák po třech stovkách za kus. Bez skla a nátěru, ale perfektní. Jenže kde dnes najít učňák, že ..
Hele na starou chalupu bych volil spíš zase dřevěný okna. Jednak kvůli vzhledu a celkově kvůli tomu že dřevěná okna dýchají. Máme starší domek a i na ten jsme u vekry raději poptali eurookna, abychom to těma plastovejma úplně nezazdili a jsme spoko.
No nevídím rozdíl mezi plastovým a euroknem. Ač materiál eurookna dřevo, zasadí se do chalupy pomocí PUR pěny a nedýchá nic. Ale euro okno určitě lepší než plast, ale špaletová jsou nejvhodnější. Jak se říká, když máš na opici, musíš mít na banán.
Přesně, opice a banán, to už jsem slyšel.
Jinak co jsou ty špaletová okna, já jsem úplný laik, ale rád se něco dozvím.
Přesně - dřevěná okna nedýchají, ale proti plastovým jsou daleko stabilnější, protože plast má obrovskou tepelnou dilataci a tak se vlivem rozdílu teplot kroutí a pod.
To xman - špaletové, neboli kastlové okno je specifické tím, že má dva rámy, tudíž dvoje křídla a mezi nimi je špaleta - neboli kastl- pěkně to vidíte třeba tady i v řezu
Na jižní straně mám plasťáky mnoho let, i recyklát je v plastu, trojskla, ale vůbec se nehýbou, nekroutí. A to my kdysi vyhrožovali, že pod trojsklem se to zkroutí...
Z praxe - ono je to spíš naopak, to trojsklo je v podstatě dost tuhá škatule, která ten ,,gumový´´ rám trochu podrží. Rúzní výrobci s tím různě bojují - často vsazením různých ocelových profilů dovnitř plastového profilu, různými celoobvodovými kováními křídel s přepínáním léto /zima což je právě berlička, které má kompenzovat ohyb delších profilů, čím delší, tím se pochopitelně, projeví právě rozdílná dilatace vnější a vnitřní strany. Ono to není o tom, že se to okno zboří, destruuje, nebo neco takhle dramatického. Jde ,,jen´´ o to, že těmi okny pak fučí. Stačí dlouhá vodováha přiložená k profilu a vidíte hned co je za problém.
promone, respektuji Vaše zkušenosti, neměřím po deseti letech okna vodováhou, ale jen testuji, zdali (ne)táhne okny. Jen u jednoho velkého okna jsem měl problém se seřízením, ale jinak vše bez problémů.
Měnili jsme v kamenném domě cca 180 let starém špaletová okna za plastová a zlepšilo se teplo a tepelná pohoda uvnitř a snížila se vzdušná vlhkost a klesly náklady na topení. Původně jsme uvažovali o renovaci špaletových oken, ale více než desetinásobná cena oproti plastovým nás přesvědčila, že vzhled není všechno. A ty plastové taky nevypadají špatně a hlavně netáhne, nekroutí se to, uvnitř je teplo, méně vlhko, platíme míň za topení a stálo to zlomek co by stály špaletové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.