Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych zrušit SIPO s pevnými poplatky za rozhlas a TV, a platit přímým inkasem dotyčným institucím. S ostatními položkami není žádný problém. Prosím o radu, jak si dál počínat? Děkuji, M. Kopecká
Nejdřív musíte u všech plateb zrušit inkaso. Když budete mít následující doklad SIPO bez plateb, pošlete datovou schránkou poště žádost o zrušení SIPO. To pošta obratem potvrdí. Pak zrušíte inkaso SIPO v bance.
Hlada, já jsem otevřel stránky ČT a Rozhlasu, podle jejich popisu převedl platbu přes trvalý příkaz a na poštu nešel. Od té doby mi nepřišlo z pošty vůbec nic.
Vše mi trvalo asi 8-10 minut, i se studováním všech možností.
Fakt jsem na poštu nešel..Ani v bance jsem nerušil SIPO, páč nemá kdo co stáhnout...Teď koukám, že tam mám i SIPO babičky, když jsem za ní platil.
Asi to smažu...
Hezký den, ať nám svítí sluníčko.
milancukrar: Pokud jsi zrušil všechny platby placené přes SIPO ještě v době kdy pošta neměla zavedený poplatek 5 Kč za SIPO zasílané e-mailem a placené inkasem z účtu v bance tak je logické, že na tom platebním dokladu nebylo co uvádět a tak nebyl ani důnod ti ho zasílat. Nyní kdy pošta někdy koncem minulého roku zavedla ten poplatek 5 Kč tak už je důvod aby to zasílala s tím poplatkem až do doby než to člověk u pošty zruší.
juraja: Pošta ty poplatky za SIPO asi účtuje za předešlý minulý měsic a tak se není čemu divit, že i kfyž na SIPO není žádná platba tak tam zůstává alespoň platba toho poplatlu poště za SIPO až do doby než si to někdo nechá zrušit.
Pro upřesnění jsem dal do odkazu Obchodní podmínky SIPO stažené ze stránek České pošty. Zrušení je popsáno v odst. 10. Obecně není potřeba na poštu chodit, protože se smlouva zruší i po opakovaném nezaplacení. Obchodní podmínky ale vznikly před zavedením poplatku a není z nich proto zřejmé, zda si pošta může účtovat poplatek za tyto nezaplacené nebo prázdné doklady. Pro vyloučení pochybnosti proto doporučuju podat datovou schránkou výpověď.
![]() |
Obchodní podmínky SIPO.pdf | 460.28 kB |
Nevím, ale podle toho co má ČT uvedené na svých stránkách ( poplatky.ceskatelevize.cz/...) to vypadá, že přímým inkasem to asi neumožňují hradit. Předpokládám, že ČRo to bude mít asi podobně.
Jaké jsou možnosti platby TV poplatku?
Televizní poplatek můžete hradit trvalým příkazem ze své banky, platební kartou a metodami s ní spojenými (Apple Pay a Google Pay), expresním bankovním převodem nebo formou SIPO.
V případě trvalého příkazu je ale třeba si to hlídat tak aby se v případě zněny výše platby ten trvalý příkaz nezapomnělo včas změnit. Nejlepší řešení je proto asi zůstat u SIPO.
...Nejlepší řešení je proto asi zůstat u SIPO.***a platit malý poplatek...
Nejlepší je, dát si trvalý příkaz a o nic se nestarat.
Ale kdo chce podporovat Českou poštu, ať platí, jak chce.
@milancukrar Máte jistotu, že když zrušíte všechny platby na SIPO, tak pošta zruší i poplatky za SIPO? Já po zkušenosti s rušením SIPO po zemřelé matce mám jiné informace, ale třeba se od té doby něco změnilo (5 let).
Z celé této diskuze mám pocit, že mnoho lidí nechápe rozdíly mezi platbou SIPO, inkasem a trvalým příkazem.
Pane Petře,
Jistota je kulomet..
Ale od té doby, co jsem převedl pšechny platby ze Sipa, tak mi nechodí již žádný výpis , tuďíž není ani poplatek za Sipo, nechodí mi nic. právě jsem to zkontroloval, a poslední přišel 6.9. se třemi položkami. Dříve jsem jich tam měl více jak 15, když to bylo výhodnější...
Jestli to je tak, jak píšete, tak zaplať pánbůh. Já když jsem rušil SIPO po máti, tak jsem na poště zrušil koncesionářské poplatky a úřednice mě vyloženě upozornila, že až zruším elektřinu a plyn, tak dostanu SIPO bez plateb a s tím mám přijít zrušit SIPO, aby tam nenabíhaly poplatky.
Připomíná mi to podobnou situaci, když jsem na sebe převáděl telefon. Šel jsem na Telecom, tam jsem nahlásil původní SIPO a nové SIPO a řekli mi, že tím je to vyřízené. Po několika letech mi přestal fungovat telefon, volal jsem na poruchy, tam mi oznámili, že mě odpojili, protože mám dluh a argument, že platím SIPO je vůbec nezajímal. Když jsem vyhrabal 4 roky staré výpisy SIPO, zjistil jsem, že na starém SIPO zrušili platbu hned, ale na novém ji zavedli až později. Zjistil to Telecom až při nějaké zpětné kontrole a místo toho, aby mě upozornil, tak mě rovnou odpojili. Naštěstí po mě nechtěli žádné poplatky z prodlení.
milancukrar: "Nejlepší je, dát si trvalý příkaz a o nic se nestarat." O nic se nestarat a když se někdy změní výše poplatku tak se pak divit, že kvůli tomu nic se nestarání nastal nějaký problém a dluh vůči někomu komu se za něco platí, což v případě SIPO nehrozí.
"Ale kdo chce podporovat Českou poštu, ať platí, jak chce." S takovým uvažováním nad tím by jsi nemohl používat asi téměř nic aby jsi tím něco nebo někoho nepodporoval. Nemohl by jsi např. nic nakupovat aby jsi DPH nepodporoval stát, nemohl by jsi mít auto aby jsi povinným ručením nepodporoval pojišťovnu atp. atd.. Mne se ten poplatek 5 Kč který pošta u SIPO zavedla také nelíbí a také bych ho raději neplatil ale 5 Kč měsíčně neni až tak hodně aby mne to zruinovalo. Bohužel neexistuje nic jiného čím by SIPO šlo plnohodnotně nahradit a tak nehrozí aby poště lidi ze SIPO někde ve větší míře utíkali, protože nemají kam.
Jasně o nic se nemusím starat
Obchodní podmínky SIPO:
7. Další práva a povinnosti související se službou SIPO
7.1. ČP neodpovídá za oprávněnost a výši plateb předepisovaných do SIPO jednotlivými Organizacemi.
Jejich změnu, zrušení či založení nových plateb musí Klient vždy řešit s Organizací, která danou platbu
předepisuje. ČP takové požadavky neprovádí ani nezprostředkovává.
355, nestarat se o placení, neznamená, že již nikdy nezměníte údaje v trvalém příkazu. Stejně jako u záloh na plynu, tak i jinde změním platby, jak je třeba. Takže se mi stalo jen jedenkrát, za svůj život, že jsem jednou zapomněl při změně účtu převést jednu platbu. Všechny jsem udělal, jen jednu ne.
což v případě SIPO nehrozí***ale i tam hrozí nezaplacení,...
Bohužel neexistuje nic jiného čím by SIPO šlo plnohodnotně nahradit...
S tím nemůžu souhlasit, páč lze všem firmám, komu zasíláte peníze rovněž povolit inkaso a nestane se, to co píšete na úvod.
V minulých dobách kdy bylo SIPO vše zdarma, jsem měl více jak 15 řádků..
Vše jsem zrušil, vše nahradil jiným, plnohodnotným pokynem.
Ale je na každém, jak si zařídí svoje platby..
Přeji krásný den.
milancukrar: Údaje v trvalém příkazu je třeba občas změnit pokud se něco na dané platbě změni a je třeba na to pamatovat aby se na to nezapomnělo.. V případě platby přes SIPO se o nic takového není třeba starat, protože příjemce plateb přes SIPO si to nastavují sámi a v tom je ta výhoda SIPO. Pokud je platba SIPO nastavená na inkasování z účtu v bance tak nezaplacení toho SIPO příliš nehrozí, protože se to zaplatí automaticky samo. Jedině, že by někdo měl málo peněz na účtu nebo nastavený malý limit, ale to platí i v případě trvalého příkazu nebo inkasa. Povolit inkaso z účtu sice jde mnohým firmám, ale bohužel ne všechny firmy tento způsob plateb umožňují, např. ČT a ČRo. Trvalé příkazy a inkaso z účtu ale nenahrazují SIPO kde několik plateb je možné zaplatit najednou pouze tu jednou platbou SIPO což je mnohem přehlednější a není třeba tak každou jednotlivou platbu zvlášť kontrolovat jestli v pořádku odešla z účtu v bance. Proč ale dělat něco jednoduše když to jde dělat i složitějí, že.
juraja: Ano ČP za to neodpovídá, protože to nemůže nikak ovlivnit co kdo a v jaké výši zadá do SIPO.. Plátce SIPO je zodpovědný za to komu dá svolení inkasovat platby přes jeho SIPO a pokud si někdo vyinkasuje přes SIPO něco neoprávněně tak to je třeba řešit s ním. Navíc platbu která se někomu nelíbí nebo nesouhlasí s ní je možné si nechat ze SIPO na poště vyřadit.
Nezlobte se na mne ale vy musíte dělat na poště,že?
Dnes každý bojuje, ať nemusí platit žádné poplatky (banka,pošta, atd..adt...¨
Tak proč bych měl něco poště platit, když to jde zdarma.
A nebojte každá fi. elektrárna,plyn,ČT,radio, atd...se okamžitě ozve když jeden měsíc něco nezaplatíte nebo opomenete.
juraja: Nezlobím se na tebe a věř mi nebo ne, ale na poště opravdu nepracuji a ani nikdy jsem tam nepracoval. Poplatky ať je to kdekoliv nebo za cokoliv se mi nelíbí a nerad je platim, ale bohužel jsou věci které jsou zpoplatněné a když je chce někdo používat tak i jdyž netrad se s tím musí člověk smířit. V případě SIPO ten poplatek 5 Kč ale není nic kvůli čemu by někdo zubožel. Není pravda, že každá firma se okamžitě ozve když něco není jeden měsíc zaplacené. Mám zkušenost z ČEZ, že když jsem někdy loni zapomněl zaplatit zálohy tak se mi hned kvůli tomu neozvali. Zaplatil jsem to až později další měsíc když jsem si na to vzpomněl a naštěstí z toho nic nedělali a platbu přijali normálně jako zaplacenou i když byla nějakou dobu po splatnosti.
Jo dobrý
Není náhodou poplatek od letošního roku (papírové, složenka do schránky) 18Kč?
Těch 5Kč je za elektronické (email) vyučtování? "(email a zpoplatněn no potěš koště) za co?
355
Údaje v trvalém příkazu je třeba občas změnit pokud se něco na dané platbě změni***Ale to je jen drobnost..
Asi jste nevšiml, že i u těchto nestejných platbách, můžete dát souhlas s inkasem a nemusíte vůbec nic měnit, páč jako u SIPA tak i zde si příjemce stáhne takovou částku, jakou potřebuje.
Sipo a inkaso je skoro stejné, co se týče pohybu plateb.
Ale ještě jednou, já Vás nepřesvědčuji, odejít ze SIPA, ale jen sdělujik, že Sipo lze pohodně nahradit jiným způsobem.
když je chce někdo používat tak i jdyž netrad se s tím musí člověk smířit***nebo zvolit jinou podobnou službu..
juraja: Od 1.1.2023 asi byly přidané nebo zvýšené některé poplatky ohledně SIPO. Mne ale zajímá především poplatek za zasílání platebního dokladu SIPO e-mailem a inkasování z účtu v bance a ten po loňslém spoplatnšní 5 Kč prozatím zůstává bez změny. Za co ten poplatek je to nevím a pokud to chceš vědět tak se na to budeš muset zeptat ČP.
milancukrar: Je to drobnost na kterou se může zapomenout. V případě SIPO se na takovou drobnost nemusí myslet a zabývat se tím. Souhlas s inkasem je sice možné dát, ale ty nebereš v úvahu, že ne každá firma souhlas k inkasu podporuje jako např. zde diskutované ČT a ČRo. SIPO jiným způsobem nahradit určitě nejde, protože nic jiného stejného nebo podobného jako je SIPO nikdo jiný než ČP bohužel nenabízí. Inkaso z účtu nebo trvalý příkaz rozhodně není totéž co SIPO.
juraja: Nejde pouze o poplatky za Tv nebo rádio. Lidí mívají na SIPO i jiné platby. Tím, že se některé poplatky mění pouze za několik let je mnohem větší pravděpodobnost, že se na to zapomene. Věřit, že se na to určitě nezapomene je blbost. Jinak proč něco měnit když v případě SIPO se to může změnit samo.
stir: U SIPO limity měnit není třeba pokud se je nastaví dostatečně vysoké a pokud výjimečně ano tak je to pouze limit u toho SIPO a ne u několik inkas. S tou sestrou je to ne příliš dobrý příklad když si to zavinila sama. Platební doklad SIPO pošta zasílá dříve před tím než se SIPO inkasuje z účtu v bance a tak pokud je platba toho SIPO větší než je v bance nastavený limit tak je dost času na to aby se mohlo ten limit nastavit větší. Když na to někdo kašle tak se pak nemůže divit, že mu kvůli tomu nastanou nějaké problémy které pak musí řešit. Poště ohledně SIPO nic netrvá dva tři měsíce, protože na SIPO zadáva platby které jim příjemci těch plateb nahlásí a pokud je s tím nějaký problém tak je to problém na jejích straně a ne u SIPO. Pokud se někomu na SIPO nějaká platba nelíbí tak si ji na poště může z toho SIPO nechat vyjmout ještě předtím než se to SIPO zaplati. Jsem rád, že existuje SIPO a nemusím se tak starat o několik samostatných inkas a trvalých příkazů.
@355 ale necháte to na rozhodnutí samotných lidí, že?
Když chce někdo platit přímo z účtu, měnit částku třikrát do měsíce, nebo to nosit každý měsíc na poštu v hotovosti, tak je to jen jen jeho problém.A když zapomene tak taky, příště si dá na to pozor.
juraja: Mne je úplně fuk jak si kdo co platí, protože je to každého věc. Nelíbí se mi ale, že někteří se tu snaží kritizovat SIPO s velkou dávkou nenávisti k tomu SIPO a při tom nemají dost věcných a dostatečně přesvědčivých argumentaci na to a předkládají tu pouze samé nesmyslné a naivní argumenty které se dají snadno vyvrátit. Já si SIPO na rozdíl od některých odpůrců SIPO dokážu dostatečně obhájit.
355,
s velkou dávkou nenávisti k tomu SIPO
Kdo to je?
Páč já to nejsem, jen sděluji že tato služba je překonaná, všechny Vaše argumenty jsem vyvrátil a jsem přesvědčen, že když jsem měl desítky let více jak 15 položka na SIPU a odešel jsem, tak mám opravdu dobré znalosti o SIPU.
Ale jak jsem vám jiř sdělil, klidně si nechte SIPO, klidně plaťte poplatky, jak je libo. Je to vaše rozhodnutí a nikdo Vám za to nespílá...
milancukrar: Je vidět, že ty se tu na poradně snažíš prezentovat jako někdo kdo všechno ví, zná a má vždy pravdu, protože jinak to podle tebe ani nemůže být. Kdo si s tebou dovolí nesouhlasit tak následuje tvůj útok na něho plný ironie a různých naivních výmyslů. Přesvědčen můžeš být čimkoliv, ale to ještě neznamená, že určitě máš vždy pravdu když argumenty jiných které tobě nejsou po chuti odmítáš aniž by jsi je byl schopen vyvrátit nebo se nad nimi alespoň zamyslet. Přesvědčen můžeš být čímkoliv ale to ještě neznamená, že určitě máš pravdu a nikdo jiný ji nemůže mít.
stir: Mluví se, že pokud chce někdo psa bít tak si na to vždy hůl najde. Vymýšlíš si záměrně různé historky pouze proto aby jsi tak mohl tebou nenáviděné SIPO co nejvíce kritizovat. Stát se může cokoliv, ale většinou se to dá nějak řešit a pokud se k něčemu někdo chová odpovědně a stará se o to tak nějaké problémy se tím dá minimalizovat. Já používám SIPO už hodně let a za celou dobu jsem ohledně toho nemusel řešít žádén problém.
stire, Brute i ty?
aby jsi tak mohl tebou nenáviděné SIPOco nejvíce kritizovat.
Juraja, máte pravdu...
Doporučuji toto vlákno uzamknout, otázka byla zodpovězena a ta omáčka kolem nesouvisí z dotazem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.