Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme dům z roku 1928, který je zateplený 10cm polystyren, ale nebyl dořešen sokl, který je obnažen nad zeminou cca. 60cm. Dále pak je pod 30 cm zeminy k dohledání vložený starý asfaltový pás. Dům je suchá a nevlhne.
Mohli by jste mi prosím poradit, jak rozumně zateplit sokl? Zda je potřeba se napojit na starý asfaltový pás?
Kde je úroveň vnitřní podlahy a jak je podlaha tepelně izolována?
Je hydroizolace lepenka, opravdu funkční?
Výška od terénu, k novém zateplení je zhruba kolik centimetrů?
Nejlépe je vidět prostor, který je třeba zateplit, včetn rovinosti podkladu.
Dům je posklepený a podlaha začíná někde na úrovni, kde končí dnešní fasádní izolace.
Nad lepenkou jsou kameny suché, takže bych čekal, že ano. Pouze to co trčí ven se drolí.
Od terénu k novému zateplení je to cca 60cm. Původní majitel natáhnul hrubě omítku na sokl. Mám vyfotit z boku detail?
Podlaha v domě není tepelně izolovaná. Půl domu je podksklepeno a druhá půlka nikoliv. Ze sklepe k místnosti je beton, škvára, prkna, OSB desky. Nepodsklepená část má na podlaze 20mm modřín, což pokud se zatopí krbem, tak dobře vodí teplo.
Není nad to, kdy si to člověk ošahá...
Vždy je více možností.
Dle rovinnosti soklu bych ho dorovnal svislými pruhy XPS o síle 1-3cm lepeno lepidlem, přibližně s roztečí 60cm. Pak dát 5-8cm XPS, vodorovně na podlepenou rovinu. Vždy aby bylo napojení desek v místě podlepení.
Pokud je nerovnost do 1cm, tak bez vyrovnání podkladu, rovnou XPS 7-8cm.
Pak je vhodné i zateplit strop ve sklepě..
Co dále není jasné?
Děkuji, takto mi je to jasné.
Mám řešit nějak napojení na starou lepenku?
XPS až k lepence? Tedy výška cca 90cm?
Obecně se říká, že izolace soklu má být minimálně -60cm pod úrovni vnitřní podlahy...
Vy máte nezateplen sklep, který časem doděláte.
Je vhodné, aby hrana XPS byla na lepence, popřípadě, aby vlhkost nemohla nad lepenku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.