Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka

Od: danda® odpovědí: 23 změna:
Zdravím,
Potřebuji radu čím by to mohlo být. V zásuvce mám zapojený bojler, asi 2300w. Zásuvka je zvlášť, je napojená na spínání HDO. Včera nám bojler nesepnul. Večer jsem se na to byl podívat a zásuvka a přívodní kabel byl úplně horký, moc se to nedalo ani držet. Dneska jsem to rozdělal a byla lehce roztavená. Dům je 2 roky starý, takže elektroinstalace nová. Bojler je vytahoval maximálně 5. Zásuvku jsem vyměnil za novou, ale nerad bych jednou došel do vyhořelého baráku. Jinak dráty byly ve svorkách dobře uchycené. Díky

Zásuvka

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

5x
Nemám rád tanga s tou bezšroubovou verzí. Raději v případě vyšších odběrů dám zásuvku se šroubem a utáhnou pořádně...
Pokud po výměně zásuvky funguje bez potíží, problém byl právě tu.
jm
Jj, přidám ještě ke kolegům, že mám zkušenost s propalenym topným tělesem kdy zásuvka téměř zahořela a jistič i fíčko byly v klidu.
Pokud má bojler víc než 3 roky provozu, zaslouží si kompletní servis.
honzinek

Ono to (asi) není na vyhoření, ale je to pitomé a klidu to nepřidá. Problém je v tom, že ony ty zásuvky jsou sice psané, že dají 16A, ale fyzikálně je nesmysl, aby to dalo takový proud trvale. Problémem jsou hlavně přechodové odpory, takže šroubky jsou rozhodně lepší. Ale stále je tam přechodový odpor ve spojení zásuvka vidlice. Totéž platí pro 10A (zmíněných 2,3kW), sice se to bude hřát méně, ale bude. Neznáme provoz - velikost bojleru a odběr vody, ale ta spirála může jít klidně hodiny v kuse. A to se pak vyhřeje solidně. My máme 3kW těleso. Měl jsem stejný problém. Spolehlivě to vyřeší jen výměna za "průmyslovou zásuvku". Ale já měnil i kabel, protože ten kablík, co tam máte, tak o něm platí to samé, co o té zásuvce.

Ale souhlasím s jinými, že pokud to bylo horké, tak je tam spíš závada a výše psané bych udělal, případně, až po kontrole tělesa.

vernon
10A musí umět vydržet každá...

hodnocení

2x
Osobně bych tam dal sporakovou vyvodku a zapojil to pevným přívodem. Ale výměna zásuvky to vyřeší.

Bojler se pevným přívodem nepřipojuje. I ta zásuvka je hloupost (tak ještě u malého průtokáče). Použít je potřeba sporákovou kombinaci. Třeba něco takového, ale jsou na trhu i jiné.

vernon
Ale připojuje. Dokonce Dražice to tak mají i v návodu...

ja1
hodnocení

2x

U nás v práci máme všechny bojlery (80-100 litrů, 2000W) trvale připojeny přes zásuvky, a to od roku cca 2012, bojlery jsme občas kvůli poruše vyměnili - ale šňůry jsem vždy použil ty původní co tam byly a nikdy s tím nebyl sebemenší problém.

Přívodní šňůry k nim máme 3x1,5 mm2, ať už Flexo nebo v metráži a s namontovanou vidlicí tj. i na 10A ( 2300W ) postačující.

Může být problém i ve znečištění kontaktních ploch zásuvky a vidlice, občas je dobré "ušátkem " namočeným v lihu prošťouchnout díry v zásuvce a očistit i kolíky.. To byste se divili jak je to někdy špinavé. A ta špína způsobuje přechodový odpor.

hodnocení

1x

Problém je, který zdejší elektrikáři stále popírají, že jedna věc je vypočítaná hodnota a druhá věc je praxe.

Sice 10A stačí, ale pak to takto dopadá, protože dráty jsou na limitu včetně propojů.

Mnohem lepší je to předimenzovat a dát sporákovou kombinaci. Kontakty snesou podstatně více ampér a díky tomu jsou větší a bytelnější.

Ve výsledku se celé spojení méně hřeje nebo vůbec nehřeje a vydrží to leta.

Takže bojler v zásuvce je fakt pakárna a tady máte ukázkový příklad, proč.

Že, @danicek, @peter,...;)

ja1

gumídek: Ale no tak;), dneska jsem se schválně díval v kotelně na jeden z bojlerů, typ OKC 80, je z Dražic, 80 litrů, tento má dokonce 2200W. Sám jsem ho loni v létě připojoval šňůrou 3x1,5 mm2 a montovanou vidlicí protože všechny bojlery v podniku mají přívod z rozvaděče vyvedený do zásuvky, konkrétně tato je ABB Tango, a není s tím sebemenší problém.*palec* Takto to v podniku chodí asi 12 let...

Ty šňůry k bojlerům jsou navíc takzvaně "putovní", to znamená že když bojler odejde do věčných šrotišť šňůra se použije k novému.

Montované ABB vidlice jsou kvalitnější než ty lisované s kabelem dohromady. Ale stejně... problém je hlavně v koupelnách, kde je silné vlhko po koupání. Stejně pak dopadají i pračkové zásuvky po 20ti letech.

Když jsem dělal u elektrikářů, tak jsem za ten půlrok jako kluk měnil ve 4 domácnostech.

Sranda byla, že lidi si udělají rekonstrukci, nové obklady a nechají v omítce hliníkové dráty a staré zásuvky a vypínače :-D

hodnocení

0x

V jakém stavu je vidlice a kabel do bojleru? Jaký je kabel? Fotka vidlice by nebyla?

doplněno 15.01.23 10:57:

No jo, tak vidlice přežila. Je tam přes dvě kila, takže bych navrhl pevné připojení, ale je smutný fakt, že mám doma dva bojlery přes vidlici. Jenže jsem to dělal sám, vidlice na 16A, vodiče 2,5mm2. Tipl bych, že tam máte 3x1,5 a na vidlici 10A?

hodnocení

Na kolíku byl trochu hnědý flek, jinak ok.
Zásuvka #2
ja1

Co je napsáno nebo vylisováno na kabelu? Bývá tam označení - výrobce, kód kabelu a průřez...

hodnocení

Ningbo 3G1,5mm2, vidlice je na 16A. Vyměnil jsem zásuvku za šroubovací a zatím v pohodě.

ja1

NINGBO -- no vida - a už se k tomu blížíme! *ee**blee* 3X1,5, to je v čínštině skutečných tak 1,2, a kdoví jestli...

O úrovni kvality zalisování lanka do kolíku vidlice si taky nedělám žádnou iluzi... Toto je dobré tak k počítači nebo tiskárně.

U nás jsem montoval šňůru v metráži, 3G1,5 výrobce nkt nebo Kablo. A vidlici 5536

Zásuvka #3

ja1... někdy se píše, že to není až je naprosto nevhodné používat u UPS zdrojů pro počítače, kde jsou třeba 4 zařízení krmena toto pofidérní zalisovanou činskou koncovkou.

APC používá svoje lepší koncovky s dodržením kvality.

hodnocení

0x

Pokud byl kabel horký dál, než 5 cm od zásuvky, pak máte problém v bojleru.

hodnocení

Ne to bylo v pohodě, horká byla jen ta vidlice a kousek kabelu, ale to bych řekl, že to bylo od té zásuvky.
Přechodový odpor mezi kolíkem a pružnými kontakty. Kontakty slabě tlačí na kolíky. Malá styčná plocha. Větší proud.
Vyměnil bych zásuvku.

hodnocení

0x

Prechodovy odpor, teraz by som uz neveril ani ten vyhriatej koncovke na flexosnure. Cele by som to nahradil pevnym spojenim v krabici cez packove Wago, ktore spoji lankovy vodic z bojlera a pevny CYKY zo steny. Vyhodou je aj lahka demontaz pri manipulacii s bojlerom.

kenav

Zasuvka na 2400ŵ?Jedině pevný spoj,ještě jsem neviděl zásuvku která by se nehrála při trvale zátěži i když je deklarované na 16A!

S tím souhlasím, řešil jsem s revizakem a odpověď byla, pokud je v rozumném dosahu rozvaděč, kde lze vypnout, vypinac nutne být nemusí, ale vhodný je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]