Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystám se přivést vodu ze study do domu, jelikož je studna kopaná hluboká cca 12m tak jen vodárna nestačí , proto mám vymyšlené dvě varianty. Za 1. dát do studny jen malé vybrační čerpadlo (Malyš) a vodu čerpat do sklepní nádrže a pak pomocí domácí vodáry z nádrže do domu, nebo 2. možnost dát do studny hlubinné vřetenové vykonějsí čerpadlo, ve sklepě pripojit tlakovou nádobu a rovnou do domu. Prosím o názor jak to zapojit
Záleží na výdatnosti a výške hladiny. Ak je dostatočná, tak lepšiu tlakovú ponorku s expanzkou a nekomplikovať si to. Ak je zdroj nevýdatný, tak Vám neostáva nič iné ako zriadiť si vodojem. Najlepšie zakopať vonku. Ak by ste strčili napr. 1000 L IBC kontajner do pivnice, aj to je možné, ale musíte riešiť kvalitu vody - môže steplať a zatuchnúť a ak nebude dokonale zatienený, môžu tam rásť riasy. Taktiež musíte riešiť nejaký bezpečnostný prepad, aby Vám nevytopilo pivnicu, ak by zlyhala regulácia. V neposlednej rade, kontajner sa bude bez dobrej izolácie rosiť (plesnivieť z vonkajšej strany vrátane okolia) a čerpadlo v pivnici bude počuť až do spálne. Bude to, samozrejme, aj podstatne drahšie.
U kopané studny by s vydatností neměl být problém (sama studna má velkou akumulaci, která pro RD bohatě stačí). U vrtané studny menšího průměru by to problém být mohl.
Na tom sa snáď v prípade dostatočne vysokej hladiny zhodneme. Žiaľ párkrát som už robil hokra v situácii, kedy bola v lete na dne len hlbšia kaluž vody. Nátok bol našťastie relatívne "dobrý".
@martincakl U vrtané studny menšího průměru by to problém být mohl.
zkoušel jste si někdy spočítat akumulaci (objem) pro výšku sloupce a průměr pažení (110, 125, 140, 160mm)? Já ano.
akumulace v pažnicí (v té modré trubce) nebo i v obsypu je téměř nepodstatná, zato cena za provedení je výrazně vyšší. akumulace je v té zemině a né v vrtu! Tedy průměr vrtu nehraje skoro žádnou roli pro běžný RD, ale hloubka vrtu.
Ale ty vrty asi budou od sebe tak 50 m a tedy jine podminky ne? Prece ta trubka ma nejaky snadno spocitatelny objem. A ten objem je imho zcela nepodstatny ku kapacite pritoku.
Hlubinné čerpadlo + vše okolo - čerpadlo, bezpečnostní tlakový ventil, zpětná klapka, plastová trubka do sklepa, čerpadlová skupina (šroubení pro napojení expanzky, tlakoměru, tlakového spínače), vlastní expanzka. A nějaký ventil na případné nouzové vypouštění.
A elektricky? Jističochránič, tlakový spínač (optimálně dnes už elektronický se zabudovanou ochranou čerpadla - je dokonce levnější než ty mechanické), možná stykač, čerpadlo.
"tak jen vodárna nestačí"
Ale staci, rozhodny je rozdil vysky hladina-cerpadlo a ne jak je hluboka studna...
Martine, sice nevím, co chcete sdělit, ale já vím, že jsem prodloužil sací trubku a čerpadlo nestačilo dávat dost vody. Nevytáhlo ten sloupec. Ale jakmile jsem trubku zkrátil, tím, že jsem do studny dal čerpadlo, snížil jsem sací výšku, čerpadlo dávalo vody, jako nikdy předtím...
1) podstatna je saci vyska, pokud mezi cerpadlem a hladinou je vic jak 6 metru, tak urcite jit do ponorneho cerpadla, ale proc vretenove proboha? Odstredive s vykonem 4 m3/h a vytlakem 60 metru (ne soucasne s 3 letou zarukou mam za 3,5 tisice, z puvodni vodarny jde pouzit vzdusnik a tlakovy spinac... Takze za me druha moznost bude stat do 4000 Kc do 5 i se vzdusnikem a tlakovym spinacem.
Frekvencni menic by byl o 3000 drazsi.
2) proc precerpavani Malysem proboha! Voda se bude kazit nekde ve sklepe...
I když čerpadlo nevypne tlakový spínač, nestane se vůbec nic (mluvíme o běžné domácí vodárně).
Žádný extrémní tlak nehrozí a tepelníá ochrana čerpadlo vypne.
Je velice mnoho řešení, páč každý to má jinak.
Mám hlubokou studnu, sloupec vody při nasátí 9.5 metrů. Mnoh očerpadel to nezvládne, na výtoku je malý tlak. Použil jsem ponorné, které sepne dle spotřeby vody. Čerpadlo mi vydrželo 6,5 roků. Docela stálo i větší peníze, páč jsem si připlatil za "lepší"
Teď to mám předělané, normální obyčejnou vodárnu, ale umístil jsem jí do poloviny studny, aby nasávání bylo maximálně 5 metrů. Divil jsem se, jaký umí dát najednou tlak.
Určitě si vyberete z množsví rad, páč každý dává dobrou radu.
To není o nezvládne, to je fyzikální limit sebelepšího sacího čerpadla daný atmosférickým tlakem, nad tuto výšku už se trhá vodní sloupec a u čepadla vzniká vakuum, tedy přestává sát. .
Já mám při nízké hladině vody čerpadlo na limitu a nad tím umístěním čerpadla ve studni jsem několkrát uvažoval, ale jste první, od koho slyším, že to tak má. Odrazuje mě horší přístup k servisu čerpadla, mám dost těžké SVA32 s 2,2 kW motorem, tedy utahuji a občas i měním ucpávku, a taky fakt, že vlastně přesně nevím, jak nejvýš je schopna voda při deštích ve studni vystoupat. A ta vysoká vlhkost na životnosti asi nepřidá. Kdybych dával čerpadlo do studni, tak spíš koupím nějaké bezúdržbové menší, při té nižší sací hloubce na něj nebudou takové nároky.
Máte ho tam pevně na trubkách, nebo na hadicích a můžete ho tak celé vytáhnout bez demontáže? Mně by se víc líbily ty hadice.
Ve studni, jsem udělal (přesněji synek tam vlezl) rošt, na kterým je čerpadlo položeno, dolů asi 5 metrů trubky PPR32 s košem, nahoru opět PPR 32 a pak odbočky dle směru.
Takže případná demontáž je, povolit 2x šroubení a vyjmout ven.
Uvidíme, kolik roků to takto vydrží. Jen jsem pro jistotu dal k vrtuli na chlazení simerink, aby kolem hřídele nešlo případné vlhko k vynutí.
Nevím jaké víko máte, ale asi tím prolezete, stejně jako já, nebo jiný. Rvát vodárnu tam určitě není třeba, jen jsem jí spustil na prádelní šňůře.
Vy máte to nejlepší řešení, do sklepa dejte nádobu od 30 do 50 litrů, to stačí. Klidně od staré vodárny.
Já jsem zvolil jiné nejlepší řešení.
Jako tlakový spínač doporučuji něco jako aliexpress.com/.... Sám to dlouhodobě používám a výhodou je, že to funguje i jako ochrana čerpadla a bezproblémové nastavení spínacího i vypínacího tlaku.
Spínám tím stykač, protože příkon čerpadlo mám na horní hranici toho, co spínač uvnitř může sepnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.