Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž sádrokartonu do dřeva

Od: fis95 odpovědí: 22 změna:

Ahojte (Dobrý den), chceme v domě, kde je na skosené střeše palubkové obložení, toto obložení vytrhat a nahradit jej sádrokartonem. Pod palubkami je dřevěná konstrukce z latí 50x50 mm.

Byli u nás 2 montážníci a oba chtěli udělat kovovou kostru nad úrovní latí a na ni dávat sádrokarton. To by znamenalo zmenšení už tak malého prostoru o dalších 3-5 cm, posunutí radiátorů a předělání oken. Místo cca 120 000 Kč, se kterými jsme počítali, by to bylo zhruba 2x tolik.

Když jsem se obou ptal, proč to nemůže udělat přímo na dřevěnou kostru, tak mi řekli, že se to tak prostě nedělá, ale nedokázali argumentovat proč. Kdyby to dali na aktuální kostru, tak se oddělají 7mm palubky, dá se na ně sádroš a rozdíl bude cca 5 mm oproti palubkám - tedy žádná úprava radiátorů, žádná úprava oken.

Na začátku jsem si totiž říkal, že to zvládnu sám, ale když jsem se díval na návody, tak mě to celkem rychle přešlo. Jenže ve všech návodech, kromě českých, to dělají normálně do dřeva - klidně i tenčího, než tam máme my.

Proč se tedy všude dává sádrokarton klidně do dřeva, ale u nás ne? V čem je to rozdílné?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ale oni by to i věděli, že to lze montovat na dřevo.

Jistěže to lze, jen se musí třeba upravit rozteč latí. Jaká je teď rozteč? Máte foto?

Na začátku jsem si totiž říkal, že to zvládnu sám, ale když jsem se díval na návody, tak mě to celkem rychle přešlo.
co tam bylo tak hrozivé, že Vás to odradilo?

Musíte sehnat jiné řemeslníky, nebo to udělat sám.

fis95
hodnocení

Rozteč latí je 50 cm na šířku a 100 cm na výšku. Celkem mě vyděsilo to skládání desek na sebe. Někde to vypadá, že to je strašně lehké, ale pak jsou podrobné návody, jak to škrabkou seřezávají, podkládají, aby to bylo "napnuté" a až pak šroubují do latí. Nejhorší by pro mně bylo asi udělat tu přípravu - vyrovnat rošt.

Pokud je rozteč opravdu 50 cm, tak je to výborné. Páč tolik je třeba pro sádroš. Doufám, že rošt je rovný, pak již dneska desky a zítra brousit.

Držím palce, ať to dobře dopadne.

hodnocení

1x

Vidis to. Nekolikrat sem sadrokartony na drevenou konstrukci daval, a protoze nejsem v oboru studovanej, tak sem nevedel, ze by se to nemelo, a svete div se, vsechny steny, stropy a podhledy i po letech bez problemu a bez prasklin drzi.

Mozna ale, ze kdybych tehdy vedel, ze to tak nejde, ze uz by mi to dnes popraskalo*nevi*

olinl
hodnocení

0x

.."nedokázali argumentovat proč.." -tak takový fachmany bych doma nechtěl. Ať si to za domácí úkol do příště rozmyslí a dají ti vědět.. Otázka ale i je, kolik je tam celkem tepelné izolace(potřeba navýšení), jestli je tam parotěsná fólie(ideálně s hliníkovou a bublinkovou úpravou, dražší) a jak je to celé v rovině. Pozinkované CD profily se líp dávají do roviny-tj. dává se i líp poté sádrokarton, konstrukce je stabilnější, oproti tomu dřevo se může zkroutit a sádroš to "odskáče". Dej i případně foto

fis95
hodnocení

Izolace byla dělaná, když se loni dělala střecha. Jen parotěsná fólie se v jenom místě bude muset opravit, protože je tam protrhlá.

Rovinnost ještě zkontroluji, až se tam v únoru dostanu. To obložení ale bylo dokonalé rovné ikdyž je na dřevě starém cca 20 let.

olinl

Celý dům i střecha teplotami/počasím pracují a palubky ze dřeva jsou bytelnější/pevnější než sádroš, líp to celé drží pohromadě, je to celé jakoby líp "stažené". Ten sádroš je spíš určen na rastr ze "železa", není tak "bytelný" jako dřevo.

jendad

olinli .

Když jsem stavěl dřevostavbu z fošen , tak jsem šel na americké stránky a tam všechny domy měli rastr z latí . On ten sadrokarton totiž vznikl do těchto prkenáku . Je zajímavé , že mě nic nepraská , ale stále čtu , jak každému zde něco praská a musí to ruznými tmely opravovat . Viděl bych to na problémy s masivními trámy které se většinou všelijak kroutí a pracují . Ta dřevostavba z fošen ale je jen jakoby z latí a jsou ztlučené do panelu , takže se chová jako jeden celek .

Dále u nás se nehledí na korunu . Stavba je u nás uložením peněz , v americe užitková věc a tam každý ví kolik co stojí (dřevostavby jsou normalizované , v kolika lidech , za jak dlouho a jaké fošny , s kolika hřebíky atd) . A to už hodně přes sto let . Tudíž je tam přehled za kolik m2 si kdo co postaví. U nás se tedy používají speciální nové technologie (drahé) . U nás použijete skelnou pásku za 75kč , ale když použijete americkou papírovou , tak stojí 25kč . Tady se prostě požívá vše drahé , a řeknou vám že požívají výrobky s vysokou přidanou hodnotou (velká marže)

olinl
jenda máš pravdu, ty ceny jsou hodně nahoře..

smode2
hodnocení

0x

Kovová kostra je důležitá vždy. Střechy (podkroví) jsou v našich končinách prakticky všechno dřevostavby. A dřevo jak známo pracuje. A rozhodně ne málo. Jinak se dočkáte krásných děr a to samozřejmě i při použití vyztužovací pásky. Tedy kovová kostra má v rámci dřevostavby kromě nosné funkce funkci vyrovnávání pohybu podkladu (dřeva) díky své pružnosti a tím zamezení poškození (roztržení) sádrokartonových desek.

jendad

Jedna poznámka . Kov tepelně pracuje (stahuje se a roztahuje). Proto se používá do betonu , protože má stejnou tepelnou roztažnost jako beton . Dále je to výhodné pro technology . Je vymyšlena technologie práce a zabývalo se stím mnoho lidí , hodně výrobku s vysokou přidanou hodnotou . Naproti tomu latě jen stlučete podle potřeby a uříznete si jen co potřebujete . Tam není co vymýšlet a je to levné (nemáte takový obrat) . Kov naopak velmi dobře vede teplo .

fis95
hodnocení

Krovy střechy jsou ze železa. Popravdě nevím, proč to tak před 20 lety udělali, ale při výměně střechy tam zůstaly, že byly v dokonalém stavu. Vyměňovali jen dřevěné latě, na kterých drží samotné tašky. To ale asi nemá nic společného s konstrukcí ze dřeva, na které drží palubky.

Když tedy SDK pravděpodobně nezvládne ty pohyby dřeva, tak existuje nějaká jiná varianta, než tam dělat tu kovovou konstrukci?

Například zvolit úplně jiný materiál, se kterým by se dosáhlo stejného/podobného výsledku bez bourání topení a oken? OSB? Cetris? Fermacell? Ono ve výsledku i dražší materiál vyjde levněji než kvůli SDK předělávat tolik věcí.

hodnocení

0x
Mně kdysi taky řekli že to nejde a kdyby se to dělalo na dřevo i přes to, že to nejde, muselo by se to kytovat na pružný tmel kterým by se to prodražilo. Udělal jsem si to teda sám a jediné praskliny které tam jsou po zhruba 25 letech se objevily kolem střešních oken. Ostatní udržely pásky.

krtek6
hodnocení

0x

když se teda řeší nějaké cm...není to možné udělat tak, že se kostra z profilů dá jen mezi krokve nebo tu dřevěnou konstrukci? něco jako kontra lať na střeše, ale by zarovnaná s hranou stávající konstrukce? Tím by se splnila podmínka kovového roštu a zároveň by se SDK dala přikotvit do železa*zmateny*

jinak co se týče alternativ tak je možno tam dát CETRIS desku nebo třeba OSB Desku

fis95
hodnocení

Ten dřevěný rošt je dost hustý. Každých 50 cm je svislá příčka a každých 100 cm je vodorovná příčka. Skládat mezi ně profily s SDK by tedy bylo brutální.

hodnocení

0x

Vůbec bych se toho nebál. Dejte to normálně na dřevěné lišty. OSB desky jsou plné formaldehydu a bude se to postupně uvolňovat, sádroš je v tomhle případě lepší i po zdravotní stránce. :) Nicméně pokud máte strach z nějaké dilatace, kupte si dilatační profil na sádroš, a udělejte dilatace a nemusíte se bát nějakého následného pnutí, třeba v oblasti radiátoru a změn teplot.

doplněno 11.01.23 10:07:

OSB desky jsou plné formaldehydu a bude se to postupně uvolňovat, sádroš je v tomhle případě lepší i po zdravotní stránce.

opraveno

OSB dosky obsahuju presne nula cela nula formaldehydu, staci citat technicky list vyrobcu.

pravda, už se dneska používají asi pryskyřice a jiné pojiva.;)

OSB by v podstatě ani neměl používat pojiva. Má být lisovaný velkým tlakem na tolik že se z dřeva vytlačí jeho vlastní pryskyřice a tím se deska spojí.

el
hodnocení

0x
Řemeslníci nechcou chodit nic opravovat kdyby s tím byl problém.
Myslím že to zvládnete svépomocí když to chcete rovnou na dřevo, jestli to praskne nebo ne to se uvidí.
Jinak někdo to děla i tak, že to zaklopí OSB deskou, přetáhne lepidlem s perlinkou a na to štuk nebo sádrová omítka.
Jen málo kdy je to rovné, dělal jsem rošt a na 6 metrech byl rozdíl 2 cm mezi krokvemi,to by možná zvládla i ta OSB deska, případně nařezat a prihoblovat nějaké laťky na podložení.

el, ano, máte pravdu,

někdo to děla i tak, že to zaklopí OSB deskou, přetáhne lepidlem s perlinkou a na to štuk nebo sádrová omítka
Ale to je jen hodně drahá náhražka

smode2

El, jak píšete. U nás se to dělá daným způsobem a hotovo. Pokud si to chce klient dělat jinak, ať si zavolá nějakého amatéra a nebo to udělá sám. Vůbec, s klienty kteří takzvaně vymýšlejí vymyšlené, prakticky nikdy nic není, domluva špatná a hledí na každou korunu. Nic pro normálního fachmana :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]