Ve staré zděné šachtě na vodu mám pomocné čerpadlo, které mi spíná expanzka o 115 metrů dál a o 35 metrů výš. Teď mám ovšem problém, že bych si šachtu chtěl zapetlit, aby voda nezamrzla. Do dnes jsem čerpadlo vydával na zimu, ale chtěl bych být na chatě občas i v zimě a tak bych to chtěl mít funkční. Mám tam čerpadlo od Sigmy 1,5kW motor. Jak to správně zateplit a odizolovat,jaky použít materiál.
Takže bližší popis šachty a celkové provedení...hloubka šachty, výška vody v ní, ...atd. Těžko radit, když informace nejsou... šachta může mít hloubku metr nebo třeba pět, je úplně v zemi nebo částečně na povrchu...atd. Zamrzala voda v šachtě během mrazů? doplněno 10.01.23 13:17: Takže v šachtě jen čerpadlo... jímka zakryta čím? Nosné víko? doplněno 10.01.23 13:20: Klidně boční stěny zevnitř a shora s přesahem na každou stranu, dal bych až metr
tom76*
Čerpadlo budu na jaře dávat dolů na podlahu, ve vycce jsem to měl jen kvůli manipulaci při vypouštění a instalaci čerpadla.
tom76*
Můžu dát polystyren na vnitřní strany stěn? Nebo to musím obkopat a dát zvenku?
Ono dokonca izolacia zdola je kontraproduktivna, zem v hlbke od metra a viac ma trvalu plusovu teplotu.
Zacal by som izolovanim stropu a vstupneho poklopu, ak je vstupna sacha mensia ako podorys celej sachty, ma vyznam aj vlozit nieco ako dalsie dno. Odporucam zacat takto, cerpadlo vybrat, dat tam teplomer a pravidelne odpisovat teplotu.
tom76*
Nahoře mám uděláno dřevěnou boudicku o rozměrech šachty. Mám tu zrušit a udělat jen víko s rovinou země a pod to víko to zateplit?
Počítejte s tím, že při vyšších dlouhodobých mrazech zem promrzá do hloubky okolo půl metru (neberte mě přesně za slovo). Takže izolace víka musí přesahovat na všechny strany půdorys šachty alespoň půl metru. A izoloval bych zevnitř i boční stěny. Ono taky záleží, kolik sněhu bude během mrazů ležet na poklopu. Když ho bude trvale víc jak půl metru, izolace "skoro" není nutná. Ale kde tolik sněhu během mrazů je.. že
Bude nutno šachtici obezdít a vytvořit rám (sedlo) pro krycí desku, mělo by to být vzduchotěsné, aby vám z ní neunikal teplý vzduch, a samozřejmě aby do ní netekla voda, tedy zajistit odvod dešťové vody. Dno s čerpadlem bych možná navíc přikryl několika vrstvami mirelonu. Nicméně je nutno počítat s tím, že pokud nastane situace, že hluboko pod nulou vydrží více než týden, vzduch uvnitř poklesne pod nulu. Musel byste mít šachtici vysypánu izolačním materiálem, což je nereálné, takže na zmíněnou situaci být připraven třeba nějakým topným hadem.
Zateplil by som predovšetkým poklop / vrchnú stranu. Napr. vyrobením vnútorného poklopu z extrudovaného polystyrénu. Z bočných strán šachty by som celoplastovými hmoždinkami pre polystyrén a penou pripevnil 30 cm pásy XPS ako rantl, ktorý ten termodekel podrží. Dno ani spodnú časť stien by som nezatepľoval a nebránil prieniku zemského tepla.
Ak je šachta - dajme tomu - aspoň 1 m hlboká a dobre obsypaná, možno ani žiadne zateplenie nebude potrebné. Schválne si zistite, v akej hĺbke tam máte v okolí vodomerné šachty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.