Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat sklopné nohy u stolu?

Od: tm odpovědí: 12 změna:

Mám vyrobenou desku k pracovnímu/odkládacímu stolu. Nyní mě čeká výroba nohou. Mám zakoupené hranoly 6x6 cm. Protože počítám, že stůl budu čas od času přesouvat, rád bych vyrobil nohy, které budou buď odjímatelné (našroubovatelné) nebo sklápěcí. Jen pořádně nevím, po čem se pídit (jak se to správně jmenuje) a chci být do obchodu trochu připraven nebo to koupit v e-shopu. Představuju si, že nohy by byly buď odšroubovatelné (tzn. na jedné straně nějaká závitová tyč a na druhé nějaké pouzdro, do které se bude šroubovat) nebo na horní konec nohy připevnit nějaký kloub, kterým nohy stolu sklopím... ještě by byly fajn nějaká kolečka na nohy. Určitě se dá něco takového sehnat, aniž bych musel prosit nějakého řemeslníka. Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Myslím, že nejlepší budou klasické šroubovací nohy - jsou za pár korun

syhu.cz/...

sklápěcí nohy se dají taky udělat, ale bez pořádného vybavení to neuděláte tak, aby to bylo stabilní a funkční

krtek6
hodnocení

4x

Prostě koupíš ne pevnou nohu, ale sklopnou? Kde je jako ten problém? harv.cz/...

tm
hodnocení

Ano, mohu koupit hotové nohy... koupil jsem však už dřěvěné hranoly za tisícovku, tak jsem myslel, že je zužitkuji...

krtek6

tak najdi nějakej kloub podobného charakeru, který na to dřevo našrubuješ

hodnocení

2x

Sklápěcí kování pro stoly a lavice Viz

nebo

Kování pro sklopné nohy ke stolu nebo lavici zde

jawacek350
hodnocení

2x

1) Sklápění by se dalo vyřešit tak že v místě dotyku nohy s deskou na jedné straně nohy přišroubujete pant klavírák (trochu bytelnější) a na druhé straně nohy přišroubujete vinkl s dírou. Do desky stolu zespod přišroubujete závit, takže po narovnání nohy winkl s dírou zajede do závitu a pak nohu zajistíte matkou proti sklopení.

2) Pak je řešení jako přechozí s pantem, ale na druhé straně by do nohy byla navrtaná díra a nohu byste proti sklopení zajistil posuvnou západkou.

paveldvorak
hodnocení

0x

hranolek 6x6 je dobrý možná na síto k sušení hub na pracovní stůl je to málo

tm
hodnocení

To si nemyslím... když na pergoly, které drží střechu a hromady sněhu se dává běžně 10x10 cm... nestavím klec na medvědy.

Ale no tak.
6x6 že je na stůl málo? Na stůl to je akorát, ještě se mohou zhoblovat trochu do konusu ať to trochu vypadá. Neb jak známo, dříví nastojato a ženská na ležato vydrží nejvíc.
Kdo by se dřel se sušákem z takových trámů? To je úplný nesmysl.

hodnocení

0x
Není pracovní stůl jako pracovní stůl...
Pokud jste hodinář, tak stačí těch 6x6 a dobré zavětrování.
Pokud zámečník či truhlář, automechanik, tak ne. Nejen na práci, ani na odkládání. A třeba dobře zabezpečit, aby se nohy nemohly sklopit. Mívají to ve zvyku v nejnevhodnějším čase. Zvláště ty s kolečky. Tak bacha! Nejlepší budou pevné!

Záleží aj na dreve. Ak je to dub či jasan, tak pohoda. Ak sukatý smrek, tam bude pevnosť o niečo horšia, ale ak to nebude stôl 3x1 m, tak by som sa toho s trnožou a správnou konštrukciou stále nebál.

tm
hodnocení

0x
Moje představa byla, že hranol zasunu do nějakého kovu s kloubem. To ale asi těžko seženu. Leda prisroubovat kloub na hranol a stůl. Možná to udělám tak, ze koupím kovový "roxor", který má na jedné straně vrut a na druhé zavitovou tyc (teď úplně přesně nevím, jak se to jmenuje). Závitova tyc se bude sroubovat do pouzdra v hranolu, tzn. nohy budu oddelavat tak, ze je vysroubuji ze závitu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]