Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy-nájemní smlouva

Od: toux odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, potřebuji pomoc ohledně zákona, kde se píše, že zálohy si určuje konečný plátce a né pronajímatel-dodavatel. V loni jsem četl článek na internetu, kde bylo psáno, že ceny záloh si určuje konečný plátce. A že je to porušování zákona (zkráceně), když dodavatel nastaví nesmyslné zvýšení záloh x krát větší, než byla původní spotřeba, z jeho strany jde o obohacování. Bohužel si už nevzpomenu na jakých stránkách to bylo. V mém případě, zálohy na topení chce navýšit Heimstaden a né dodavatel-teplárny. Jsem u Heimstadenu a od 1. ledena mi chtějí navýšit zálohy o cca 50%. Za loňský rok jsem snížil spotřebu na topení o 70%,tím že jsem přešel jsem částečně na svůj zdroj vytápění. Když jsem na toto apeloval i s tím, že už nemám peníze na navýšení záloh a toto zvýšení je pro mě likvidační a není k tomu logický důvod. Za posledních 7 let jsem měl tisícové přeplatky, jen v loni byl 1 nedoplatek. Tak si stále stojí na svém, že musí zálohy zvýšit! Odůvodnění: že mě chtějí ochránit, před nedoplatkama! Když jsem chtěl v předchozích letech snížit zálohy, bylo mi odpovězeno, že musím počkat na konečné vyúčtování v mém případě v dubnu. A hele oni to chcou navýšít, ještě před konečným vyůčovaním! A navíc zálohy si určuje konečný plátce a né pronajímatel! A beru na sebe riziko případného nedoplatku. Je pro mě snašží jednou za rok sehnat peníze na nedoplatek, než každý měsíc platit o tisíc korun navíc, nemám na to příjem! A to pobírám i příspěvek na byt. Jednostraně se zvyšovat nemůže, vždycky musí jit o dohodu dvou stran. A v nájemní smlouvě o tom nic není. PROTO POTŘEBUJI NAJÍT TEN ZÁKON O TOM, ŽE ZÁLOHY SI URČUJE KONEČNÝ PLÁTCE SÁM! A ŽE HEIMSTADEN TÍMTO PORUŠUJE ZÁKON! A když toto ani nepomůže, tak budu muset jít s tím k soudu! Neřešte otázku kde, co a jak a proč. Potřebuji jen ten zákon o těch zálohách! dík předem za odpověď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkazxc
hodnocení

0x
Pochybuji, že je nějaký takový zákon, platit můžete jen víc něž máte předepsáno.
To, že přitápíte sám nikoho nemusí zajímat, pokud snížíte spotřebu pod určitou, tak stejně musíte zaplatit určitou částku.
Zjistěte si jak se teplo rozpočítává.
Zajděte si do poradny při finanční tísni.

ahoj*
hodnocení

0x

Je to zákon o službách, paragraf zálohy. V případě tepla ale máte smůlu, teplo na spotřebě často není závislé, protože se při centrální dodávce panelákové rozpočítává prakticky všem skoro stejně.

A pokud je to navázáno na příklad na kotelnu na plyn, no tak ta cena klidně mohla stoupnout trojnásobně.

Za mě by ale teoreticky mělo být možné odstoupit od nájemní smlouvy (protože jak uvádíš ti to zvednul pronajímatel a nikoliv skutečný dodavatel), pokud by zálohy vzrostly emormě a ty víš, že jinde si pronajímají s výrazně menšími celkovými náklady.

Jedině co můžeš, si nechat předložit budoucí odhadované náklady, na základě čeho spočítali zálohu. Pravděpodobně vzali procentuální rozdíl zvýšení jednotkové ceny komodity + nějakou rezervu.

doplněno 09.01.23 13:40:

U spousty bytu se vytapi centrálně dálkově a tam vzrostla cena meziročně o pouhých 4 - 5%

takže si umím představit, že v ulici vedle bude bydlení celkově o spoustu procent levnější, proto lze zvážit výpověď smlouvy z důvodů zdražení (standardně totiž smlouvu na dobu určitou nelze předčasně vypovědět).

Pokud se naopak stěhovat nechceš, a vydupat si z pronajímatele ani podklady nechceš, přečti si pořádně ten zákon po službách 67/2013 (pokud zálohy nezmění písemně a neodůvodňí zvýšení, tak ke zvýšení od dalšího měsíce ani nedojde), tak máš smůlu. A ještě ani nebudeš vědět, o kolikatinásobek se ti zvedly náklady za otop. Smutný ale fakt.

pokud si za loňský rok doplácel, pronajímatel ví kdy a o kolik stoupla cena za jednotku, tak předpokládám že má dobré prostředky k tomu stanovit správně zálohy. Pro spoustu lidí, kteří berou příspěvky či doplatky je lepší, když zálohy mají přesně aby neměli velké výkyvy v platbách...

A také pokud ti končí smlouva třeba v dubnu tak ti mohl stanovit zálohu tak, aby pokryla zimní období. Kdybys skončil skutečně S uplynutím doby (topne sezony), abys neměl velký nedoplatek ...

Asi jsem tě moc nepotěšil. Zase mě si můžeš jenom vyžádat podklady a pokud to neuděláš správně, tak je ani nemusíš dostat

hodnocení

0x

kde se píše, že zálohy si určuje konečný plátce a né pronajímatel
obávám se, že nic takového není. Jak může majiteli domu, či bytu diktovat výši záloh někdo, kde neví, co to vše obnáší a co je v tom domě zálohováno.

Zálohy určuje pronajímatel.

ahoj*

Myslel zálohy na plyn, elektrinu, vodu.

Paní Ahoj, ale to se nikde nepíše.

Páč vodu asi platí majitel a pak rozúčtovává, plyn má každy na sebe, a elektriku asi taky. Výtah, společnou elektriku, úklid a další služby, to vše může být vzálohách od pronajímatele

Jen z tazatele cítím zlobu a rozhodnutí jít k soudu. Ať klidně jde.

(co ten zákaz vjezdu?)

ahoj*

Abychom si rozumneli: priklad

ja vim ze na cely rok odjedu na Bali a tak i vim, ze moje spotreba vody, elektriny i plynu bude presne 0,00

mam tak pravo si stanovit zalohy odpovidajici 1/12 mesicniho nakladu, ktery bude v cene pouze staleho platu. Tolik vyklad zakona.

chapete? Ani dodavatel energie a ani pronajimatel s tim nic neudela. Nikdo me nedonuti platit vetsi zalohu

Druha vec je, ze 99,99% odberatelu sluzeb neni schopno vycislit, a zbylych 0,01% zase vydupat snizeni, takze to ve vysledku dokazu ja a pak dalsich 100 lidi...

vy si dale budete myslet, ze to nejde a zbytku domacnosti to bude jedno, zanadavaji a zapnou tv, otevrou pivo a budou resit cenu vajec a masla a rizku :)

je to srozumitelne?

Jeďte si kam chcete, třeba na ...Bali

Když víte o tom zákonu, tak proč ho tazateli nedodáte? To on chce, nikoliv info, že jedete někam.

Zálohy stanoví pronajímatel, pokud nesouhlasíte, tak se to řeší více způsoby.

je to srozumitelne?

ahoj*

Máte ho tady zminen, a jsem ten zákon tady několikrát citoval, a druhak, si ho prectete. Zálohu a její zvýšení musí řádně odůvodnit jinak je zvýšení neplatné.

Může odůvodňovat co chce, když já odůvodnim, že nic neodebírám proto a proto, nemuze vybirat zalohu. Kdyby mě žaloval, tak prohraje.

Proč by měl žalovat, Já jsem za posledních 10 let zvyšoval zálohy, podle svého výpočtu, vždy řádně vysvětlil, že nevím přesně, o kolik dodavatelézvýší zálohy příští rok a tak v září navrhuji toto zvýšení. Vždy to všichni akceptovali a od nového roku mělinové smlouvy a neměl nikdo problém.

Pokud někdo chce hledat problém, ať ho hledá jinde...

toux
hodnocení

Pro -ahoj- citujete -mam tak pravo si stanovit zalohy odpovidajici 1/12 mesicniho nakladu, ktery bude v cene pouze staleho platu. Tolik vyklad zakona. Může to mi napsat o jaký zákon se jedná? Uvádíte nějaký výklad, ale není uveden ten zákon. Nebo je to uvedeno zde? -zákon o službách 67/2013

ahoj*

Ano, zakon o sluzbach. Ale pokud jsi u profesionalniho pronajimatele, tak tahas za kratsi konec spagatu. Kdyz budes zlobit tak ti neprodlouzi smlouvu.

Kazdopadne profi pronajimatel by mel radne vyuctovat, takze neni duvod k obavam, ne?

toux
hodnocení

Dobrý den, tak to tu můžeme ukončit. Jdu s tím k soudu, jelikož Heimstaden se není schopen dohodnot, porušil 3 paragrafy v zákoně o službách a navíc došlo k trestnímu činu! Kdy svým bezdůvodným jednámím, mě dohnali k finančním problémům! Takže toto téma je vyřešené. díky rady.

ahoj*

Nezapomeń, ze treba o nahlizeni jsi musel vcas (mezi lednem a kvetnem) pozadat.

Pokud jsi napsal mimo toto obdobi nebo jsi pozadoval "zaslat", tak ti ani nemusi odpovedet a nevyhrajes pokutu a zaplatis advokata protostrany. To jsou finty, ktere nema sanci laicky najemce znat. Na zakonu o sluzbach uz si vylamalo zuby tolik advokatu.

A oni jako jedni z nejvetsich v evrope jiste advokata maji :)

a pak dejte vědět, jak to dopadlo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]