Nejste přihlášen/a.
Krásný nový rok přeji
Uvažuji o FVE, ale jsem laik a nerada bych naletěla.
Roční spotřebu máme 13 MWh, topíme TČ (chápu, že v zimně FVE moc nevyrobí a na topení nepřispěje), vše máme pouze na elektřinu. Střechu máme orientovanou část na jih a část na jiho západ - vejde se tam cca 12 kWp). Nějaké nabídky sice mám, ale jak se v nich vyznat na co si dát pozor? Když nebude FVe vyrábět nebude sama požírat proud ze sítě? Jakou zvolit sestavu výrobce a proč? Co záruky, servis? Nebo o tom moc přemýšlím? Není to zrovna malá investice a ráda si vyslechnu vaše doporučení a zkušenosti. Moc děkuji
1) nova okna
2) zateplit barak
3) az pak resit fve
zmerte si spotrebu elektriny za unor az rijen, ta je relevantni, v zime vam to vyrobi 000
stridace si vezmou i 500w co mate, takze ano, je mozne ze berou vic nez se vyrobi, obvzlaste v zime
Již jsem podnikla proměření termokamerou a eliminaci největších tepelných ztrát, ale žádná hrůza. Normy, které jsou nyní to samozřejmě nesplňuje... holt rekonstrukce proběhla před 25 lety.
Jinak video je přínosné a jako nadšenc namá zrovna vhodné podmínky. Na instalaci máme dá se říci ideální střechu, větší plocha pro dvě plochy panelů na různé denní období - chytáme sluníčko od rána až do podvečera.
Na tom kanale ^^^ si projed vsechna videa v playlistu FVE... Jsou velmi informativni.
Ten Bajer je "blazen", ma fve za x mega a nikdy se mu to nezaplati jak sam hlasa, on to ma na hrani... Dost tomu rozumi.
Ve vasem pripade pokud mate idealni strechu, tak proc ne ale ne pres firmu na dotace, to bych fakt nedelal v soucasnosti se to NEVYPLATI ekonomicky.
Resp se to vyplati nekomu kdo ma bazen a mrazaky a servery a trvalou spotrebu, bznznalosti chatakteru vaseho odberu se neda ani naznacovat. Kazdopadne si myslim, ze prumernemu nezateplenemu baraku se to pres dotace financne dnes nevyplati, neboli investovana castka, vyuzita jinak, mu prinese stejne ci vetsi zhodnoceni jinde...
svepomocne muzete nejefektivneji zajistit pres FVE ohrev bojleru, od cca 10.000 Kc a muzete mit teplou vodu "zadarmo" 9 mesicu v roce. Hledej na kanale Vidlak, Amperak a na foru MYPOWER (a klicova slova bel, siton)
Nicmene treba me by se i FVE ohrev vracel 10 let (a to nepocitam vlastni praci), protoze mame TUV za 2000/rok, takze jsem do stavby zatim nesel. Ale to ma malokdo takhle levne zdroje.
Podle me nadpolovicni vetsina laiku, co si to nechala postavit pres firmu na dotace, tak ekonomicky na tom nijak neusetrila, zbytek co ano tak hlavne zmenou chovani ...
nezapomen: slunce sviti v lete a v tu dobu bude spot (vykup) za malo, ty potrebujes elektrinu vecer (z baterek) a v zime (fve=0), takze ... nejlepsi navratnost fve je na strese fabrik, lidlu, svj, tam, kde se da v okamziku vyroby i spotrebovat. Pokud se nekomu rentuje fve na baraku, tak podle me z 90% jen cloveku, co zmenil sve zivotni navyky kvuli fve.
Jako laik si sežeňte reference na dodavatele a pak si nechte udělat nabídky, než vyberete finálního dodavatele. Dobré je se také poptat u vás v okolí, pokud FVE již někdo využívá, jaké má zkušenosti.
Nadídek pár mám, ale bohužel referencí mi přijde celkem pomálu. V mém okolí mají nyní FVE jen jedni od Maliny - instalace měla být loni v květnu a proběhla před Vánocemi, ale dle referencí může být asi rád, že instalace proběhla. Abych jezdila po okolí a zvonila na cizí lidi, jaké mají zkušenosti na to moc nejsem, proto sháním informace hlavně na netu.
Ja na to taky nejsem, ale kdyz bych mel vyhodit svuj rekneme pulrocni prijem na takovou investicni akci, tak bych se asi premohl Projed si fve videa tohoto samodomo https://youtube.com/@quadproficz (posledni videa).
ale touto cestou ty jiste nepujdes protoze o tom vis howno...
a pokud z tech 13MWh je 3 na TUV a 8 na TC v zime, tak si pis ze ze site stejne nakoupis 9 MWh, protoze prez zimu FVE tohle nepokreje... a pak ti vyjde vypocet jak? Tohle ti FVE firma krasne zataji
Ano, svým způsobem máte pravdu, návratnost investice je nejistá. Ve vlastnictví FVE vidím hlavně soběstačnost, ač pár měsíců. Solární ohřev TUV máme - bohužel díky neschopnosti projektanta bez dotace a bohužel se tato investice nikdy nezaplatí, systém je předimenzovaný a v létě máme už v poledne systém "vypnutý" vodu nahřátou. V přechodném období pomáhá TČ i s vytápěním. Pak je to kdyby, kdyby... více bych do ohřevu nešla, ba kombinace TČ a FVE mi dává větší smysl, samozřejmě nečekám, že pokryje vytápění.
Díky i zkušenosti se solárem jsem teď nedůvěřivá a obávám se rozhodnout pro tu či onu nabídku, abych nešlápla vedle. Nyní už alespoň firny zajišťují dotace, což dříve nebylo.
Tak se na to podívejme trochu šířeji...
Vaše celková roční spotřeba elektřinby je 13MWh. Z toho odvozuji, že běžná spotřeba domu je cca cca 6MWh a 7 MWh je ohřev vody a vytápění.
Měsíčně tedy bude běžná spotřeba průměrně 0,5MWh a v topném období k tomu přidáme ještě topení.
Pak (velmi zhruba) odhaduji spotřebu po měsících takto:
leden - 2,13MWh
únor - 1,665MWh
březen - 1,550MWh
duben - 1,080MWh
květen - 0,570MWh
červen - 0,5MWh
červenec - 0,5MWh
srpen - 0,5MWh
září - 0,665MWh
říjen - 0,733MWh
listopad - 1,320MWh
prosinec - 1,970MWh
A teď si zkuste spočítat, kolik Vám FV bude schopna ušetřit, když víte, že v zimě nedá skoro nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.