Zdravím Mám zatuchává mi prádlo. Dnes jsem převlékl ložní a povlečení, které leželo v komoře asi rok má zatuchlej pach. To bude teda spaní. Ve skříni trička a mikiny to stejné. Nábytek mám novější, pracího prášku dávám víc než dost, věším na sušák zcela rovně a prádlo má vzdušné prostory. Když ho potom suché skládám, vypráním voní. Skládám a ukládám rovně do komínku. Nevím co mám dělat, už vloni jsem všechno oblečení ze skříně znovu vypral. U ložního v komoře mi to nedělalo, až poslední dobou. Prosím, zkušené holky/ženy poraďte mi
To znám, bydlím ve starém baráku v údolí pod rybníkem. Důvodem je zvýšená vlhkost hlavně mimo topnou sezónu. Pořiďte si sušičku, mějte méně kusů prádla které budete častěji používat.
thomasd
Toho prádla mám právěže hodně a vše v úzkých prostorech na těsno poskládaný v kominkách. Vlhkost doma asi trochu mám, neboť přes zimu nevětrám a u oken se mi dělá plíseň. Ale skříně mám stále zavřené a jsou 4 roky nové. Už jednou jsem je i vevnitř čistil.
proboha, ty skříně nejsou vzduchotěsný, jakej vzduch máte v bytě, takovej máte i ve skříních...; řešení je prostinký (krom větrání, což z praktickejch důvodů pomiňme (byla by zima), samozřejmě teoreticky by se to zajištěním nějakýho dostatečnýho režimu větrání vyřešit mělo): a) nebuďte tak přecitlivělej, b) až bude teplo, nechte prádlo, máte-li tu možnost, na sluníčku (třeba postupně), ani ne úplně rozbalený, a(nebo aspoň) čerstvym vzduchu, uvidíte, jak zas "odtuchne", znovu všechno přepírat netřeba
re4zon
"pres zimu nevetram" - tohle k diagnostice problemu uplne staci. Ten nechutny vzduch bych dychat nechtel a nedivim se, ze pradlo ve skrinich smrdi.
"Toho prádla mám právěže hodně" to je taky jeden ze základních problémů, vyberte 2 sady které budete pravidelně střídat, ostatní uskladněte ideálně mimo obytný prostor.
thomasd
Bydlím v novostavbě. Teplo se tu drží, takže téměř nemusím topit, ale okna i kvůli tomu neotvírám. Zatím co v létě je mám durch i přes noc a dělám průvany (nevadí mi to).
thomasd
A ano, mám 2 balkóny a v létě často dávám prádlo na balkón. Napřed vyčistím tu pračku a potom to nějak pořeším dál no.
Thomasd - bude to vaší pračkou, jsou v ní zřejmě usazeniny z pracích gelů, prášků a pokud používáte také aviváž, tak ta je nejhorší. Kdy jste provedl čištění pračky naposledy a jak často to provádíte? Udělejte následující; nastavte program na 60stupnu,do bubnu nalijte celou láhev octa,ale žádné prádlo. Nechte proběhnout celý program a zatuchlina zmizí.ocet pohlcuje pachy,ale nejen to. U nás na každé praní prádla prilevam přímo do bubnu od oka 2deci octa a to po každé. Klidně dám i citron,pokrajený a zbavený pecek.
thomasd
Tohle mi dnes poradila i kamarádka, že mám vyčistit buben octem a i do praní přidávat. Já vím, že ocet je na čištění atd. dobrá věc a ty 2 deci do praní někdy přidávám. Upřimně jsem pračku na prázdno ještě nečistil a po vyprání mi to nepřijde nějak špatné. Ale až to po půl roce vytáhnu ze skříně, tak je to jak u nebožky prababičky Jsem z toho nešťastnej a nevím co teď. Nemůžu přece celé skříně znovu vyprat.
Ještě mě napadlo zda neukládáte vyprané prádlo,které není dokonale suché? I z toho může vzniknout ten pozdější oder. Na to je ale také pomoc - prádlo ještě vyzehlit a neukládát hned složené do skříně.. Potom ale přes všechny vymoženosti, co máme k dispozici - pračka,sušička.. se stáváme otrokem. Jasně, že nebudete vše ze skříní znovu prát, ale když začněte od teď prát s octem,postupně se zatuchliny úplně zbavíte. A nakupte si množství tuhých mýdel a mezi prádlo je nastrkejte,je to moc příjemné.
thomasd
Prádlo ukládám až když je zcela suché samozřejmě. Teď přes zimu to ale trvá někdy až 4 dny. Tuhé mýdlo? To jsem viděl, že někdo přidává. To bych mohl. Dnes vyčistím tu pračku octem. Ten ocet je dobrý na všechno čištění, vím. Přidávám např. i na mytí oken.
Já něco podobného řešila v baráku jak jsem osm let bydlela. Jsem uzkostliva na pradlo a mam ráda voňavé, ale za boha živého jsem to občas mívala jakoby zatuchlé. Teď co bydlím v bytě vím, že to bylo vlhkostí v baráku, navíc blbej návyk větrat každý den třeba hodinu hned ráno, to všecko vlhko ze sousedovy zahrady lezlo do baráku. Skříně nejdou vzduchotěsné. Já ještě v dobré víře občas větrala i skříně, že jsem je při větrání otevřela... A pomohlo i máchání navíc, ať je prádlo opravdu čisté od zbylé chemie. Rovněž se mi osvědčilo praní v zeleném sypkém prášku Savo. No a v neposlední řadě čas od času protáhnout pračku na devadesátku s octem.
thomasd
Aha, děkuji za komentář. Taky si myslím, že aspoň částečně to bude vlhostí. Icet do praní často trochu přidávám, ale pravda že jsem s ním buben ještě nečistil. Tak to zítra hned prvně udělám.
Popiste viac, ako pradlo po prani susite? V byte na susiaku? Tak potom tu vlhkost musite z bytu aj dostat von vetranim !
thomasd
Prádlo vyperu bez sušícího programu s kapslí na praní a půl víčka aviváže nebo půl víčka gelu, ihned po vyprání rovně pověsím na sušák, který bývá v obýváku. Prádlo teď přes zimu schne až 3, 4 dny. Poté prádlo poskládám rovně do komínku a uložím do skříně. A ano, bydlím v bytové novostavbě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.