Vytápění chaty

Od: Datum: 15.11.12 20:35 odpovědí: 4 změna: 16.11.12 21:06

Ahoj, potřeboval bych poradit s vytápěním chaty. Mám dřevěnou chatu, která má 3 místnosti, jednou velkou kde je otevřený krb a krbová kamna a dále dvě mistnosti - sprcha s WC a kuchyň. Mám problém stým že mám v kuchyni pořád zimu ikdyž je to propojene a bez dveří. Na zdi mezi mezi kuchyní a hlavní místnosti je komín s krbem. Krb je natočen směrem do velké místnosti takže sálá teplo tam a ne do kuchyně. Na dělící zdi mezi koupelnou a hlavní místnosti je druhý komín na který jsou napojené kamna. Jak dostat teplo do těchto dvou místnosti aby to moc nestálo a šlo to používat i v zimě bo chata je celoročně využívána (v zimě se mi jedná hlavně o kuchyň WC a sprcha jsou vypuštěné)

Díky za rady ;)


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jendad
Datum: 15.11.12 21:42
 

Zkuste dát malý stolní ventilátor mezi dveře do místnosti kde je chladno a foukat studený vzduch na krb(kamna) vracet by se vám měl teplý . Tím že je ventilátor u země , bere studený vzduch (hustý) a vracet se bude podstatně více teplého(řídký)

 
Od: jendad
Datum: 15.11.12 21:44
 

Ještě doplním , že stačí dát ventilátor na nejnižší rychlost (odzkoušeno)

 
Datum: 16.11.12 11:39
 

Já mám zase pro změnu odzkoušeno foukat teplý vzduch, který se drží pod stropem ventilárorem do prostoru. Já pro tento způsob vytápění používám ventiláror klimatizace a funguje to perfektně. Nevím sice jak máte situované průchody, ale já bych dal nějaký hlavně tichý ventilátor (jak píše kolega nemusí mít hodně otáček) pod strop naproti průchodu do kuchyně. Nakonec jak zatopíte tak si změřte teploměrem ve kterém místě pod stropem se Vám drží nejvíc tepla a tam patří ventilátor.

 
Od: janm
Datum: 16.11.12 21:06
 

Pak také záleží jaká máte kamna. Pokud jsou tam pouze klasická krbová může být problém s tím, že rychle chladnou.

Na trvalé obyvatelné bydlení jsou dobrá kamna stáložárná uhelná. Ty nasypete shora násypným uhlákem po okraj uhlím nejlépe hnědým ořech 1 zapálíte nahoře a spodní klapkou přivádíte tolik vzduchu aby násyp shora postupně odhoříval. Horní klapka cca na polovic. Je to topení čisté bez kouře z komína, bez obslužné a stáložárné, po prohoření násypu kamna budou hřát ještě cca 6-8 hodin čili celková výhřevnost bez obsluhy je 10-12 hodin. Na menší prostory takto umí topit kamna Kerpen 2u4p nebo Calor T,S, na větší prostory Thorma Marburg nebo Kamino 8 klasik (nebo i nostalgia) od fi. Wamsler. Vzhledem ke stáložáru ale stačí i kamna menší nemusí být nutně velká lze totiž užít i uhlí černé to pak kamna sama hřejí až 20hodin.Lze topit i uhelnými briketami tak že klasicky přikládáte a po vyhoření kdy jen červeně žhnou přivřete vzduch do kamen kamna pak sama topí mnoho hodin a vhozením nových briket např. za 24 hodin do popele z briket vyhořelých lze znovu roztopit bez podpalu je to velice pohodlné topení.

Já používám kamna stáložárná Kerpen a jak jsem popsal výše jejich výhodou je že po předání tepla intenzívního ještě dlouho sama temperují. Tím že hřejí dlouho teplo se otevřenými dveřmi dostane všude v pokoji pak nemám přetopeno a v ostatních místnostech je též příjemně. Topit ale stále jen dřevem je dost pracné a nevydrží přez noc. Petr M.

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.