Nejste přihlášen/a.
Potřebuji na venkovní terase nad vytápěnými garážemi udělat termoizolaci a pochozí beton. Foto přikládám. Stávající beton je 10cm silný. Překlady jsou staré kolejnice, proto kvůli houpání byly nad nimi vybetonovány další překlady s roxorovými konstrukcemi (košíky) a plochými železy přivařeny ke kolejnicím. Překlady jsou asi 1m od sebe.Teď chci vyplnit mezi překlady fasádní polystyren EPS 10 až 18 cm (do spádu - přidávat kaskádovitě např. po 2 cm polystyren), dát kari sítě a cca. 6cm vrchní pochozí beton, ten nějak izolovat nátěrem kvůli vodě, než budou peníze na vrchní vrstvu, možná dlažbu.
Co nevím a prosím o radu:
1) musím původní beton vyrovnat před položením polystyrenu, např. řídkým betonem? Musí vyschnout?
2) pokud na položený polystyren rovnou naliju vrchní beton, nevadí, že voda z betonu zateče k polystyrenu, nebo tam nějaká voda během pokládání naprší? Terasa propouští vodu jen částečně okolo překladů, jinak se tam drží louže. Nějaká voda by tam tedy zůstala a nevím co by to udělalo s polystyrenem a v mrazu, odpaří se nějak tato voda? Nebo je třeba vše udržet v suchu a nad polystyren dát folii? Tady nevím jak na obvodu, folii až do krajů a beton na to?
Děkuji za pomoc, rady a tipy.
1) musím původní beton vyrovnat před položením polystyrenu, např. řídkým betonem? Musí vyschnout?***nemusíte rovnat podklad betonem.
2) rovnou naliju vrchní beton, nevadí, že voda z betonu zateče k polystyrenu, nebo tam nějaká voda během pokládání naprší?***Vy budete dělat tak řídký beton?
co by to udělalo s polystyrenem a v mrazu***mráz zatlačí vodu do polyše a již to z něj nikdy nedostanete. Ověřeno na mnoha pokusech, když polyš na zimu ponoříte do vody, v létě vytáhnete těžký polyš s vodu a nevyschne ani na topení.
a co třetí varianta, bez betonu, jako se to zde řešilo minulý týden.
EPS 100Z, Fatrafol 810, nebo jinou fólii...
1) doporučili mi vyrovnat plochu pod polystyrenem pískem
2) moc řídký beton ne, protože budeme dělat vrchní beton do spádu. Ale může do toho třeba zapršet.
Takže jen "suchá" varianta - tedy polyš jen do suchého a důkladně zamezit zatečení jakékoliv vody.
Vrchní desku chci z betonu s kari sítí, bude pochozí, na to hydroizolaci - nátěr polyuretan nebo ipu, a někdy později možná dlažbu.
Děkuji za odpověď.
doporučili mi vyrovnat plochu pod polystyrenem pískem***občas to někdo dělá, ale je to zbytečné.
Ale může do toho třeba zapršet.***do betonu zapršet? to snad ne.
povrch, dle vašeho výběru...
Myslel jsem samozřejmě zapršet voda do polystyrenu před nalitím vrchní betonové desky. Pokud se podaří zalít suchý polystyren betonem, už by se k němu mohla dostat jen pára zezdola a zkondenzovat, nevím, zda by ho narušila. Napadlo mě ještě polyš mezi výztuhami zabalit do igelitové folie, a pak ještě jedna folie přes celou plochu, a na to teprve beton.
Ať vám přijatelné řešení dá ten, co vám poradil to zpřažení kolejnic s novým betonem, protože se mi toto "řešení" vůbec nelíbí. Ten také musí vědět, jaké další zatížení je možné přidat!
Jsou pod těmi horními betonovými "výztužemi"v garážích dole nějaké dobré příčky z plných cihel nebo betonové vyztužené příčky, základy zdí a příček jsou dobré/pevné, ty kolejnice jsou íčka nebo opravdové vlakové kolejnice? Jde o to, aby tu celou tíhu nového(vlhkého) betonu, Karisítě, dlažby, hydroizolace a v zimě i sněhu unesly ty "kolejnice"i když je to nad nimi "vyztužené"plocháčem a roxory v betonovém překladu. Vem si kolik váží suchá betonová dlaždice 50x50x5 cm-31 Kg, balík nejlevnější IPY-50 kg, Karisíť atd. a jakou máš celkovou plochu terasy, celkově se dostaneš odhadem na 200-250 kg na m² jakožto nová váha; mokrý sníh a věci na terase v budoucnu také počítej nějaké kilo.. Tady pomůže jen výpočet(statik, projektant) nebo to "risknout"(osobně nedoporučuji) a čekat kde a co po zatížení popraská a začnou se prohýbat kolejnice. Následně potom budeš řešit výztuhy pod kolejnice a sníží se ti strop v garáži.. Karisítí nahoře v betonu nic nezkazíš, naopak, alespoň se to rovnoměrně celé roznese i do nosných zdí a vyzpevní, polystyrenu doporučím jen dvě vrstvy(kvůli možné kondenzaci vody v mezírkách mezi polystyreny různých tlouštěk a tím snížení účinnosti zateplení). V košících mezi "výztuhami"bych dal natěsno k sobě EPS 70 F nebo jestli máš možnost EPS 100 F za stejnou cenu-nebude to extra zatížené, tak proč ne. Horní vrstvu polystyrenu nad "výztuhou"bych dal EPS 100 S / 200 mm, vyrábí se i v rozměrech 1x1m, 2x1 m a 2,5x1 m (zohledňuji vytápěné garáže) a "ukotvit"polystyrenové desky tak, aby držely pevně u sebe, případně v té horní vrstvě polystyrenů jednotlivé desky mezi sobou slepit Purpěnou při pokládce. Na vrchní vrstvu polystyrenu na který přijde již beton rozumní zedníci dávají před nanesením vlhkého betonu pevnější igelitovou fólii a to z důvodu, že se polystyren dá znovu použít, do polystyrenu neteče voda z vlhkého betonu, případně to usnadní do budoucna rozbíjení betonu-není na betonu nalepený polystyren. Ohledně úniku vody-vodu co nejvíce odstraň z těch vaniček/košíků a nad vlhký/schnoucí/tvrdnoucí/vyzrávající beton můžeš prozatím položit na dřevěné hranoly či nějakou konstrukci větší plachtu/y, aby na to nepršelo, ale odpařující se voda "šla"pryč. Pokud máš teploty pod nulou, nech to betonování na jaro. Dá se použít i přípravek do betonu, používal jsem Urychlovač tvrdnu/... při betonování při teplotách okolo nuly, ale pod mínusové teploty bych práci ukončil/nezačal. Neznám další podrobnosti okolí zamýšlené terasy, takhle bych to tedy řešil já.
Díky za odpověď. Jak jsem psal, s tímto řešením bych odlehčil terase nejméně 10tun, takže by to nosné zdi měly udržet. Plánuji polyš dát jen mezi výztuhy, aby se po zalití horní beton potkal s výztuhami, čili ne po celé ploše. Zmínil jsem, že by mohlo pomci jednotlivé "vany" mezi výztuhami vyplnit polystyrenem zabaleným do igelitu, tím by se k tomu nedostala ani zkondenzovaná voda.
Obvodové zdi to určitě vydrží, spíš jde o ty "kolejnice", nepíšeš jaký mají rozměr. Při nějakých 16 či 18 cm íčka bych se toho tvého záměru vůbec nebál. Pokud budeš v garáži topit a nedáš nad tu vrchní "výztuhu" zateplení (polystyren), tak se ti tam vytvoří tepelné mosty(v zimě vznikne rosný bod na výztuhách+kondenzace vody). To samé v polystyrenu, ten je tvořen z 98% vzduchem, ne vakuem. Polystyren bych nebalil do igelitu, nemohla by z něj jít pryč případná nakondenzovaná voda. S tím polystyrenem je to trochu složitější, v zimě by se do něj mělo něco málo vody nakondenzovat a přes léto by se to mělo dostat pryč..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.