Nejste přihlášen/a.
Jak šest po třech nad sebou? Jakože jenom nad rameny schodiště a na podestě nic? Nemáte obrázek?
Dejte 3x3 (schody, podesta, schody) a stačí vám po 5-6 W (odborný odhad - laická poradna). Koneckonců světelný zdroj s paticí lze vyměnit za jiný s větším / menším výkonem.
Rozhodně bych však byl proti studené bílé (víc než 5000k). Doma jsem všechno vyměnil za 3000 / 2700 K, což je normální barva světla žárovky.
Běžně používám 5W ledky, když chci hodně světla, dávám 7W a ty už svítí dostatečně. Ale zajímá mě - ty bodovky, co jste vybral - budete to mít za trafem? Nejsou náhodou určené pro 12V? Ty GU10 - dáte odkaz, které jste vybral? Pokud jdete bez trafa (což si mslm), mají dvojitou izolaci?
Takže 230V? Tohle bych tam nedával. Toto ano...
Tak to je asi na dlouhou diskuzi. 230V bodovky mají možnost připojení ochranné nuly. Ta vaše ne. Platí, že pokud výrobce nevyrobí bod pro připojení žz drátu, je to podle toho vyrobené a chráněné. Vaše obroučka ne, takže může být nebezpečná. Správně bych měl asi napsat - nepoužívat pro 230V. Mimo záznam - občas je dávám, ale GU10 s dvojí izolací a připojuji žz drát. Buď na ten plechový bazmeg anebo na pružinku bodovky navleču lustrsvorku a připojím to tam.
Ano, píší. Je to prodejce, potřebuje prodat. Co třeba tady, asi pátý šestý řádek detailního popisu produktu. Výška tři metry není podstatná, při poruše na to někdo bude hrabat... Ale vlastně to je váš boj, buď to uděláte bezpečně anebo nějak, aby to fungovalo...
V katalogovém listu na tebou uváděném odkazu je jasně psané, že je určené jen na malé napětí. Sice se se žárovkou na síťové napětí používá, to ale neznamená, že je to tak správně a to i přesto, že prodejce velmi rád přidá i patici. Buď si jistý, že revizní technik elektro, nebo třeba vyšetřovatel hasičů špatné užití poznají a viníka jasně pojmenujou. Samozřejmě reakce na tazatele
Rád bych ještě připomenul, že při rozmisťování svítidel je dobré myslet i na budoucí údržbu. Zvlášť při osvětlování schodiště je vhodné si rozmyslet, jak za pár let půjdou rozevřít štafle kvůli výměně jedné žárovky. Nyní, při stavbě, máš asi lešení, to tam ale nebude vždy.
Studena bila 6000 K je vhodna na praci/probuzeni... Takova barva by vas nemela oslnovat pred spankem, bo to blokuje melatonin.
Tepla bila <=3000 K je vhodna na vecer/noc. Cim mene, tim vhodnejsi na navozeni spanku. 2700°K ma klasicka tepelna koule, svicka ma cca 1900, klasicky ohen (na který je lidský mozek před spánkem adaptován po statisíce let) neco mezi tim...
Wattaz nevypovida nic o svitivosti, ta se udava lumenech, svitivost jako klasicka tepelna koule 100W odpovida cca 1000 lumenu
Nicmene v pripade bodovek je intenzita smerovana reflektorem, tak to zalezi... muzete vyzkouset a vymenit...
Preklep.
Barva světla (teplota chromatičnosti jsou °Kelvina [K], lumeny jsou svitivost - svetelny tok [lm]. Pokud se nepletu...
osobně jsem při výběrech používal srovnání svítivosti versus příkonu versus ceny - Z toho mi vyšel nejlepší poměr cena výkon...
Na porovnání skutečné svítivosti mezi dvěma výrobky lze s úspěchem použít i mobilní telefon
to by mě zajímalo, jaké svítidlo tam má na schodech, Ale výběr GU10 je celkem velky - 108 variant/druhu viz alza.cz/... - můžeš si tam dát smartky a měnit barvu podle nálady
Pokud jste měli doma žárovky a přepočítáváte LEDky se známou svítivostí (v lumenech /lm) na žárovky, existují přibližné tabulky svítivosti:
Orientační přepočet blog.t-led.cz/...
Orientační svítivost Klasická žárovka Halogenová žárovka Kompaktní zářivka LED
500 lumenů 40 W 35 W 11 W 7 W
750 lumenů 60 W 42 W 15 W 9 W
1300 lumenů 100 W 70 W 23 W 15 W
LEDka s příkonem 5W má okolo 400 lm.
Mám na chodbě světlo do zásuvky spouštěné na senzor, které svítí asi 30sec...má to 0,5W a 10lx...svítí to jak prase...chodba 1,5x1,2m dlouhá...na schodiště bohatě stačí ledka o výkonu 1W
"na schodiště bohatě stačí ledka o výkonu 1W"
To rozhodně ne. Ne každý dobře vidí a ne všude jsou hrany (prvních a posledních) stupnů opatřeny žlutočernými pruhy ... aby člověk viděl, kam došlapuje ...
A také potřebujete mýt v zimě za tmy schody ... to opravdu nejde při 1W LEDce ...
@vibe2: já jsem špatně pochopil dotaz...já myslel, že to chce jako orientační světlo na noc a procházení v noci...nevšiml jsem si, že to chce jako hlavní osvětlení...tím pádem moje odpověď je bezpředmětná
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.