Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik cm skelné vaty na nepochozí půdu

Od: bert odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, letos bych rád zateplil nepochozí půdu skelnou vatou, poradíte mi kolik je tak ideální tloušťka vaty na zateplení půdy? DĚKUJI

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

jsou různé typy vaty - nelze takto odpovědět... nicméně ona "laická info" je od 40cm víc - pokud chcete pořádně izolovat.

hodnocení

1x

S lambdou 0,039 tak mezi 30až 50cm, dle mnoha dalších kritérií. Hodně záleží na ostatních izolací v domě, plánované vylepšení, věk investora, a další..

Když je lambda 0,033 a nižší, tak je vrstva taky nižší, 25-40cm.

Jakou vatu chcete?

bert
hodnocení

budu zateplovat touto vatou : rotaflex.cz/...

Tepelný odpor nic moc, píšou R =2,55, takže těch 40cm by bylo vhodných.

Pochozí lávka, široká na chůzi, asi tak 30cm, se často dělá tak, že se zavěsí nad izolaci. Je to jednodušší, bez tepelných mostů.

Ale vždy je více řešení...

hodnocení

0x

Před deseti roky, zateplovačka na akci Šmeralova ul. Třeboň jsem a půdu dle projektu pokládal 2x16cm-přitom se dělal "chodníček" -hranoly a na to OSB - pro přístup k anténnímu systému a dalším zařízením na půdě.

bert
hodnocení

také budu dělat lávku, vysokou +- 15cm, širokou okolo 30cm, na celé půdě jen v prostředku z prken kvůli kontrole střechy

vibe2*

Lávku vysokou ± 15 cm - myslíte samozřejmě nad zateplením (aby nebyla utopená)

bert
hodnocení

vadilo by, kdyby byla lávka utopená? pod lavkou okolo tech 15cm a vedle lavky třeba 20cm vaty, takto bych to udelal, vadilo by to?

Chodníček byl o záklop výše než zbytek půdy-pod něj přišla též 2x vata!

tj
Ano, vadilo - plíseň. Lávku dejte nad vatu, dokonce by bylo dobré nechat i pár cm mezeru mezi prknem a vatou. Ušetříte si tak do budoucna řešení plesnivé lávky ze spodní strany. Jinak standardně vatu 30 - 40 cm.

hodnocení

0x

Už jsem to cca 17 let nepočítal, ale podle ČSN 73 0540-2:2011 by zjednodušením výpočtu požadovaná hodnota tl. izolace byla d= λ/Un = 0,037/ 0,3= 0,123m, doporučená 0.185m a hodnota pro pasivní domy 0,308m

bert
hodnocení

0x
Ještě se zeptám, bude poznat když tam bude třeba 25cm vaty na vytápění? Bude dole v pokojích tepleji? Doufám že ano

Doufáte dobře, bude tam tepleji.

Příklad, jedete v zimě na hory, vezmete si letní bundu. Bude vám dobře, ale za chvilku zima, přidáte svetr, bude Vám lépe? Pak přijde ještě fujavice, přidáte bundu, bude to lepší? A když dáte péřovou bundu, to bude pak teplíčko...

bert
Tak vatu jsem položil, ještě se zeptám, mám na to položit ještě paropropustnou folii? Nebo to stačí tak jak to je?
asd1

Paropropustnou folii nahoru ano - hlavně proti zasvinění izolace prachem.. Mezi folií a prknama je dobrý mít mezeru. OSB nedávat, chová se to jak igelit = izolace je blbě odvětrávaná a plesniví to.

bert
A jakou byste mi doporučil? Tu paropropustnou folii
jawacek350

Já žádnou folii na vatu nedával a nic se po devíti letech neděje. Vata je jistě trochu zaprášená, ale komu to tam nahoře vadí? :)

Není nutná, ale vhodná.

Páč třeba jdete po lávce při kontrole a spadne Vám propiska:). Lehce jí seberete, nikam se nezatoulá. Pak ještě nečistoty a spad.

Taky záleží, co bude za provoz na půdě.

Jutachach 95 to stačí, kontaktní obyčejná difuzka, ta nejlevnější..

bert
Na půdě je provoz minimální, známý mi říkal, že ten prach snižuje vlastnosti vaty když není folie

berte, tak to určitě není, nikdy jsem to za roky ve stavebnictví nezaznamenal...

Jedině snad, že by byl takový nánost, že by to zmáčklo vatu o několik centimetrů, ale to jsem fakt neviděl, neslyšel..

bert
Takže v tom případě ji tam dávat nemusím, když tam nebude nic se nestane, chápu to dobře

Ano, nic se nestane, pokud tam nebude..

bert

ok, tak folii na to nebudu dávat, děkuji všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]