Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

JAK NA SOUSEDA -přípoj na mém pozemku

Od: 8976* odpovědí: 16 změna:

dobrý den,

1/ soused má 35 let přípojku z hlavního řádu vody do domu přes můj nájezd do dvora a cca 6 metrů přes můj dvůr, situaci si kdysi byvalí majitelé/ domluvili s rodiči manželky jako provizorium, nyní chci dělat zámkovou dlažbu na vjezdu a na dvoře, a chci at si soused přeloží tuto přípojku z mého pozemku na svůj, situace tenkrát byla řešena s jiným vlastníkem, nebyla ošetřena žádnou smlouvou ani věcným břemenem

2/ tentýž soused má svod vody ze střechy také na mém dvoře a kanál do kterého ustí také - taktéž nijak ošetřeno.../ kanál smrdí a leze z něj havěť - pes sice hldá ale pořád řve do kanálu...

podotýkám že rozumná domluva je nemožná - nejsem zvědav na to až dám dlažbu a mu se něco stane s vodou tak mi bude drbat s dlažbou...chci tento problém vyřešit do budoucna..

pokud se s tím někdo setkal , napište - já jdu hledat do stavebního zákona...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Když zákon,tak k soudu.Ale nevím to určitě,ale některé dlouhodobé držení jsou na úrovni věcného břemene.chtělo to řešit hned při zápisu do katastru.No mnoho štěstí.

JABRAKA

8976*
hodnocení

já tam bydlím 30 let a u mě to má ten soused - koupil to před 20 lety, no ted sem četl ty idotské zákony a zjistil jsem že vlastník se může bránit u soudu, protože on může dát žádost o zapsáni VB protože po 10 letech se to považuje za vydržené - a vlastník se může bránit u soudu - zase jsem se přesvědčil že tenhle stát to má nějaké pojebané ve vlastnických právech - hezky po komunisticku ...

jirbar*

Ano vydržet se může po 10. letech, ale musí to být držba v dobré víře. Pořád si musí myslet 10 let že to je jeho a nesmí být žádné okolnosti které by to zpochybnili. Vydrží se pozemek. Těžko služebnost.

pt®

Takže, přípojka z vodovodního řadu je až k vodoměru v kompetenci ,,vodovodů a kanalizací,, a jen ti s tím mohou hýbat, pracovat a předělávat. Obraťte se tedy na vod. a kanalizace, ať se vyjádří, co s tím, že to na svém pozemku nechcete. PT /stařenka/

ájéje, přípojka v majetku vodáren . . . střenko (pt), taková! blbost! a ještěho dnocená! tosnad nemyslíte Vážně. Přípojka je od řadu k domu majetkem majitele domu. Když stavíte domek, myslíte že Vás někdo připojí . . .kdepak, pěkně všechno zaplatíte za svý, práce Vám provede provozovatel vodovodu, nebo příp. i plynovodu.

vodarenska.cz/... tohle je celkem zajimavé, hlavne pasáž o tom,že nema byt jedna připojkapro dvě čísla katastrální.

ola®

Přípojka z hlavního řádu je VAŠE! A to počínaje hlavním uzavíracím ventilem v zemi (zemní šoupě, na hranici vašeho pozemku, vidíte z něho jen kulatý litinový poklop cca průměr 20 cm) až do baráku. Tedy, pokud je porucha před tím zemním šoupátkem k hl. řádu, tak je to věc vodáren! Pokud je vadné samotné šoupě, taktéž ho musí vyměnit vodárny, vy ho ale budete muset zaplatit, je to Váš ventil k vašemu domu! Celá další část vodovodu od zemního šoupátka až po vodoměr je vaše a když se stane porucha, musíte volat vodaře a zaplatíte únik vody a zásah vodařů! Vy sama si nesmíte před vodoměrem nijak zasahovat do potrubí!

ˇolaˇ přesně tak, Samozřejmě souhlasím, že část od řadu k uzávěru v zemi (šoupátko) - majetek vhos. Může to být metr, může to být deset.

pt®

miramira, tak to nevím, kdo je vedle a píše blbosti. Jsou zde u domu, každou středu na kontrolu, jak z města, tak z vod. a kan. Pracovníci silnic nám narušili přívod z řádu do domu a ihned to přijeli opravit vod. a kan., z důvodu, že je to jejich. Ale je pravda, že náš dům stojí na hranici pozemku a narušení bylo v místech od hranice pozemku k řádu. Takže to nejsou blbosti. PT /stařenka/

kejki

Naopak nám vodovody řekly, že naše je to od hlavního řadu celé.

8976*
hodnocení

jo oni to praktikujou jak se jim to hodí - zaplatíš si sám od hlavního řádu až po vodoměr a jestli se jim to pak bezuplatně nepředává - nemám skušenost - ale už jsem to někde slyšel...no začnu se pídit ...ale nechci to tam, ani ten jeho svod ze střechy...zatím díky body tam máte...třeba to má někdo na vlastní kůži a ozve se - zkoušel jsem milanacukráře, ale asi je venku...

pt®

8976, právě u nás ve čtvrti probíhá výměna kanalizační sítě. A nyní se zjistilo, že jsou různé přípojky, které nejsou zakreslené v plánech. Řeší to město a ,,vod. a kanalizace,, Soused si udělal svod z okapu do hlavní kanalizace sám pomocí harmoniky a město to řešilo tak, že se udělal nákres do plánů a ,,vod. a kanalizace,, to napojili podle předpisů. To jen jeden příklad z mnoha jiných. Zavolejte na ,,vod. a kan,, a třeba formou písemné žádosti jim to pošlete. určitě Vám poradí. PT /stařenka/

hodnocení

2x

8976, SZ došla, opravdu jsem od pátku mimo počítač. Zatím ho na chalupu nechci. (zatím)

Vodovod bych neřešil, když pod zámkovou se něco stane, pak řešit. Ale ne přes Váš pozemek. To nepřipustíte.

2) kanál, ale to je třeba více informací. Kanál a odtok z kanálu je Váš? To že teče do Vašeho kanálu jeho voda, asi není tak hrozné, jako že lezou zvířátka. Asi bych se (ne)domluvil se sousedem a udělat opatření, kanál utěsnit. Může svod dát jinam? Smrdí Váš kanál nebo jeho? Nebo z okapu jde smrad? foto není?

Ve stavbením zákonu nenajdete postup ajk na zlého souseda.

8976*

díky Milane,

1/ chci kopat kanál pro svůj svod ze střechy starý se propadli trubky - neodtéká, tak mám zaroven obavu že mu překopnu ten černý kabanos který tam někde vede, tchýně zemřela a my víme prdlačky kde je, ale je tam určitě, uzávěr z hl. řadu je u mě před vjezdovou bránou na dvůr...no musím zjsistit jak na to abych nevyvolal věcné břemeno...no prostě vadí mě to že to tam je...

2/ kanál pro svod ze střechy je jeho a je umístěn na mém dvoře v rohu je níže než dvůr a ten můj pes tam shazuje kamení a domnívám se že z něj leze havětˇ, konstrukce klasika plechový svod, pod ním takové betonové čtercové něco a odvod do kanálu betonovou trubkou 100mm, už sem ho upozorňoval že jej čistím at si vyřeší zakrytí - navíc je to splašková kanalizace a je to rychna...ten smrad , tak to chci v rámci dláždění všechno dořešit..., možná by stačilo prodloužit spodní koleno a zabetonovat, no ale dohoda je nebo spíš bude ve všech případech asi nemožná...no uvidím zítra začnu pátrat jaké mám naděje...

díky všem body jsem přidělil , přeji dobrou noc...

pokračování.

svod. oznámit sousedovi, že předělávám dvorek a nebudu tam počítat s jeho odtokem. Ať si přespáduje okap jinam.

"už sem ho upozorňoval že jej čistím at si vyřeší zakrytí - navíc je to splašková kanalizace "Copak se asi stane?

Raději bych zadělal kanál a jen nechal napojení do okapu, aby to nesmrdělo u mě.

1) to je ale na dlouhé povídání se sousedem. Věcné břemano jen tak někdo nezřídí.

pří práci na zámkové tak hluboko nejdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]