Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit hořké kůže u Grepu?

Od: ho odpovědí: 9 změna:
Zajímalo by mě, jak se zbavit hořké kůže u grepů. Je nějaká možnost jak ji odstranit a nepoškodit přitom nakrájené kousky?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

v civilizačně pokročilejších zemích už nějakou stovku let existuje specielní nůž na grapefruity, tj. grapefruit knife;
vyznačuje se tim, že má malý tupý zoubky a je na konci ohnutej (v lepšim případě skoro do pravýho úhlu), funguje to tak, že se grapefruit přeřízne na půlku kolmo na dílky (prostě "do hvězdičky" nebo "na rovníku") a nožíkem se vyříznou dužiny dílků těsně u slupky, následně se dužiny (a šťáva) vydlábnou malinkou lžičkou, takže zůstanou fakt jen suchý slupky dílků

když si zadáte do googlu grapefruit knife, vyjede toho spousta včetně názornejch obrázků, jistě i videí, i na wiki heslo to dotáhnul, a taky se jistě dá celkem snadno i od nás objednat (např. je i na aliexpressu),
má to ale nejspíš háček, samozřejmě se dokonalý věci musí dalším vývojem kurvit, ty moderní typy vypadaj nějak divně, já s nima nemám zkušenosti, ale moc dobře vím, že zatimco pravděpodobně (dle designu) eště meziválečnej nůž fungoval výše popsanym způsobem perfektně, jeho mladší kolega asi tak ze 70. let už byl blbější, prořezával ty slupky a dík menšímu ohnutí na konci nevykrojoval dužinu tak perfektně,
kdybych chtěl sehnat bezpečně dobře fungující nůž, radši bych usiloval o hodně vintage typ...; je otázka, jak dobře by se takovej sháněl, asiže velice blbě, zvlášť kdybych ho chtěl poslat do Česka...

(mimochodem k tý hořkosti - já taky velice dobře pamatuju doby, kdy byly grapefruity (včetně dužiny) proti dnešním odrůdám fantasticky hořký - takový byly v prodeji eště v 80. letech, řešil sem to tak, že sem si ten rozkrojenej grapefruit pěkně posypal cukrem, během vyřezávání se rozpustil do dužiny, a spolu s tou hořkou podstatou to dávalo takovou pikantní chuť; když se v prodeji objevily (asi v 90. letech) ty mnohem sladší grapefruity, byl sem jima docela zklamanej; dneska bych ovšem posypávání grepu cukrem viděl jako krajně nežádoucí (cukr je jed, neni dobrý si zahrávat s jeho nadměrnou (tj. prakticky jakoukoliv) konzumací))

není to něco jako "nůž na ryby " / "vykošťovací nůž "? Mám to na kapesním noži. je mírně zahnutý, zatupěná špička.

špičku má (aspoň ten klasickej) tupou kulatou, to sem zapomněl dát do specifikce nože, že by měl bejt jako nůž na ryby, to spíš pochybuju (to ohnutí je, jako byste vzal špičku nože a ohnul jí do strany); jak píšu, po zadání grapefruit knife vyjede spousta i obrázků
(co máte na kapesnim noži, to netuším, může tam bejt cokoliv, tak proč ne i gpapefruit knife..., na celkem malym kapesnim noži sem viděl i sekerečku a kladívko...)

Díval jsem se na heslo, netušil jsem že na přímo to to je nůž ,Mimochodem hercule poirot v jednom díle dokonce uakzoval se loupe mango.

Překvapilo mě že na té wikipedii ten novější je naprosto běžný "dětský nůž" ze sady příborů

A ten zahnutý nůž vyzkouším až si dnes dám grep, dnes jsem ho ještě neměl. není nic jednoddušího než ten vykuchávač vyyzkoušet jaxe na tohodí

hotskin
hodnocení

0x
Grep má kůži, wow.
Naprosto vám to asi změní život, ale zkuste to normálně oloupat nožem.

Já tomu taky říkám kůže nebo kůra, protože je to dost podobné kůži na prdelce osmnáctky (© Langmajer @ Přes prsty scéna v restaurci)

hodnocení

0x
U grepů je ta hořkost způsobena tou bílou měkkou "hmotou"tesne pod kůrou. Při loupani se snažte kůru oloupat tak,aby bílá hmota zustala na kůře a neprilnula na dilky grepu. Potom nebude chutnat hořce.

hodnocení

0x

Kůru z grepu oloupat, pokud možno i s tou bílou částí, která je pod ní. Pokud to najednou nepůjde, špičkou nože opatrně pak tu bílou část postahovat a dát pryč.

Také nemám ráda, když je grep hořký. Omyju ho, nožem rozpůlím a lžičkou vyjídám dřeň z těch jednotlivých polovin. Nemusím nic okrajovat, loupat...prostě sním jen to, co je k jídu. Je to asi nejsnadnější způsob. Jaga.

hodnocení

0x

Taky nemám rády ty šlupky dílků. Odstranuju je normálně rukou, nehtem. Trvá to dlouho, ale za ten pozžitek to stojí.

Já bych tedy grep nikdy neřezal (mimo kůru) . Hrozí, že z toho poteče šťáva. vždy ručně rozdělit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]