Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panely na rekonstruovaný dům

Od: ricky odpovědí: 21 změna:
Ahoj, chtěl bych se zeptat ohledně solárních panelů. Mám nově zrekonstruovaný dům cca 3 roky a bohuzel jsme vsadili na vytápění plynem. Chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti jak takové připojení soláru do domovní sítě probíhá jde mi o to že nechci aby mi někdo kuchal. Nově opravený dům, je mi jasné že že střechy nějaký vodič povede a přes zeď do domu ale jak se pak připojuje síť do domácí sítě? Je nutné provést vodič do pojistkovém skříně v domě nebo do venkovni skříně s elektroměrem? Díky za odpovědi

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co od toho čekáš? Že to v zimě utáhne tepelný čerpadlo na topení?

ricky
hodnocení

Ano, a nebo aspoň nějakou elektřinu pro spotřebu v domě.
Ne, TČ to opravdu neutáhne. Tedy v létě ano a dokonce s velkou rezervou..ale v zimě ne.

V létě budeš moci topit co budeš chtít, ale ono to jaksi není potřeba, že? A v zimě, když je potřeba topit to má tak mizernou účinnost, že to rozsvítí dvě žárovky.

Aby se s tím dalo v zimě topit, musíš mít za barákem fotbalový hřiště a na něm soláry. A do kabin fotbalistů dát baterie. Pak to možná jakž takž dá. Ovšem, až ti někdo spočítá, nač to všechno přijde, a jaká je životnost, zjistíš, že můžeš klidně dvacet let topit tím co máš a mít u toho okna dokořán.

Když ricky vybagruje za barákem díru asi jako barák a naplní ji pískem do kterého vsune topná tělesa, tak to teplo může čerpat v zimě. Celá soustava musí být precizně izolována. Stojí to pár korun.

Co stojí pár korun? Prosil bych o nějaký vysvětlení, co u tohoto systému stojí pár korun?

Tak detaily jsem nezjišťoval, ale je to fízibilní.

Tak doporučuji nastudovat. Podrobně. A příště tady neplácat nesmysly.

To by mě taky zajímalo, jestli je to myšleno vůbec vážně. Alespoň nějaký hrubý výpočet, reálný odhad. Objemy nádrže, tepelnou setrvačnost, náklady na výstavbu, technologii... Ale hlavně finanční návratnost, či spíše nenávratnost investice. I když logiku to má, energii, teplo v létě uložit a v zimě vyčerpat.

Nesmysl to není, jen soudruh Jenyk nepochopil vtip ..

@pansvacinka: V podstatě to nesmysl je (pro rodinný dům). Pro TČ potřebujete za sezonu cca 3-4MWh, to by znamenalo zhruba poloviční "bazmek" co mají v tom Finsku. Potřeboval byste tedy 50tun čistého písku a k tomu tu krabici z obrázku, jen v menší velikosti. Pak předpokládám špičkovou izolaci, protože pokud je ten písek ohříván až na teplotu 500-600°C, pak je to holá nutnost.

No a co to bude vše stát (plus další náležitosti "okolo"), to bude velmi zajímavé počtení. No a o návratnosti si také rád počtu.

@martincakl: tak dyť jsem to myslel poněkud ironicky, ale je to prostě technická zajímavost, nebuďte tak upjatí *alene*

Jo ahá, ona to byla ironie. Tak to jo. Hlavně těch pár korun, že?

ss

Az na to ze v pisku je tepelna energie a nejde premenit na elektrinu jak tam pisou u toho vynalezu, pokud by TC potrebovalo 4 MWh, tak TZ domu bude treba 13 MWh?

A lepe nez do pisku, by se to ulozilo do vody a asi i levneji?

Akorat ze na akumulaci 13 MWh by potreboval 160 m3 vody (20-90°). To jest podzemni bazen cca 9x9x2 metry + poradna izolace plus dobre navrzeny vymenik. Vyteznost by mohla byt tak 12 MWh?

Ty topné tělesa nemusí být v pisku, ale normálně v zemi, nejlépe pod dům. V létě naakumulovat a v zimě brát teplo ze země. Na rozdíl od tepelného čerpadla vzduch voda není toto závislé na teplotě vzduchu a dá se využít i ve vyšších nadmořských výškách.

hodnocení

2x

U malé elektrárny rodinného domu ze střechy musí logicky vést kabely a taky v něčem šikovně uložené, třeba v hadici cca 2", do rozvaděče vlastní elektrárny, což je skříň min 1m x 1m, podle typu měničů i větší, k tomu prostor pro baterie. Nemusí nutně být v domě, ale aspoň v čistém a suchém prostředí, no a z něj už síťový kabel nejčastěji do bytového-domovního rozvaděče, protože proč rozkopávat zahradu až k "hodinám" v plotě, nemluvě o tom, že tam stejně není místo na připojení. Cestu na připojení musíš najít a připravit, je iluzorní si myslet, že parta montážníků vše provede tak, že nic nebude vidět a poznat. Taky na střechu se panely musí připevnit, tj nejspíš vrtat.

hodnocení

2x
Moje solární panely tuto zimu dávají méně jak 1% letní výroby. U nás jsou furt mlhy nebo zamračeno.
Vaše představy jsou nereálné, už jen proto že plocha solárních panelů by musela být několika násobně větší než vaše střecha.

hodnocení

0x
Kolko hodin teraz teoreticky svieti slnko? 8
Je kazdy den slnecny a bez hmly? Nie
Kolko elektriny to teda vyrobi? Malo a za velke naklady ...

tj
hodnocení

0x
Sám jsem se o toto zajímal a bohužel, jak tu mnoho lidí píše, účinnost je v zimě minimální. Musel byste:
A) nechat si spočítat od profesionála, kolik byste potřeboval na standardní celoroční provoz
B) výsledek minimálně o polovinu předimenzovat
C) používat rozhodně s pořádnými bateriemi, které budou akumulovat energii, kterou okamžitě nespotřebujete
D) v zimě počítat, že vytápění budete dohánět ze sítě
E) v zimě s přebytky energie nepočítat, v létě přebytky po dobití baterií automaticky přesměrovávat do ohřevu vody v bojleru (největší co dostanete do domu), klimatizace (s připojením pro dobíjení do sítě bývají na některých místech problémy)
.
.
.
Soláry není vhodný zdroj pro vytápění v zimě. Ani pro pohon čerpadla. (Nezapomeňte na náklady za čerpadlo a servis).
.
.
.
My máme elektrické podlahové topení + v patře dohání teplo olejové přímotopy, nástěnné. Toto řešení je ale vhodné pouze s velkým zateplením domu, jinak se nedoplatíte. Máme 30 cm cihla dutá Thermopor + 20 cm EPS, trojskla, strop 30 cm vata v šikmé části a 40 cm ve vodorovné. Reálně je to tak, že třeba teď, když nejsou mrazy, topíme pouze v koupelně, jinak teplo získáváme velkými okny v obývacím pokoji, což vytopí přes den celý barák. Pokud ale přijde doba ledová, budu vydělávat jen na topení...
perditax
Naopak, cim nizsi teplota, tim vyssi ucinnost solarnich panelu.
Ovsem mate pravdu, ze v zime je jaksi nedostatek slunecniho svitu a solarni panely jsou spise polohovany na letni mesice…
perditax
Naopak, cim nizsi teplota, tim vyssi ucinnost solarnich panelu.
Ovsem mate pravdu, ze v zime je jaksi nedostatek slunecniho svitu a solarni panely jsou spise polohovany na letni mesice…

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]