Nejste přihlášen/a.
zdravím koupil jsem si starší el kotel a chtěl bych ho namontovat do stávajícího topného systemu s kotlem na tuhá paliva + radiátory. Otázka zní co ke kotli ještě sehnat aby byl chod celého systému bezproblémový . jedná se o svařený elektro kotel obdélníkového tvaru s dvouma topníma spiralama á- 7.5 kw , má dva vývody tuším 3/4"a jeden termostat který plní funkci kotlového i havarijního termostatu. prag-info.cz/... . ten kotel je zabalený pouze ve vatě a lepence s hliníkovou izolaci sice vzhledově vypadá jako obalená trubka ale myslím že by mohl nějakej ten rok vydržet protože když jsem ho odizoloval tak jsem uviděl tak 5 mm silnej plech a krásně pozinkovaný i sváry .dokonce je tam i výrobce /EKOTERM TYP PEK 01ELEKTROINSTALPOLIČKA/ ale na internetu ho asi nenajdu . Potom jsem ještě dostal ke kotli plastovou krabici s jističema a stykačema . prosím poradťe co ještě musím sehnat a jestli by nemusela být kaskádová regulace prý to takhle chodilo do teď
nespoléhal bych se na řešení kotlový a havarijní termostat v jednom! Kotlový termostat je nastavený na určitou nižší teplotu, a reguluje vlastně teplotu výstupní vody a tím vytápění, samozřejmě může být ještě kombinovaný s prostorovým termostatem někde v bytě nebo baráku. Havarijní termostat je nastavený na teplotu vyšší, aby vypnul v případě, kdy selže termostat kotlový, teda při přehřátí kotle a nebezpečí např. výbuchu při uvaření vody v systému.
Nevím, jak máte řešený oběh vody u dosavadního topení na tuhá paliva, jestli samotížně nebo s oběhovým čerpadlem, které bych vřele doporučoval při používání elektrokotle. Dále potřebujete dořešit oddělení kotle na T.P. od okruhu vytápění v případě, že pojedete na elektriku. Byl by to vlastně další "radiátor" ale v kotelně. Jističe a stykače se mohou hodit, zvláště když budete řešit dvoustupňové topení, teda 7,5 nebo 15 kW. Jedna spirála může jet stále a druhou budete připojovat podle potřeby přes stykač ovládaný prostorovým termostatem. Takže potřebujete i ten prostorový termostat.
Těžko říci, jak vám to bude bezproblémově chodit, když nevíme, jaký je barák, kolik potřebujete výkonu na vytopení. 15 kW výkonu je tak na menší objekty, samozřejmě v plné zimě. Při nynějších směšných zimách by mohl stačit. Fungovat to bude, ale či s dostatečným výkonem, to je věcí mnoha faktorů. Dá se to řešit i zateplením.
Jak píše Hejkal: bez samostatného bezpečnostního termostatu nebo jiného nezávislého bezpečnostního prvku bych si kotel netroufl provozovat. Zažil jsem "slepený" termostat u elektrického bojleru, kde byl upadlý bezpečnostní "termorozpínač" a měli jsme stažený zadek dokud to nevychladlo. Pochybuji, že by kotel takový bezpečnostní prvek neměl, bývá to i primitivní bimetalový prvek, který se při překročení určité teploty rozepne a musí se "nahodit" ručně, takové malé červené tlačítko.
Děkuju za rady
doteď topím kotlem h 41 s nuceným oběhem , baráček je opravdu malý cca 10 krát 6 metrů mínus příčky takže pididum ale budu přestavovat půdu . minulý rok jsem osadil plastová okna a 3/4 baráčku zateplil polystyrénem 10 cm letos se chystám dodělat zateplení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.