Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji poradit, ve stávajícím bytě mám v koupelně vedle sebe pračku a sušičku, oboje v šíři 60cm. V novém bytě je bohužel malá koupelna a pouze možnost umístit spotřebiče mezi kuchyňskou linku a zeď na sebe. A tam je právě prostor pouze o šířce 61 cm, možná by se dalo rozšířít na 63 cm. A u země vedou trubky od topení, čímž se spodek zůžuje na 56-58 cm po rozšíření. A moje otázky jsou zda nevadí takhle úzký prostor a zda může být pračka na podstavci kvůli tomu topení? Pračka momentálně trochu vibruje, necestuje, ale nemám ji bohužel dokonale v rovině, protože je zde příkladně křivá podlaha. Díky za případné odpovědi.
Nevidím problém. Proč by pračka nemohla stát na nějakým soklu? Každá pračka má štelovací nožičky a pokud nemáš podlahu křivou o pět centimetrů, dá se to vyštelovat do úplné roviny.
Šteloval jsem a prostě v tom místě to nejde doštelovat, nemůžu si pomoct :D Ok, někde jsem četl, že musí být na každé straně 5 cm a bez soklu, proto se ptám, protože mi to přišlo jako blbost, ale nevím nikdy jsem to nemusel řešit, protože jsem měl doteď velkou koupelnu ![]()
Tak to bude nějaký špatný postup při štelování.
U mladých jsem dával pračku a na ni sušičku mezi vanu a umyvadlo. Prostor 62 cm. Doma mám pračku na takovým stupínku, aby se má lepší polovička nemusela tolik ohýbat. Ničemu to nevadí.
Ano, vím, jde mi pouze o použití podstavce a prostor, zda nemusí být dodržena nějaká vzdálenost skříně/zdi od boků pračky a sušičky.
NE NEMUSI.
V navodu je odstup popsan pouze u spotrebicu pracujicich s teplem (kamna, sporaky, radiatory)...
@ahoj nemáte pravdu. V návodech k sušičkáma pračkám bývá typicky vyžadován boční rozestup minimálně 3, nebo 2 cm.
Cituji např z Philco PD7: "Mezi bočními a zadními stěnami výrobku nechte alespoň 3 cm volného prostoru. To platí i pro horní stěnu, pokud hodláte spotřebič umístit pod pracovní desku"!
Je to logické, pračka i sušička při provozu nestojí nehnutě, zvlášť starší, nebo levnější modely. A protože sušička nebude stát na zemi, ale na vysoké pračce s podstavcem, může se to celé chtít dost kývat. Navíc v bytě, bude požadavek na odhlučnění, tedy gumové nožky, minimálně pod sušičku, což může situaci ještě zhoršit. 2 cm je fakt minimum. Strčil bych to do toho prostoru, ale oblepil bych z boku horní desku sušičky např. D těsněním na okna, abych ošetřil situaci, kdy by náhodou k nárazu došlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.