Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koncesionarske poplatky

Od: jenjdukolem odpovědí: 27 změna:
Zdravim, chtel by se ujasnit ohledne koncesionarskych poplatku za radio a TV. Bydlim v pronajmu a TV nevlastnim, pouze mam audiostanici (Bang and Olufsen Beocenter z roku 1981), kterou pouzivam pouze na prehravani gramodesek, ale je tam i moznost tapedecku (kazety) ale i radia (ktere jsem v zivote nepustil). Ceskou televizi si pustim parkrat do roka, kdyz se hraje hokej a to prostrednictvim iVysilani na webu CTV. Trvale bydliste mam stale u rodicu, kde plati poplatky oni. Docetl jsem se, ze pokud jsem odberatelem el. energie, tak ma CTV podezreni, ze televizi mam a ze bych mel poslat cestne prohlaseni, ze zadnou nepouzivam. Na byte jsem temer dva roky a doted jsem nic neplatil a ani mi neprisla zadna vyzva. Co byste ted delali? Zacali byste to resit a poslali cestne prohlaseni? Hrozi mi pokuta, i pres to, ze mi neprisla zadna vyzva? Dekuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "rozhlasový přijímač"). Toto zařízení se považuje za rozhlasový přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

splníte toto?

Pokud ne, tak nic neplaťte a nic bych nedělal.

jenjdukolem
hodnocení

Hmm, jedna se o toto zarizeni a radio podporuje...
beoworld.org/...

takže poplatky platit...

hodnocení

1x

Vidím, že vám není jedno, zda někdy někdo na to nepřijde...Pro klid duše bych dal prohlášení

hodnocení

1x

Televizní a rozhlasové poplatky se platí za domácnost. To, že rodiče platí nehraje roli, protože vy jste už samostatná domácnost (jednočlenná). Televizi nemáte, ale čestné prohlášení jste dosud nepodal, rozhlasový přijímač máte (teoreticky se dá tuner z přídstroje odstranit, ale tím byste ten starožitný kus schromnul a ubral mu cenu).

V tuto chvíli jste tedy v nelegálním stavu a hrozí vám pokuta, teoreticky může přijít i bez výzvy, i když se to tedy nestává.

Mě osobně by vadilo, že jsem v ilegálním stavu, takže bych to asi vyřešil. Kromě toho poslouchám Český rozhlas Plus.

ahoj*
hodnocení

0x

A tu elektrinu mas napsanou na sebe?

Precti si zakon o poplatcich.

Podle popisu jsi povinen platit rozhlasovy poplatek, nebot vlastnis a uzivas rozhlasovy prijimac, resp. zarizeni schopne prijmu pozemniho rozhlasu.

Za iVysilani se nic neplati. Dokonce ani za IPTV.

Rozhlasové poplatky i když je jen MT, za TV jen pokud je v PC TV.karta!

ml1

Mobilní telefon se neplatí i kdyby byl tohoto příjmu technicky schopen, bylo to tak přímo v tom zákoně napsané spolu s několika dalšími podobnými výjimkami.

TV karta (DVB-T2) v počítači se najisto platí. Stejně tak stará lampovka na ozdobu (byl v nějakém bulváru případ hospodského, co měl hospodu vyzdobenou starými rádii a přišla na něj razie, ať doplatí poplatky za poslední roky plus tučnou pokutu).

Platí za přístroj schopný příjmu rozhlasového vysílání a to jsou dnes všechny mobily, až hezkých pár let. Např toto uměla i stařičká N6070 před víc jak deseti roky! U TV karty je to stejné jako u klasické TV třeba CRT která naumí ani jednu normu dvbt.

Jinak dopuručím Vám abyste si pamatoval co kde píšete, níže píšete něco o doměnkách a zde tvrdíte něco jiného!

Právě mobily jsou z toho zákona výslovně vyjmuty.

Ach jo, tady zase musí někdo odpovídat za každou cenu. V paragrafu 2, odstavci 4e Zákona o rozhlasových a televiznich poplatcích se jasně uvádí, že poplatek se neplatí u přijímačů, které jsou nedílnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení, tedy mobilů.

Tak sorry teď jsem si vyhledal a máte pravdu. a beru své příspěvky zpět!

Je ale k podivu, že to zde bylo řešeno už tolikrát a nikdy toto tvrzení nevyvracel !

jenjdukolem
hodnocení

Elektrina je psana na majitele. Radio jsem v zivote nikdy nepustil, mam to ciste na LP. Tak me to driv ani nenapadlo, ze bych to mel hlasit.

Ono je celkem jedno, jestli jste rádio někdy pustil, nebo nepustil. Prostě ho máte, tak musíte platit. I kdyby bylo zavřené někde ve skříni, nebo byste ho měl jako podstavec pod fíkus. Já rádio mám a poslouchám téměř výhradně "Countryradio", případně "Blaník". Jak bych naladil "Český rozhlas" vůbec netuším, přesto platit musím taky. Je to na hlavu, ale bohužel žijete ve zdejším absurdistánu, tak se smiřte s nesmyslnými nařízeními.

jenjdukolem
hodnocení

Ok, takze to vypada, ze bych poplatky platit mel, tedy tech 45 Kc za radio. Takze bych mel nejspis ted radio dodatecne prihlasit a platit, coz i udelam, tech par korun uz me nezabije... Jen by me zajimalo. Muzu dostat pokutu za neplaceni ikdyz pred tim nedostanu ani oficialni vyzvu k zaplaceni? Jak to TV kontroluje, ze opravdu nemam zadny prijimac? Chodi snad kontroly? Prijde mi to lehce absurdni, platit za neco, co vubec nepouzivam...

nedostanete pokutu, pokd Vám někdo neprokáže porušení zákona, což asi nikdo neudělá.

Pokud začnete platit za radio a a čestně si odhlásíte televizi, tak nikdo zpětně nebude zkoumat, jestli jste měl radio předtím nebo ne.

hodnocení

0x
Bydlíme 2 roky a poplatky neplatím, žiju v domnění, že by mi měla dojít někdy výzva k placení, do 30 dní se přihlásit a pak budu platit :) teda doufám, že to nefunguje tak, že mi rovnou dojde pokuta :)
re4zon
Nefunguje. Nelze totiz zadnym zpusobem prokazat, ze nekdo vlastni prijimac.
krtek6

ten zákon je napsaný stylem, že máš poplatky platit...ne se k nim hlásit...takže buď v klidu a třeba se někdy dočkáš...;) i když bych ti přál samozřejmě, aby ne*smich*

Právě proto je ten zákon napsaný tak, že se předpokládá, že ho vlastníš, pokud čestným prohlášením neřekneš opak.

hodnocení

0x
Na Slovensku je to jednodušší. Není třeba pátrat či dokazovat vlastnictví přístroje...
" Platiteľ úhrady je fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome." uhrady.rtvs.sk/...
Teda bereš elektřinu, plať!
Slibují sice od určitého času koncesionářské poplatky zrušit, ale...třeba to může být předvolební, předreferendový tah...

Tak oni na Slovensku to zrušení poplatků už mají schválené parlamentem, takže tam už od července 2023 opravdu platit nic nebudou. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se něco podobného zavedlo i u nás. Zde je odkaz idnes.cz/...

ml1

V čechách to mělo být stejné, ale zvedla se vlna nevole, takže nadále platí ona presumpce viny, ale je možné se odhlásit. Minimálně od TV. S rozhlasem je to prý složitější, alespoň mi to někdo tvrdil, zkušenost nemám.

Je otázka, proč se teda tento poplatek nestane součástí měsíčné úhrady energetikům (k různým podporám OZE, AZE, OTE, měření, distribuce, spotřebním daním atd.).

paveldvorak
hodnocení

0x

těch lidí, co neplatí TV + R poplatky není málo...Nepřeheldné utrácení táhnou ti poctiví. Ty mediální masáže , doprovázející zavedení poplatků stračící tím, že existují tehcnická zařézení která budou zjšiotovat kde běžíé teevize a kdo nepaltí považuji za drsnou postkomuinistickou propagandu...samozřejmě nikdo nic nezjišťoval ...Ti co se přihlásili platí a ti co se nepřihlásili se mohou smát...

Mimochodem, předesda rady (RTV) bere za funkci kolem 100 tis měsíčně, ostatní o něco méně...právě z těchto poplatků...

BYlo by vhodné polatky zriošit a vše financovat ze státního ropzpočtu, včetně 100 procentního dohledu státu na utrácení miliard, o ketrém platce polatků vlebc nic neví a v současném právním státě je bez šance získal jakoukoliv informaci...Platit a držet hubu, to je dnešní realita

výtka
Upozornění od sys hejkal 03. 01. 2023 08:10:02
I příspěvek s dobrým obsahem se dá pokazit.
Čteš to po sobě?
Otázky/odpovědi můžete editovat i bez registrace. Podmínkou je stejný PC nebo registrace. Odkaz k editaci je aktivní 2 minuty od vložení příspěvku a čas na opravu je limitovaný 5 minutami. Pokud budete příspěvek editovat déle než 5 minut od jeho vložení oprava se neuloží
paveldvorak

2 minuty, nebo 5 minut, to je málo...když píšu z telefonu je tam dost překlepů bo mám malá tlačítka, to neznamená, že jsem zabržděný...někdo mi zavolá, nemohu psát ani opravovat 5 minut je fuč...pamatuji že před lety jsem něco napsal a čas na opravu byl 30 sekund...takže..sorry jako, zlepšujete se, bohužel hlemýždím tempem

Pavle, existuje hodně aplikací, ať už v Androidu, nebo v tom druhém OS, kde se dá psát nanečisto, opravovat, přesouvat, přidávat a pod. Např. já používám aplikaci Poznámky Keep.
A až po dopsání, přečtení, doplnění a opravách chyb v textu je možné celek zkopírovat do schránky a z ní vložit do vlákna v poradně jako příspěvek.
Třeba pomocí klávesnice Gboard, nebo Mikrosoft SwiftKey.
.
Další možnost je místo datlování hrubým palcem na malých tlačítcích příspěvek NAMLUVIT po stlačení ikonky mikrofonu, který přepíše vyslovená slova povětšinou bez chyb na slova psaná.
Opět u klávesnice Gboard, nebo Mikrosoft SwiftKey. Jen je třeba v nastavení klávesnice povolit Psaní hlasem.
Nápady, myšlenky nadiktuji tak, jak mne zrovna napadnou, později je mohu i prstem upravovat, přesouvat, doplňovat i mazat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]