Nejste přihlášen/a.
Jak je to s odolností skleněných vs plastových brýlí proti jiskrám rozbrusu? Doufám že se zde nerozjiskří debata moc, ale zajímaly by mě důvody.
Někdo si ze zvyku kupoval skleněné právě kvůli odolnosti proti náslekdům jisker po rozbrusu. Ale byl voptice vyvyden z omylu, na těch plastových to nevzniká,
Jaké je vysvětlení?
-není plast jako plast?
-povrchová úprava
člověk by si řekl že sklo je odolnější
Jak se to fyzikálně vysvětlí?
PS: nemám brýle, takže stím já osobní kušenost nemám
To Vám tedy nevysvětlím. Pokud to říkají v optice (že plastová skla jsou v tomto ohledu odolnější), pak ať to vysvětlí tam...
S brýlemi obecně (a skly) mám mnohaleté zkušenosti. Ani sebelepší (a sebedražší) plast není tak odolný jako sklo (i obyčejné sklo) a to jsem měl i velmi drahá plastová skla.
Na práci s rozbruškou vždy ochranné brýle s plastovými skly. Skleněné výplně nejsou vhodné z toho důvodu, že odlétající rozžhavené špony se do skla vpečou a znehodnotí ho. Plastové výplně trpí také, ale o něco méně, dioptrické čočky rozbruška také zničí, dioptrické brýle je nutno chránit štítem.
Upřesnění: dioptrické plastové čočky (samozřejmě i skleněné) rozbruška také zničí...
Jen takové osobní zkušenost, když jsem si v nerozvážném mládí kdysi flexou zkracoval panty v koupelně. Žhavý materiál měl tak vysokou teplotu, že se zapekl hluboko do kachliček i 30 cm od místa řezu. Tedy předpokládám, že se klidně zapeče i do skla. Takže tak jako tak to bude spotřebák.
No ale hlavně bych nechtěl, aby mi něco, co odletí, rozbilo do očí skleněné brýle. Ale jsem jen kutil.
Pokud se podíváte někam do provozu kde se brousí materiál a pracuje se s rotačními nástroji tak maji skoro vždy plastové brýle. Na netu si můžete dohledat obrázky kde se rozletěl řezný kotouč ve flexe a plastové brýle ho zastavily. Skleněné brýle mají tendenci se roztříštit, takže kotouč prolétne a ještě budete mít pořezaný obličej od střepů.
Co se týče dioptrických brýlý tak jsem naopak zastánce skla. V dnešní době dokážou na čočky nanést takové povlaky že se vám sklo jen tak nepoškrábe.
Při obloukovém svařování skleněné "čočky"na dioptrických brýlích na vyhození, na plastových "sklech/čočkách"se vytvořily téměř neodstranitelné "mastné flíčky". Svářecí moderní kukla má také "plastovou"vyměnitelnou fólii na průhledech Fólie do samotmív/...
..doplňuji k první větě, že se při náhodném odletu roztavených částic na skla/čočky brýlí..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.