Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba na bojler Drazice

Od: ana* odpovědí: 33 změna:
Dobrý den. Mohl byste mi, prosím, někdo poradit? Budeme měnit elektrický bojler. Z velmi starého Tatramatu na Drazice okhe 125.Bylo mi řečeno, že je k tomu potřeba expanzní nádoba za 5000 Kč. Nikdy jsem se s tím nesetkala...teď doma žádnou expanzní nádobu nemame ani u jednoho bojleru (máme jeden starý a jeden je novější), ani ji nevidím nikde na fotkách koupelen... Můžete mi prosím vysvětlit, dát odkaz, jak to s tou expanzní nádobou je? Jestli je opravdu povinnost, z důvodu záruky, ji u bojleru od Dražic mít? Jiné značky ji mít nemusi...? Kam se to instaluje? Bohužel se mi toho nepodařilo moc vygooglit na toto téma...

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Není ani povinná, ani nutná..a u objemu 125l není ani technicky či ekonomicky zdůvodnitelná.

Dobrovolně si ji osadit ovšem můžete. Rozhodně nestojí 5000Kč...a pokud máte ohřívač v koupelně, bude to ošklivé (což je ostatně již i samotný ohřívač).

hodnocení

2x
Expanzní nádoba není povinná. Povinný je pojistný a zpětný ventil. Ale expanze na okruhu TUV není špatná, stabilizuje se tlak vody, pokud je dobře navrhlá a provozována tak nedochází k úkapu vody. Velikost je orientačně 4% objemu bojleru…a zde je např 5 l expanze.
koupelny-online.cz/...

ahoj*
hodnocení

2x

IMHO stejne kdyz date expanzku tak musite mit pojistny ventil, co kdyz v expanzce dojde vzduch a vy mate zpetnou klapku na vodomeru? :)

Tu expanzku muzete namontovat podle meho nazoru kdekoliv jinde i mimo koupelnu.

Tak úplně kdekoliv jinde expanzní nádoba být nemůže.
ahoj*

No nemela by byt za zpetnou klapkou, ale proc by nemohla byt kdekoliv?! U vodarny take muze byt expanzka kdekoliv.

Ano, z logiky věci by měla být na rozvodu teplé vody. Otázka je, zdali to neodporuje nějakým předpisům.

ahoj*

Proc teple vody?! Ja bych ji dal naopak na studenou vodu pred bojler! Stejne jako pojistny ventil. Na teple vode by na ni dochazelo k tepelnym ztratam, opotrebeni aj.

Nejsem zadny expert na bojlery, montoval jsem si sam sobe vseho vsudy asi 3 drazicke nove (po 2016) a par vodaren i s frekvencakem, a fyziku zakladni skoly celkem chapu.

Tak může být i před boilerem, ale dal bych ho mezi bojler a pojištovací ventil.

Ale u takového malého boileru je podle mě expanzka blbost.

Jestli je blbost nebo neni se odviji od tlaku vody v řádu. Ja mám například kolem 5baru, takze jsem vynasel kbeliky vody. Pokud ma nekdo v radu 2-3 bary, tak bych i veril, ze se nic dit nebude.

Pokud máte v řadu 5Barů, pak je lepší použít redukční ventil, protože tím "ošetříte" celý rozvod vody a nejen ten ohřívač.

Ano, reducak jsem namontoval taky. Ten tlak jsem zmeeil az na reducaku.

Polkud máte za RV ještě 5bar, pak ho nastavte ještě níže, klidně až na 3,5Bar.

hodnocení

2x

ne není povinná, ano chce vás natáhnout a normální cena kterou účtuji za výměnu pokud je vše bez komplikací je 3800 + doprava a případný materiál a jestlisi bojler zajistíte sama nebo ho kupuji já je mi jedno

ana*
hodnocení

Kde bydlíte? Vás chci :D
Vážně, díky za radu. Montáž bude asi trošku složitější... Ale jinak díky za orientační cenu. A potřebuju to na Jižní Moravě, u Břeclavi, kdyby náhodou :D
@pcmani: Ano, to je velmi rozumná a odpovídající cena. Jsem rád, že existuje ještě někdo normální.

to je trochu z ruky já jsem z Prostějova to je u Olomouce

ana*
hodnocení

Tak to nic... :)

ahoj*
hodnocení

0x

Pokud by byla povinna, bude to uvedeno v navodu k obsluze, ktery si stahnete na webu DZD, tak prosim nebudte liny.

Za me povinna neni a dodany pojistny ventil (byval soucasti dodavky bojleru) ji plne nahrazuje, tedy pokud mate kam odvadet expandovanou vodu z bojleru - do kanalu nebo do nadrzky WC.

btw ja v 2022 kupoval tusim 25l modrou expanzku za cca 650,- + drzak na zed za 190 :) Takze za 5000 samotnou expanzku? - to se vas snazi natahnout. Za 5900 jsem totiz kupoval cely bojler DZD i pojistnym ventilem pred par lety.

ana*
hodnocení

Díky za odpověď. Na návod se určitě podívám. Lina nejsem, ale je to problematika, která jde úplně mimo moje vzdělání a zájmy, a nerada bych někomu naletela :) jak níže píšou, že se mě snaží natáhnout na ceně...
No... To je právě ten problém, že já na webu najdu bojler který chci za cca 9000 a nemám problém si ho koupit...ale jeden instalatér mi řekne, že ho koupí on, za 14000...a druhý mi řekne že ho sežene za 8000 a k tomu expanzní nádobu za 5000 a napsal mi, že bez ní není záruka. Proto se ptám. Vypadá to, že se mě snaží natáhnout oba.
Pojistný ventil máme na obou bojlerech, takže to by snad nebyl problém.
ahoj*

A pokud si bojler sama koupite tak vam ho namontuji za 5000,-neboli ten zisk nekde MUSI VYTVORIT.

Zadarmo delame my tady na poradne akorat :)) Prace rukama dnes kostuje od 2000,- za hodinu

na ferovku se s nim domluv kolik chce za hodinu prace a ze ostatni mu zaplat dle nakupnich dokladu

ana*
hodnocení

Já to zadarmo nechci, ale taky nejsem milionář :)
Můžu se teda zeptat ještě na tu cenu? Jeden návrh byl 10.000 práce, 14.000 bojler a asi 5000 materiál (cca 30 cm trubek, bojler bude posazený výš), takže celkem s DPH kolem 34 tis. Druhý návrh je 8000 bojler, 5000 expanzní nádoba a 6000 práce plus nějaké drobnosti a s DPH za asi 25 tis.
Nemám problém dát tech 5000 (nebo víc) za montaz...ale mám problém platit takovou nadsazenou cenu za samotný spotřebic.
A tím že to není můj obor, tak ani nevím, jak se pohybují ceny.
ahoj*

Vytiskni mu stranku eshopu s dopravou a zeptej se ho kolik chce za 2 hodiny montaze prace.

Pokud ma stejny uchyceni a roztec trubek (100mm) tak to za 2 - 3 hodiny prehodi i laik s manzelkou.

Ja bych si za to vzal taky 3-4 tisice, holt hodina casu dnes stoji 2000,- a oni do tech svych cen zapocitali i shaneni a vyhledavani materialu a bojleru. To muze trvat klidne taky 2 hodiny pro nekoho s ucnakem.

Oni te budou strasit ze kdyz bojler nevemes od nich nemas zaruku apod. NESMYSLY

Ten s tou expanzkou - bude je ma na skladu a chce se jich zbavit nebo nevim :)) Najdu ti expanzku co jsem kupival ja 25 litru a to mu posli.

@ana: 34tis Kč za dodávku a montáž bojleru 125l, to Vám povím, to je tedy "slušný oddíl". To už není řemeslo, to je lichva.

Pokud by měla montáž proběhnout v Himalájích a doprava instalatéra s bojlerem musela proběhnout za pomoci vrtulníku, pak se omlouvám, to je potom adekvátní cena.

ahoj*

Nechte vtipu, vzlet vrtulniku s vybavou stoji 100 litru :) Rikal tuhle nejakej zdravotnik. Takze se to ucej na jerabu.

Kazdopadne vy treba delate za fix 500/hodinu i kdyz mate frontu 50 lidi, tak verte tomu ze ty vyuceny experti nastavuji cenu dynamicky podle poptavky, takze ti hloupejsi vam reknou ze pristi srpen a ty chytrejsi vam reknou cenu za dilo takovou, aby vas to bud odradilo anebo aby vydelali 3nasobek.

Tomu se rika trzni prostredi. Jak to vypadalo za dob OPBH si muzet pripomenout z nejakych filmu pro pametniky.

Ale no tak..
Tržní prostředí samozřejmě existuje a ve všech oborech.
Nicméně udělat s ceníkové položky 3500Kč montáže bojleru (a práce má 2-3h) několikanásobně více, to už vážně chce...ani nevím jak to říct slušně.
Být tazatelkou, tak tohle tomu instalatérovi vážně nesežeru.
Další fakt je, že pokud by stejný instalatér dal takové ceny do zakázky oceňované dle rozpočtu, tak do roka nebude mít co jíst (ovšem pak si to musí "vybrat" na této paní).
ana*
hodnocení

Je to v ČR, v civilizaci (podle místních poměrů) a ani schody tu nemáme :)
Díky za rady. Takže ta druhá nabídka co je za těch cca 22tis dává větší smysl. A když nemusí být expanzní nádoba, tak ji nechci, jak někdo píše, je hnusná ... Takže pak by to mělo být kolem 17tis se vším... Zkusím se s ním tak domluvit, nebo s někým jiným...aspoň vím čeho se chytit :)
ahoj*

Prave proto ze tyhle lidi s ucnakem zivi velke zakazky, na ktere si cas udelat proste MUSI, tak ty male solichy pekne osoli.

Pokud ma tazatel dost casu a energie, jiste muze shanet nekoho delsi dobu za rozumnou cenu. Bohuzel i instalater s vyucakem neni zarukou kvality.

Ja jen zduvodnuji proc je cenova situace jaka je.

hodnocení

0x
Expanzni nadoba se dava, aby vam pojistnym ventilem nevytekala voda a zbytecne se vse nezatezovalo. Povinost to neni. Pri nahrivani vody roste objem a zaroven tlak az na cca 6baru kdy zacne kapat pojistovaci ventil. Expanzni nadoba tento narust tlaku pobere. Ta cena je mimo. Ta expanzka stoji kolem 1000kc
maro.cz/...
ana*
02.01.23 13:37
hodnocení

Děkuju :)

hodnocení

0x
Je to dnes výrobcem doporučené, ale poměrně drahé opatření, aby nedocházelo k odkapávání vody pojistným ventilem. Podmínkou záruky to bude dost těžko. Za ty peníze, o které si firma řekla, bych to tam rozhodně nedával. Zvlášť ve starých rozvodech.
ana*
hodnocení

Díky za odpověď. Rozvody tu jsou hodně staré. Je to celkové starý barák... Je tam nějaké konkrétní nebezpečí u těch starých rozvodu a expanzní nádoby...?
Kolik je podle vás rozumná cena, pro obě strany, za výměnu bojleru?

hodnocení

0x
Velký podíl na těch šílených cenách mají státní dotace. Když může instalatérská firma montovat dotovaný kotel s čistým vejvarem desítek tisíc, který zákazník neřeší, protože mu většinu "dal stát", tak težko bude instalatér u babky chtít ztrácet čas výměnou bojleru za 3 tisíce s vejvarem pár stovek.. :-/
Je to tak, protoze faktury se vystavuji na maximalni moznou castku. To ze by realne cena byla o par desitek tisic nizsi asi nikoho netrapi. co se tyce dotaci, tak me ted zase zaskocila zelena usporam. Nemuzu si pomoct, ale socky maji neustale nejake vyhody, davky atd a clovek ktery sam zaopatri sebe a svoji rodinu, maka jak sroub, pak chce od statu podporit, tak mu to akorat zneprijemni jak se da. Nechapu proc to celkove nezjednodussi . Je mi jasne ze tam maji byznys ruzni projektanti, ale pokud stat cili na to, aby se snizovala energeticka narocnost budov a tim i pripadne sporilo, tak nechapu proc me navic nuti delat nejake projekty za 50 tis. Prijde mi logičtější, kdyz chci napriklad zateplit fasadu, zazadam o dotaci, prilozim fotky baraku, skladbu zdi a urad mi naridi minimalni tloustku izolantu. Momentalne se resi barak jako celek a zbytecne se to cele komplikuje a prodrazuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]