Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev vody krbem s výměníkem

Od: kedar76 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, pěkný Nový rok

měl bych dotaz prosím mám krbové kamna s výměníkem napojené na radiatory a v soustavě je napojený na kulové ventily bojler Dražice 160 kombinovany ještě zdřívějška,kdy byl použivaný kotel na uhí :(

mohu otevřít kohouty a nechat prodít vodu přez bojler?

mam strach abych spíše nenatapěl rozvod do radiatoru elektrikou ( mohu vypnout elektriku) protože krb bude mít třeba jenom 40c a nebo až vyhasne aby neschladla voda v bojléru.

díky za radu

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Neni nic jednoduššího, nez otevrit ventily, zatopit, vyzkouset, jestli vse funguje. Po vychladnuti krbu osahat potrubi k bojleru, jestli nahodou nejde tepla voda samotizi do radiatoru. Pokud budou studene, tak nevidim duvod s temi ventily porad hybat. Pri dnesni kvalite akorat zacnou brzy kapat.

hodnocení

1x

Jasně, že je to možné, jen si musíte ohlídat, buď ručně, či regulací, aby netopila elektrika, když má ohřívat krb.

Pro šikulu, který trošku rozumí elektrice, je to jednoduché.

kedar76
hodnocení

Dobře takže mužu ohlídat ručně vypnutím vypínače nebo máte na mysliyjine řešení? diky

Ručně otočíte kolečkem na termostatu, na nejnižší teplotu boileru. To stačí. Až přestanete topit, otočíte kolečkem zpět.

kedar76
hodnocení

zeptám se blbě musím zavírat kulove kohouty a uzavřít do řádu když jde elektrika?

topim každy den v krbu elektriku mohu vypnout uplně v tyto dny?

a to kolečko termostatu reguluje jen teplotu vody elektrikou nebo i krbem?

a když vyhasne krb a budou otevřeny ventily (elektřina vypnuta) bojler nahřáty od krbu bude po vyhasnutí ochlazovat tímže bude nahřívat radiatory?

Neptáte se blbě, ale na přesné odpědi je třeba znát přesné zapojení vody v topení a boileru.

musím zavírat kulove kohouty a uzavřít do řádu když jde elektrika***není třeba zavírat, ale nesmí proudit voda ze studeného krbu do boileru, takže asi tam je čerpadlo, které nepojede.

kolečko termostatu reguluje jen teplotu vody elektrikou nebo i krbem***reguluje jen topení elektrikou. Zkrátka nastavená teplota bude tak nízká, že to nesepne termostat v boileru a nebude topit elektrikou.

když vyhasne krb a budou otevřeny ventily (elektřina vypnuta) bojler nahřáty od krbu bude po vyhasnutí ochlazovat tímže bude nahřívat radiatory*** to by muselo být čerpadlo v provozu, aby honilo vodu přes vysnutý a studený krb vodu..

Jak docílíte toho, aby voda z krbu šla do radiátou?

kedar76
hodnocení

bojler je zapojený kousek od kamen a pro oběh je použity čerpadlo které spína při cca 40 stupních (před bojlem na vstupu i výstupu je kulový kohout)

mužu dělat tak až se prohřejí radiotory tak pote otevřít ručně kohouty na cca 1 h a pak ručně asi vypnout ) mělo by to stačit

když nepoběží čerpadlo, nepůjde "studená" voda z vyhaslého krbu do boileru, když budete ručně za(ot)vírat ventil, taky to pomůže.

hodnocení

0x

Mám to vyřešeno termostatickým ventilem u bojleru a zpětnýma klapkama. Takže pokud zatopím v kamnech, nahřeje se bojler a teprve potom jde voda do radiátorů. Elektrokotel bojler nenahřívá, tomu brání zpětná klapka. Žádné ventily neotvírám, funguje to samo. Docela pěkně to bylo nakreslené na stránkách Astranet-kamna, pokud to nenajdete, večer se kouknu a vložím odkaz...

hodnocení

0x

Já mám v bojleru termostat a ten spíná trojcestný ventil.

bery*
hodnocení

0x

Taky jsem po zapojení krbovek do okruhu UT s plynovým kondenzákem, pod kterým stojí 120L výměníkový zásobník, zakomponoval i možnost jeho ohřevu.

Krbovky jsou bohužel v opačný části baráku než kotel a zásobník, takže bez možnosti přidání extra větve přímo pro jeho ohřev, repektive bez možnosti zapojení přímo na výstup z krbovek, takže výměník je paralelně k 28 radiátorům. Pokus jen s elektroventilem a termostatem moc nefungoval, vody přes výměník teklo málo. Takže jsem tam dal další čerpadlo, které si cucá vodu do výměníku z okruhu. Spínané je digitermostatem z ALíku za 2 dolary s čidlem nalepeným na okolovedoucí stoupačce UT, u kterýho jde nastavit i nulová hystereze (mám na 50°C), + je tam další obyč rozpínací termostat, co čerpadlo vypne, pokud zpátečka z výměníku přeleze 50°C a ještě další rozpínací na 60°C na výstupu z plynovýho kotle. Ten proto, že kotel vodu ohřívá jen na 44°C (je kondenzační, tak kvůli účinnosti + aby se děti neopařily), ale jednou týdně vypálí bubáky 70°C, tak aby se v tý chvílli oba zdroje nepraly a třeba těch 70 se donekonečna nečerpalo do okruhu UT :) Jinak aby plyn kotel nehřál, pokud dostatečně topí kamna, k jeho termistoru v zásobníku jsem přidal další 50°C termostat + odpor na přívodu UT, takže pokud UT přitéká horká voda, kotel si myslí, že zásobník má o pár stupňů víc a vypne jeho ohřev.

Dál přímo u kamen (resp. pod nima ve sklepě) mám kromě dvou čerpadel ještě nastavitelný třícesťák se servem, takže buď si nastavím teplotu výstupní vody na 50°C (standardně nechávám na 20°C, navzdory všem poučkám mi pak přijde účinnost nejlepší), nebo prostě kamna pořádně rozčertím, v obou případech za chvíli horká voda dojde ke kotli/zásobníku a tam spustí čerpadlo a začne ohřev zásobníku.

Bohužel zároveň přestane topit komplet přízemí a naopak ta horká voda začne samotíží velice ochotně topit v patře ...

Prostě skoro denně s tím nějak laboruju a něco upravuju, krbovky mám teprve od konce Bohemia energy,takže druhou sezonu a samozřejmě když to má šetřit, nesmí to vyjít draho, takže všechno amatérsky pokus/omyl :)

ahoj*

To mě napadlo hned v druhém odstavci, že to nebude tak jednoduché a bude to spíše systém strojník-pokusník.

zároveň je to celé bohužel nereplikovatelné.

raduz
hodnocení

0x
Zdravím, může někdo prosím poradit.Mam kombinovaný bojler celou dobu fungoval na jaře se přestalo topit myslím výměníkem do bojleru,teď jsem zatopil a do bojleru nic nejde i když jsou radiátory úplně vřelé,vše ovzdušněné zaplé s ničím jsem nic nedělal,elektrický vyhřívá.
Děkuji moc za radu už jsem snad vyzkoušel vše.

Máte zavřený průtok užitkové vody.

raduz
hodnocení

0x
Tomu nerozumím?
Nic zavřeného nemám

Jestliže jde teplá voda do radiátoru, nejde do boileru, musí být v cestě něco. Tak je třeba ošahat trubky, odkud kam to je studené, teplé.

raduz
hodnocení

0x
Jj to jsem pochopil do posledního radiátorů je to teplé zbytek trubek do bojleru studené,to je na půl ve zdi,ale žádný ventil tam není,proto nemůžu pochopit když to fungovalo tolik let že teď nic.
Nemůže být špatný bojler?dost často jsem vyměňoval termostat.

termostat ale reguluje topení elektrikou, nikoliv ohřev vodou z kotle.

Vy nemáte ventil před a za boilerem?

raduz
hodnocení

0x
Jj to vím už se chytam všeho ano mám,ale ty jsem zkoušel dokonce i profukoval bojler vzduchem a voda šla.Voda šla i s topení před ventilama.
Ohřev vody krbem s výměníkem

Tak pak někoho, kdo to najde na místě. Páč když tam jde vzduch, proč tam nejde voda?

raduz
hodnocení

0x
To je mi také záhadou.Děkuji
Hezky den

Napadá mě, že by se mohlo potrubí k bojleru někde zavzdušnit nebo pokud je někde vysoko v topném systému, tak nedostatek topné vody.

raduz
hodnocení

0x
To bylo jako první ovzdušnit raději vše a vody je tam dost,už nevím.Budu muset někoho zavolat od r.2008 žádný problém nebyl.
raduz
Chtěl bych poděkovat všem kdo mi byly nápomocni při odstraňování poruchy kom.bojleru (nešel ohřev z kamen)
Porucha byla odstraněna čím to bylo jsem nezjistil, jen jsem měl v plánu bojler už vyměnit.
Bojler jsem vyměnil a vše funguje,záhadou je co se v něm mohlo pokazit když elektricky nahříval.
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]