Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pěkný Nový rok
měl bych dotaz prosím mám krbové kamna s výměníkem napojené na radiatory a v soustavě je napojený na kulové ventily bojler Dražice 160 kombinovany ještě zdřívějška,kdy byl použivaný kotel na uhí
mohu otevřít kohouty a nechat prodít vodu přez bojler?
mam strach abych spíše nenatapěl rozvod do radiatoru elektrikou ( mohu vypnout elektriku) protože krb bude mít třeba jenom 40c a nebo až vyhasne aby neschladla voda v bojléru.
díky za radu
zeptám se blbě musím zavírat kulove kohouty a uzavřít do řádu když jde elektrika?
topim každy den v krbu elektriku mohu vypnout uplně v tyto dny?
a to kolečko termostatu reguluje jen teplotu vody elektrikou nebo i krbem?
a když vyhasne krb a budou otevřeny ventily (elektřina vypnuta) bojler nahřáty od krbu bude po vyhasnutí ochlazovat tímže bude nahřívat radiatory?
Neptáte se blbě, ale na přesné odpědi je třeba znát přesné zapojení vody v topení a boileru.
musím zavírat kulove kohouty a uzavřít do řádu když jde elektrika***není třeba zavírat, ale nesmí proudit voda ze studeného krbu do boileru, takže asi tam je čerpadlo, které nepojede.
kolečko termostatu reguluje jen teplotu vody elektrikou nebo i krbem***reguluje jen topení elektrikou. Zkrátka nastavená teplota bude tak nízká, že to nesepne termostat v boileru a nebude topit elektrikou.
když vyhasne krb a budou otevřeny ventily (elektřina vypnuta) bojler nahřáty od krbu bude po vyhasnutí ochlazovat tímže bude nahřívat radiatory*** to by muselo být čerpadlo v provozu, aby honilo vodu přes vysnutý a studený krb vodu..
Jak docílíte toho, aby voda z krbu šla do radiátou?
bojler je zapojený kousek od kamen a pro oběh je použity čerpadlo které spína při cca 40 stupních (před bojlem na vstupu i výstupu je kulový kohout)
mužu dělat tak až se prohřejí radiotory tak pote otevřít ručně kohouty na cca 1 h a pak ručně asi vypnout ) mělo by to stačit
Mám to vyřešeno termostatickým ventilem u bojleru a zpětnýma klapkama. Takže pokud zatopím v kamnech, nahřeje se bojler a teprve potom jde voda do radiátorů. Elektrokotel bojler nenahřívá, tomu brání zpětná klapka. Žádné ventily neotvírám, funguje to samo. Docela pěkně to bylo nakreslené na stránkách Astranet-kamna, pokud to nenajdete, večer se kouknu a vložím odkaz...
Taky jsem po zapojení krbovek do okruhu UT s plynovým kondenzákem, pod kterým stojí 120L výměníkový zásobník, zakomponoval i možnost jeho ohřevu.
Krbovky jsou bohužel v opačný části baráku než kotel a zásobník, takže bez možnosti přidání extra větve přímo pro jeho ohřev, repektive bez možnosti zapojení přímo na výstup z krbovek, takže výměník je paralelně k 28 radiátorům. Pokus jen s elektroventilem a termostatem moc nefungoval, vody přes výměník teklo málo. Takže jsem tam dal další čerpadlo, které si cucá vodu do výměníku z okruhu. Spínané je digitermostatem z ALíku za 2 dolary s čidlem nalepeným na okolovedoucí stoupačce UT, u kterýho jde nastavit i nulová hystereze (mám na 50°C), + je tam další obyč rozpínací termostat, co čerpadlo vypne, pokud zpátečka z výměníku přeleze 50°C a ještě další rozpínací na 60°C na výstupu z plynovýho kotle. Ten proto, že kotel vodu ohřívá jen na 44°C (je kondenzační, tak kvůli účinnosti + aby se děti neopařily), ale jednou týdně vypálí bubáky 70°C, tak aby se v tý chvílli oba zdroje nepraly a třeba těch 70 se donekonečna nečerpalo do okruhu UT Jinak aby plyn kotel nehřál, pokud dostatečně topí kamna, k jeho termistoru v zásobníku jsem přidal další 50°C termostat + odpor na přívodu UT, takže pokud UT přitéká horká voda, kotel si myslí, že zásobník má o pár stupňů víc a vypne jeho ohřev.
Dál přímo u kamen (resp. pod nima ve sklepě) mám kromě dvou čerpadel ještě nastavitelný třícesťák se servem, takže buď si nastavím teplotu výstupní vody na 50°C (standardně nechávám na 20°C, navzdory všem poučkám mi pak přijde účinnost nejlepší), nebo prostě kamna pořádně rozčertím, v obou případech za chvíli horká voda dojde ke kotli/zásobníku a tam spustí čerpadlo a začne ohřev zásobníku.
Bohužel zároveň přestane topit komplet přízemí a naopak ta horká voda začne samotíží velice ochotně topit v patře ...
Prostě skoro denně s tím nějak laboruju a něco upravuju, krbovky mám teprve od konce Bohemia energy,takže druhou sezonu a samozřejmě když to má šetřit, nesmí to vyjít draho, takže všechno amatérsky pokus/omyl
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.