Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se optat jak to je vlastně s tou fixací cen za energii? Ve smlouvě jsem se o fixaci ceny nikde nedočetl. Pouze na konci stránky je klasické, že se " smlouva uzavírá na dobu určitou 3 let od data účinnosti". V který části smlouvy by mělo být psáno o té fixaci, v nějakých dodatcích?
Je to stejné jako se smlouvou na paušál u telefoních operátorů. Uzavřete smlouvu na konkrétní období, že budete platit daný produkt za danou cenu. V případě nedodržení vaší smlouvy, nebo změny jejich parametrů ze strany poskytovatele služby, máte pak možnost od dané smlouvy odstoupit aniž by jste za to byl pokutován za předčasné ukončení. Nic víc v tom nehledejte. U dodavatelů energie to funguje stejně. V dnešní době ale zatím nemá smysl takhle fixovat ceny. Leda že by jste očekával v bzké době další zdražování.
...nechci novou, mám platnou smlouvu do března 2023 , ale pokuď mi to oni můžou kdykoliv zvednout, tak to potom není o žádné fixaci. Záleží jenom na mě jestli budu chtít jim platit vyšší cenu ( tu kterou si zrovna řeknou) , nebo půjdu jinam.
Tak proč všude píšou o fixaci na energiích a že spoustě lidem bude v roce 2023 končit?
Fixace ceny = mate cenik s cislem 12, 24 nebo 36 v nazvu ceniku. Ostatni ceniky jsou zpravidla nefixovane a mohou se kdykoliv zmenit.
Zavazek = povinnost setrvat u vaseho dodavatele.
Omyl = myslet si, ze kdyz mam zavazek, mam soucasne fixovanou (garantovanou) cenu - neni tomu tak. Jde o CASTY OMYL LAIKU.
"Fixovaná" cena ve smlouvě být může, ale také nemusí. Řada dodavatelů nemá u některých produktů fixaci ceny. Takže pokud nemáte podle smlouvy cenu fixovanou je to v pořádku a máte konkrétní cenu podle platného ceníku dodavatele.
Fixace neni doba urcita. Tedy zavazal jste se vymenou za nic, az dnes jste zjistil, ze jste nic (garanci ceny) nedostal.
Proto jste mel do 31.12.22 uzavrit SPOT, protoze byste ziskal minimalne 1 mesicni vypovedni lhutu a cenu stropu max 6050,- stejnou jakou mate.
Vy jste spot neuzavrel, nyni uz nemuzete cuknout a mate zavazek 3 roky.
1) Nyni, kdyz stat zrusi strop, mate smulu a mate stale zavazek na 3 roky a platite nezastropovanou cenu vaseho dodavatele kterou pravdepodobne ani neznate )
schvalne: kolik je vase cena bez stropu? Vite to vubec!? Vetsina dodavatelu ji k 31.12.2022 nebo k lednu 2023 zvedla!
Zruseni stropu nastane pravdepodobne nejpozdeji k 1.1.2024 a mozna drive.
2) Pokud by vam dodavatel zvednul ceny a vy si toho nahodou vsimnete,p a stihnete nejpozdeji 10 dnu pred zmenou odeslat vypoved, tak jste volny (k tomu ale musite stale sledovat vaseho dodavatele), jinak viz 1)
Aneb chytri jdou proti proudu (uzavreli spot) a ovce jdou na porazku (jsou pod zavazkem a bez garance ceny).
Proč děláte z ostatních hlupáky a ovce? I smlouvu na dobu určitou lze vypovědět. Sám to píšete.
"Pokud se zvýšením ceny nesouhlasíte, můžete svou stávající smlouvu vypovědět. Jde to nejpozději 10. den před tím, než Vám začne platit nový ceník. Když smlouvu vypovíte, skončí den před tím, než Vám nový ceník začne platit."
@honzinek a proc opisujes, co jsem napsal v bodu 2)?
Protoze jsi nepochopil muj text? Anebo cetl jen tucne napsany text? Aha!
Tak znova, na to tebou popisovane vypovezeni mas typicky 19-21 dnu, pokud to stihnes aokud se dozvis vcas o tom zdrazeni...
Zruseni zastropovani nebo i konec zastropovani NENI ZVYSENI CEN a nemas pravo vypovedi pro zvyseni ceny PODLE § 11A ODST. 4 ENERGETICKÉHO ZÁKONA - tak co bdes delat, kdyz prumerna ovecka ani nevi, kolik mu dnes cini nezastropovana cena a jeji zbysovani ani nebude sledovat protoze strop?
Pokud dodavatel zvyšuje cenu produktu u smluv, kde máte smluvenou cenu na dané časové období, pak vám musí dát ze zákona vědět s dostatečným časovým předstihem. Typicky to bývá poštou.
a pro vaši informaci. do 5.1.2023 mi končí smlouva s ČEZem, kde stále platím něco málo přes 2000 Kč/MWh. Od 6.1.2023 mi nabíhá nová smlouva, tentokráte s EONem, kterou jsem podepisoval v létě minulého roku a budu mít cenu VT 5850 Kč/MWh. NT 5200 Kč/MWh. Ceny jsou s dph! Takže se mne nedotýká ani to cenové zastropování. Po jeho konci jsem zvědav jak se k tomu postaví EON a jestli budou dál dodržovat smluvenou cenu až do konce smlouvy, tak jako to dělá teď u mne ČEZ.
Tak uvedte nazev ceniku, uvedeny ve smlouve, ktery vam zacne platit. Pak se muzeme bavit.
protoze to je divne co uvadite, bud mate cenu fixovanou po dobu zavazku, anebo nemate cenu fixovanou vubec, ne? Pouze si nespravne myslite, ze vam bude platit cena, ktera platila v dobe uzavreni smlouvy...
Jak jsem uvedl, pokud nemate v nazvu produktu cislovku 24, 36 apod., tak pravdepodobne nemate fixovany cenik.
V te vasi smlouve, kterou jste si ani neprecetl mate presne popsane, co se stane po konci fixace nebo zavazku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.